Sport

Hala pro světový hokejový šampionát 2004 asi nebude na Hagiboru, ale na Maninách - tam hodlají pražští radní vybudovat olympijské centrum, český triatlon se dočkal tento víkend dalšího výrazného úspěchu, v neděli proběhlo slavnostní uložení urny slavného běžce Emila Zátopka ve Valašském muzeu v přírodě - to jsou témata sportovní rubriky kterou připravil Josef Kubeczka.

Jak už jsme několikrát informovali, stále přetrvávají problémy kolem výstavby nové víceúčelové sportovní haly v Praze na Hagiboru, kde je kvůli nevyjasněným majetkovým vztahům k jednomu z pozemků přerušeno územní řízení. Vybudování nové haly je přitom podmínkou pro pořádání světového hokejového šampionátu v České republice za tři roky. Původně mělo být mistrovství v roce 2003, Česká republika si však musela kvůli problémům s přípravou stavby haly vyměnit pořadatelství s Finskem. Pražští radní proto minulý týden souhlasili s tím, aby město nabídlo pro výstavbu víceúčelové haly pozemky na Maninách. Rada se pro tento krok rozhodla na návrh primátora Jana Kasla:

"Já, když to řeknu lidsky, tak jsem se naštval a zhruba před měsícem jsem zjistil, že to, co tvrdíme, a tvrdíme to již rok, že na Maninách se nedá stavět v termínu 2003 respektive 2004, protože územněplánovací podklad, který by tam bylo třeba pořídit, případně technická opatření, jsou nad rámec jak časový, tak finanční, není pravda. Územní plánovači jsou mágové, kteří leccos dokáží někdy, a že my dokážeme na základě vyjímky z vyhlášky tu halu realizovat na Maninách. A protože Maniny jsou jediné území, kde město může garantovat ty pozemky pro stavbu, tak jsem se chopil iniciativy a navrhl jsem, že přeložím Radě a posléze zastupitelstvu záměr věnovat ty pozemky pro výstavbu haly. Je to zhruba 4,2 hektaru pro vlastní halu s doprovodným programem - ubytovací zařízení, kanceláře, sídlo Svazu, tréninková hala, parkoviště atd. Na Maninách je to možné samozřejmě za podmínky, že bude schválen ten zákon, který vymezí tu cca miliardu na vyvolané dopravní a jiné investice nutné pro výstavbu takovéto haly."

Rozhodnutí rady musejí ještě projednat pražští zastupitelé, kteří tak učiní tento čtvrtek (28. června). Primátor Jan Kasl upřesnil, ke kterému datu bude zcela jasné, kde se bude hala stavět:

"Je to konec října tohoto roku, kdy chce Mezinárodní hokejová federace jasnou záruku, že hala - kde, jaká - bude stát pro konání Mistrovství světa v Praze 2004. V každém případě nějaké řešení najdeme a chci ujistit všechny, že se Praha velmi intenzívně stará o to, aby jednak bylo Mistrovství světa v roce 20004 a jednak aby tady stála tato hala, která bude ovšem sloužit daleko více sportu, kulturním, společenským akcím a dalším."

Náměstek primátora Jiří Paroubek představil před několika dny ještě velkolepější plán pražské radnice - sportovní aréna má být základem pro vybudování olympijského centra na Maninách. Hlavní město České republiky se totiž chce ucházet o pořádání letních olympijských her. Vládní zmocněnec pro pořádání hokejového šampionátu Ladislav Malý prohlásil, že snahu pražských radních podpoří. "Je to nejlepší zpráva, kterou jsem ve funkci vládního zmocněnce slyšel. Jsem přesvědčen, že výstavbu arény a dalších olympijských sportovišť na Maninách vláda podpoří," řekl Malý.


Poté, co Jan Řehula přivezl z loňské olympiády v Sydney bronzovou medaili, se český triatlon dočkal tento víkend dalšího výrazného úspěchu. První českou medaili v historii evropských šampionátů vybojoval v Karlových Varech Filip Ospalý. Nový evropský šampión, který patří již několik let mezi opory české reprezentace a byl považován za jednoho z favoritů karlovarského klání, potvrdil, že se jednalo o velmi náročný závod:

"Plavalo se 1500 metrů na koupališti Rolava s třemi okruhy a dvěma výlezy z vody a to nám, plavcům nepřidá vylézt z vody a zase tam skočit, ale naštěstí se mi podařil start, takže jsem plaval v popředí. Na kole hodně náročná trať, sedmkrát z Divadelního náměstí nahoru k Panorámce, hodně náročné, ale naštěstí si všichni uvědomovali, že nás čeká ještě hodně těžký běh, takže zbytečně nikdo nenastupoval. V běhu potom třikrát vyběhnout na Zámecký vrch a seběhnout je na nohy hodně velký nápor a potom ve finiši už rozhodlo to, komu zbylo více sil. Naštětstí to bylo u mně. Musím poděkovat divákům, kteří se přišli podívat a udělali takovou skvělou atmosféru, ve které prostě nešlo nevyhrát."

Druhý cenný kov vybojovali v závěru mistrovství Evropy v triatlonu v Karlových Varech čeští reprezentanti v závodě družstev, v němž skončili třetí. (Na stupně vítězů vystoupili Jan Řehula, Štěpán Chroustovský a Filip Ospalý.) Na zlato chybělo českým reprezentantům deset sekund, od stříbra je dělily pouhé dvě sekundy.


Pod patronací Českého olympijského výbrou proběhl na konci minulého týdne první ročník akce nazvané Den Emila Zátopka. Zapojily se do ní desítky základních a středních škol z celé České republiky. Šlo o štafetové klání škol na dálku, při kterém se smíšené štafety vydaly na ty tratě, na nichž Emil Zátopek získal zaté medaile na letních olympijských hrách v roce 1952 v Helsinkách, tedy na 5 a 10 kilometrů nebo na maratonskou trať. Patronkou premiérové akce byla manželka legendárního běžce Dana Zátopková:

"I když sama děti nemám, tak ke sportování dětí mám velmi blízko a vlastně už léta, i s Emilem ještě, jsme se věnovali všem akcím, které byly pořádány pro děti a pro mládež."

Premiérový ročník Dne Emila Zátopka, který prostřednictvím rozhlasu odstartovala Dana Zátopková, našel na mnoha školách příznivou odezvu. Pro řadu z nich byl takovým malým sportovním svátkem. Potvrdila to například Jana Nejedlá ze Základní školy v Benátkách nad Jizerou:

Manželé Zátopkovi | Foto: APF Český rozhlas
"Myslím si, že to splnilo to, co mělo splnit, to znamená ukázat masovou a stálost sportu nebo té atletiky, která je opravdu krásným sportem. Myslím si, že bylo i důležité zavzpomínat na takového sportovce, kterým byl Emil Zátopek."

K osobnosti legendárního běžce Emila Zátopka ještě připomenu, že v neděli proběhlo slavnostní uložení jeho urny ve Valašském muzeu v přírodě. Ceremoniálu se zúčastnily stovky lidí, olympionici a samozřejmě manželka Emila Zátopka - Dana Zátopková.

"Já Ťupkovi přeji tady dobré odpočinutí. Chtěl tady být, tak doufám, že se mu tady bude dobře odpočívat."

Emil Zátopek se narodil v Kopřivnici. Místo jeho odpočinku tedy právem patří na Valašský Slavín v Rožnově pod Radhoštěm, kde odpočívají nejvýznamnější valašští rodáci.