Sport

V dnešní sportovní rubrice bude řeč o mistrovství světa v ledním hokeji, o dalších komplikacích s pořádáním světového šampionátu hokejistů v Praze za dva roky a chybět nebude prvoligový fotbal. Slovo má autor rubriky Josef Kubeczka.

Nejdříve se vypravíme do Německa na světový šampionát hokejistů. Úterní výhra nad Švýcarském 3:1 a porážka domácích s Běloruskem zajistila českým hokejistům první místo v základní skupině a určila termíny dalších zápasů v osmifinále. V sobotu nastoupili proti obávanému soupeři - Rusku, s nímž sedm zápasů v řadě nevyhráli. V Hannoveru to však vypadalo zcela jinak. Čeští hokejisté se dvěma nádhernými brankami v podání Martina Ručinského a Davida Moravce ujali vedení a zdálo se, že zápas bude mít hladký průběh. Rusové však zbraně nesložili a tak na začátku třetí třetiny už vedli 3:2. Češi však opět dokázali, že na tomto šampionátu jim bojovné srdce nechybí a brankami Radka Dvořáka a Jiřího Dopity porazili Rusko 4:3. V tu chvíli už měli téměř jistý postup do čtvrtfinále turnaje. Po závěrečném hvizdu byl spokojen i bývalý asistent reprezentančího ternéra Slavomír Lener, který na šampionátu působí jako televizní spolukomentátor:

"Naši ukázali obrovskou vnitřní sílu. Po tom, kdy Rusové vstřelili třetí branku a vedli 3:2, jsme se dokázali zmobilizovat, okamžitě jsme zápas otočili a co se mi moc líbilo, že potom jsme dokázali kontrolovat situaci. Dokázali jsme opravdu, že jsme zkušený tým, že máme vnitřní jádro velice silné a že dokážeme ten zápas kontolovat až do posledních sekund."

V neděli byli českým hokejistům soupeřem reprezentanti Itálie. Zápas se odvíjel jednoznačně. Bylo to něco mezi lehkým sparingem a exhibicí. Na konečném výsledku 11:0 se dvěma brankami podepsali Martin Procházka. Radek Dvořák a Viktor Ujčík, po jedné připojili Robert Reichel, Tomáš Vlasák, Petr Čajánek, František Kaberle a David Výborný. Zápas se dohrával ve vlažném tempu, protože čeští hokejisté se snažili vyhnout případným zraněním. Zrodilo se však rekordní vítězství reprezentačního celku v celé historii samostatné České republiky. Trenér Vladimír Martinec bezprostředně po utkání ale nehleděl na skóre:

"Na tohleto jsme se vůbec nedívali, protože každý zápas je pro nás důležitý a v každém zápase chce to mužstvo hrát naplno a chce zvítězit. O tom, jakým rozdílem to bude a jak, to nění. Tady musíme říci, že doteďka to mužstvo, i když se třeba nedařilo střelecky jako dneska, pracovalo vždy na sto procent. Nedá se nikomu nic vytknout, že by se někdo na chvilku na něco vykašlal. Každý hrál naplno celý zápas a všechny zápasy."

V úterý čeká české hokejisty poslední osmifinálový zápas s Kanadou, který rozhodne, zda postoupíme do čtvrtfinále z prvního nebo druhého místa. K prvenství nám stačí remíza.


K lednímu hokeji ještě jednou, tentokrát trochu jinak. Stále nejisté je české pořadatelství hokejového mistrovství světa v Praze v roce 2003. Sdružení Multi-Areena Praha totiž oznámilo, že nemůže garantovat včasnou dostavbu haly v Praze na Hagiboru. Tiskový mluvčí konsorcia Rafael Karpíšek vysvětlil, že stále existuje problém s nevyjasněnými majetkovými poměry pozemku na Hagiboru:


"Jedná se o pozemek číslo 1319, kde na katastrálním úřadě někdy v roce 1990/91 nedošlo k zápisu o koupi pozemku Obvodním úřadem Prahy 10 a v současné době je tam duplicitní zápis vlastnictví, čili je tam vlastník jak stát z poloviny k trvalému užívání TJ Bohemians tohoto pozemku, tak osm soukromých vlastníků. Bohužel tento pozemek je přímo pod halou, čili je klíčovým pro to, aby se mohlo stavět v této oblasti. Pak je tam ještě jeden pozemek, který byl nesprávně vydán v restituci, ale ten je v horním rohu tohoto pozemku, čili ten není tak klíčový, bez toho bychom se dokázali obejít. Ale bohužel pozemek 1319 je přímo pod halou a ten potřebujeme."

Předseda Českého svazu ledního hokeje Katel Gut proto naznačil, že bude jednat o vyměně pořadatelství hokejového mistrovství světa v roce 2003 s Finskem, které má hostit turnaj o rok později.


Na řadě je prvoligový fotbal. 27. kolo mělo mít předehrávku v pátek v Teplicích. Pro nezpůsobilý terén, na němž se podepsala průtrž mračen, byl však tento zápas přeložen na neděli, kdy se konalo - kromě pondělního duelu Českých Budějovic s Blšany - sedm utkání kola. Tepličtí se nakonec s Libercem rozešli nerozhodně 0:0, Brno podlehlo Synotu Staré Město 0:2 a Viktoria Žižkov zdolala Drnovice 3:1. Už mistrovská pražská Sparta porazila 4:1 ostravský Baník, který se v tabulce propadá stále hlouběji a nepomohla mu ani další výměna trenéra, kdy se na tento post vrátil Werner Lička. Také boj o druhé místo, zaručující start v předkole Ligy mistrů, nebyl rozhodnut. Druhá Olomouc zdolala 1:0 pražské Bohemians, čtvrtá Slavia vydřela v Jablonci, kde pro mlhu nebylo téměř vidět na druhý konec hřiště, cenné vítězství 1:2 a třetí Příbram definitivně ukončila prvoligové působení Viktorie Plzeň po výhře 3:1. Západočeši se už ani teoreticky nemohou vyhrabat ze dna tabulky a jejich sestup z nejvyšší soutěže byl zpečetěn. Jejich trenér Miroslav Koubek se chce pokusit o návrat do první ligy:

"Jenom mladí hráči o postup do první ligy zpátky bojovat nemohou, to znamená že v této chvíli provádíme průzkum trhu, abych tak řekl, a hledáme vhodné typy - dva, tři zkušené hráče, kteří by tyto mladíky trochu potáhli a doplnili. Samozřejmě, že bude ten postup obrovsky těžký, je to skutečně velké sousto. Mám to rozdělané a pokud tu šanci dostanu, budu si ji vážit a budu rád."