Sport

Až poslední kolo první fotbalové ligy vyřeší otázku, kdo obsadí druhé místo v tabulce, znamenající účast v předkole Ligy mistrů. Kapitán hokejového Vsetína Jiří Dopita se stal králem českého hokeje, Praha byla pořadatelem mezinárodního maratonu - to jsou témata rubriky, kterou připravila Kateřina Brezovská.

Předposlední kolo první fotbalové ligy vyřešilo dvě tajenky: Sestupující Plzeň doprovodí do druhé ligy České Budějovice, které prohrály doma s Drnovicemi 0:1, a účast v Poháru UEFA si remízou 1:1 v Příbrami zajistil liberecký Slovan. Naopak s posledním zbytkem nadějí na účast v Poháru UEFA se po prohře s mistrovskou Spartou 2:3 rozloučily Teplice. Jejich nový trenér Michal Bílek vysvětlil důvody.

"My jsme tu soutěž neprohráli pouze tímto zápasem. Už celé to jaro dobré nebylo a bohužel z toho útlumu se už mužstvo nedostalo. My jsme si vytvářeli i brankové příležitosti i v jiných zápasech, bohužel celé jaro nás trápila koncovka a to nakonec rozhodlo. Jak jsem to mužstvo poznával, tak jsem dospěl k závěru, že mu chybí taková vůdčí osobnost, takové rvavé typy hráčů, které jdou tvrdě za vítězstvím. Bohužel takové typy tady nejsou a proto ta sezona se dohrála takovýmto způsobem."

Sparta má už titul dávno jistý, zbývá tedy vyřešit poslední otázku - kdo obsadí druhé místo v tabulce, znamenající účast v předkole Ligy mistrů. Kandidáty jsou Olomouc, Slavia a Příbram. V pátečním 29. kole však tato trojice jako by chtěla dát najevo, že o atraktivní a finančně lákavou evropskou soutěž nestojí. Slavia překvapivě prohrála doma s Blšany 2:3, Olomouc remizovala 0:0 doma s Ostravou a Příbram doma hrála 1:1 s Libercem. Kdyby Slavia Blšany porazila, měla by už druhé místo jisté. Tuto možnost ale slávisté propásli. Přitom zápas se pro ně - jak potvrdil Pavel Kuka - vyvíjel od začátku příznivě.

"Po dlouhé době si myslím, že i herně jsme hráli dobře, přišly ale dvě hrubky a dostali jsme dva góly. Samozřejmě, že pak se i ten herní styl celý otočí a vypadá to úplně jinak. Pak si každý tu zodpovědnost uvědomí daleko víc."

Zodpovědnost se přesouvá na poslední 30. kolo. Slávia v něm musí zvítězit v Drnovicích.

"Jde prakticky o všechno, o celou sezonu a hlavně o bytí tohoto klubu. A proto pro to musíme udělat maximum. To není žádná fráze. To je prostě ta realita, která tady momentálně po tomto zápase je."

Zatím druhá Olomouc má stejně bodů jako třetí Slavia, ale horší vzájemnou bilanci. Navíc v posledním kole hraje v Praze se Spartou a ta, přestože už bojuje jen o své dobré jméno, body nerada pouští. Na zaváhání Olomouce a Slavie čeká třetí uchazeč o Ligu mistrů - Příbram. Má o bod méně a v posledním kole by musela v Ostravě vyhrát a čekat, že Slavia a Olomouc nezvítězí. Pro úplnost ještě dodám výsledky zápasů, kde už "takzvaně" o nic nejde: Žižkov, který má postup do poháru UEFA jistý, remízoval s Plzní 3:3, Brno s Bohemians 0:0 a Jablonec vyhrál nad Synotem 1:0. A ještě jedna fotbalová informace: Do první ligy se po Hradci Králové probojovala také Opava.


I když u nás už hokejová sezóna skončila, před několika dny se hráči extraligy sešli na pražském Žofíně. Konal se zde totiž galavečer českého hokeje, tedy tradiční společenské setkání po sezoně spojené s oceňováním nejlepších mužů z domácí extraligy. Nejlepším hráčem sezony se stal kapitán letos mistrovského Vsetína Jiří Dopita, který získal hned čtyři trofeje. Připomenu, že fanoušky byl zvolen jako hokejová jednička a kromě toho uspěl i v kategorii, které si hokejisté obzvlášť cení. Sami ligoví hráči ho určili jako nejlepšího. "Tahle cena pro mě znamená hodně, protože ji udělují sami hráči," řekl Dopita na pódiu. Českému hokeji pak do další sezóny popřál toto:

"Aby byla úspěšná tak jako ty předchozí tři. Aby se rodilo co nejvíce talentů v českém hokeji a mohli zůstávat u nás doma v extralize, aby předváděli hokej našim divákům a nerozprchávali se do cizích států."

Za Dopitou skončili v hlasování hráčů litvínovský Robert Reichel a třinecký útočník Richard Král. Byly uděleny i další ceny. Například cenu nejlepšího trenéra si odnesl kouč Vsetína Zdislav Tabara. Vsetín také - po vzoru NHL - dostal za zisk mistrovského titulu vítězné prsteny pro všechny hráče.


V neděli v devět hodin ráno přivítalo ideální počasí na Staroměstském náměstí tři a půl tisíce vytrvalců, kteří se postavili na start 7. ročníku Pražského mezinárodního maratonu. Od začátku udávala tempo skupina Afričanů. Vítězem se nakonec stal Andrew Sambu z Tanzánie. Z českých běžců dosáhl nejlepšího výsledku Jan Bláha, který proběhl cílem na deváté příčce. V závodě žen byla domácí hvězdou čtyřicetiletá Alena Peterková, která se po zdravotních peripetiích postavila na start "ostrého" závodu poprvé po osmi měsících. Doběhla si nakonec pro bronzový stupínek. Nepodařilo se jí přitom splnit vytčený cíl a zaběhnout maratón pod dvě a půl hodiny - dosáhla času 2:37:07.

"Od dvacátého kilometru jsem trpěla hlady. Jsem ráda za třetí místo, protože jsem byla překvapená, že mě žádná ze soupeřek už nepředběhla," přiznala v cíli čtyřicetiletá závodnice.

Ještě dodám, že pražský mezinárodní maratón se zároveň běžel jako mistrovství České republiky. Alena Peterková tak získala druhý domácí titul v řadě. Titul mužského šampióna obhájil Jan Bláha, který si téměř o dvě a půl minuty vylepšil osobní maximum.