Sport

První fotbalová liga, finále hokejové extraligy a nejvyšší mezinárodní soutěž hokejových veteránů - to je nálplň dnešní sportovní rubriky Kateřiny Brezovské.

Jako tradičně začínáme naši rubriku na fotbalových stadionech. Ve frontě na příčky v tabulce naší první ligy, zajišťující účast v evropských fotbalových pohárech, je tlačenice. Vedoucí tým tabulky Sparta má účast v Lize mistrů už jistou, boj o další místa se ale vyrovnává. Ve 23. kole první fotbalové ligy se na druhou příčku vyhoupla Příbram, která porazila České Budějovice 1:0. Na tuto příčku, která zaručuje účast ve 3. předkole Ligy mistrů míří také Slavia, která porazila domácí Olomouc 5:1 a je zatím pátá. ...řekl autor prvního gólu Slavie Lumír Sedláček. V těsném závěsu za Slavii je severočeský Liberec, který zvítězil nad Bohemians 3:0. Zato Teplicím se po třetí prohře v řadě Evropa vzdaluje. V utkání s Drnovicemi tentokrát prohráli dokonce před vlastním publikem 0:1 a navíc to rozhodla vlastní branka. ...říká trenér Teplic Michal Bílek. Také Plzeň prohrála v Ostravě 0:3 a zůstává se značnou ztrátou poslední. Baník Ostrava naopak po dvou porážkách zabral naplno a zdá se, že je z nejhoršího venku. Má stejný počet bodů jako dvanácté Brno, které zvítězilo v Jablonci 1:0. Vedle Plzně a Českých Budějovic jsou teď v bezprostředním ohrožení sestupu z první ligy fotbalisté z Blšan, kteří prohráli na Žižkově 0:1. Čtrnácté Blšany však nejsou spokojeny s řízením zápasu - potvrdil to jejich trenér Miroslav Beránek. Na slova blšanského trenéra Beránka reagoval trenér Viktorie Žižkov Zdeněk Ščasný. Zdá se ale, že českou první ligu zasáhla epidemie protestů. Zhruba před týdnem se infikovala Olomouc, která po porážce v Budějovicích protestovala proti výkonu rozhodčího. Následovali Bohemians podle nichž rozhodčí protěžoval Slavii a po remíze s Blšany žaloval na sudího Synot Staré město. No a v pátek si na muže s píšťalkou stěžovala opět Olomouc po debaklu se Slavii. Vše by mělo vyřešit čtvrteční zasedání komise rozhodčích.


A nyní k hokeji. V neděli odstartovalo finále extraligy mezi Vsetínem a Spartou, které se hraje na tři vítězná utkání. V úchvatném a dramatickém zápase nakonec zvítězil domácí Vsetín 3:2. Hokejisté Sparty přitom dlouho vzdorovali a o vítězi se rozhodlo až v prodloužení. Trenér Sparty Pavel Hynek k zápasu uvedl: A na ledě ještě zůstaneme. V tomto týdnu se v české hokejové krajině konal Světový pohár veteránů - nejvyšší mezinárodní soutěž v této kategorii. Takzvaným prubířským kamenem českého týmu za obhajobou loňského titulu bylo derby se Slováky. Ti přestože nastoupili - narozdíl od českého mužstva bez hráčů zvučných jmen - byli po celý zápas tvrdým oříškem. A tak místy dokonce pláli - pro tuto věkovou kategorii - místy nevídané vášně. Zápas nakonec český tým vyhrál 6:3 a tak se mohl připravit na finálový duel s odvěkým rivalem - Ruskem. Nejstarší hráč na hřišti a mistr světa z roku 1972 Richard Farda před finálovým zápasem uvedl Richard Farda měl pravdu. Obrovská rivalita mezi Čechy a Rusy zůstala na svém vysokém stupni právě u těchto bývalých hokejových hvězd. Finálový zápas v němž nakonec zvítězil český tým 4:2, byl značně vyhecovaný a tvrdý, což potvrdil i jeden z hráčů Pavel Richter. Slova Pavla Richtera doplňuje trenér repreznetace veteránů Jan Havel. Světový pohár tedy zůstavá i letos v rukou české hokejové veteránské reprezentace. A ještě jedna příjemná hokejová informace : Jaromír Jágr a Dominik Hašek získali prestižní ceny zámořské NHL. Jaromír Jágr vyhrál počtvrté za sebou Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče základní části a vstoupil tak mezi nesmrtelné v hokejové NHL. Gólman Dominik Hašek získal - společně s dvojkou Buffala Bironem - cenu pro nejlepší dvojici brankářů.