Sport

Šestý titul mistra české hokejové extraligy získala na ledě pražské Sparty hokejová dynastie ze Vsetína, česká hokejová reprezentace zahájila přípravu na nadcházející světový šampionát v Německu, boj o pohárové příčky v první fotbalové lize nabývá na dramatičnosti - to jsou témata sportovní rubriky, kterou připravila Kateřina Brezovská.

Většinou začínáme sportovní rubriku fotbalem. Dnes ale uděláme vyjímku a přednost dostane lední hokej, přesněji finále play-off extraligy. Česká nejvyšší hokejová soutěž, kterou mimochodem odborníci ze zámoří vyhodnotili jako nejlepší soutěž po NHL, má svého letošního šampióna. Hokejisté z Valašska totiž splnili roli favorita a získali už šestý titul českého mistra, když ve čtvrtém finálovém utkání porazili pražskou Spartu. Asistent trenéra Vsetína Jan Neliba k zisku titulu uvedl. Ve sparťanské kabině panovala i přes prohru poměrně dobrá nálada. Tým sice neobhájil vítězství z loňského roku, ale na cestě do finále si prožil řadu útrap a po odchodu některých klíčových hráčů do zámoří si postup do play off definitivně zajistil až v úplně posledním kole základní části. Ostatně potvrzují to i slova Františka Výborného, trenéra Sparty, který se se svým týmem účastí ve finále rozloučil. Jak už jste slyšeli, oslavy vsetínských hokejistů odstartovaly okamžitě po utkání přímo v kabině pražské haly, kde nechyběly nezbytné mistrovské doutníky a krabice s láhvemi šampaňského. Naplno ale veselice vypukla teprve po triumfálním příjezdu hokejistů na domácí stadión na Lapači. Tam na autobus se staronovými mistry už od devíti hodin trpělivě čekaly asi dvě tisícovky příznivců. Autokar prosycený výpary sektu, slivovice i tabáku před vsetínský stadión na Lapači dorazil hodinu po půlnoci Jednou z klíčových postav finálových zápasů byl kapitán Vsetína Jiří Dopita , který ve třetím finálovém utkání přispěl k výhře nového mistra 6:3 čtyřmi góly a jednou asistencí.

Pro úplnost si ještě připomeňme konečné pořadí mužstev extraligy. Třetí místo obsadily Vítkovice, které druhého poraženého semifinalistu Slavii Praha předstihly díky lepšímu postavení po základní části. Na poslední čtrnácté pozici skončily Karlovy Vary, které uhájily extraligovou příslušnost v baráži s Chomutovem po výhře 4:2 na zápasy.

Po skončení extraligy se pozornost hokejových příznivců obrací směrem k blížícímu se světovému šampionátu v Německu. Závěrečnou přípravu už zahájila také česká reprezntace. Jak uvedl její trenér Josef Augusta reprezentace v pondělí odpoledne zahájila ve Zlíně i s devíti posilami z NHL závěrečné pětidenní soustředění. V Německu budou čeští hokejisté obhajovat loňský titul mistrů světa z Petrohradu.


A nyní k fotbalu: Šlágrem 24. kola první gambrinus ligy byla předehrávka páté Slavie Praha s druhou Marilou Příbram. Výsledkem velmi dobrého zápasu byla bezgólová remíza - pro Slavii na domácím trávníku přitom už pátá. Trenér Slavie Karel Jarolím na otázku, zda ho tento výsledek mrzí, uvedl... Bezgólová remíza naopak potěšila příbramské fotbalisty. To potvrdil hned po zápase i trenér Příbrami Jiří Kotrba s tím, že jeho mužstvo myslí na konečné druhé místo v tabulce, které zaručuje kvalifikaci Ligy mistrů. Jak předpokládal trenér Kotrba, Příbram si udržela druhou příčku v tabulce pouze na chvíli. Fotbalisté Sigmy Olomouc totiž v neděli zvítězili v Drnovicích 2:1 a vrátili se na druhé místo ligové tabulky. Tři body ze soupeřova hřiště přivezly také Teplice ze Starého Města, kde vyhrály 1:0. V boji o záchranu využily výhody domácího prostředí Blšany, které porazily Liberec 1:0 a také České Budějovice, které zvítězily nad Brnem 2:1. Hráči Bohemians porazili doma Ostravu 2:0 a Jablonec uhrál s Žižkovem jen bezbrankovou remízu. Největší překvapení 24. kola ligy si málem přichystali na pondělní dohrávku fotbalisté poslední Viktorie Plzeň. V době, kdy se už začínají smiřovat s hrozícím sestupem, dokázali potrápit na svém hřišti vedoucí Spartu. Dvakrát vedli, ale nakonec prohráli 2:3. Sparťané, kteří mají v čele tabulky náskok 16 bodů před Olomoucí, tedy mohou v sobotu, pokud porazí Bohemians, slavit další titul mistra domácí fotbalové ligy.