Sport

Fotbalisté Sparty už pět kol před koncem ligy obhájili mistrovský titul, boj o pohárové příčky v první fotbalové lize stále pokračuje, českou fotbalovou reprezentaci čeká přátelský zápas s Belgii, čeští hokejisté bojovali v generálce před světovým šampionátem s Ruskem - to jsou témata sportovní rubriky, kterou připravila Kateřina Brezovská.

Dnes - jako tradičně - zahajujeme rubriku na fotbalových stadionech: Je sobota 21. dubna, rozhodčí končí utkání 25. kola I. fotbalové ligy na deštěm zkrápěné Letné. Sparta poráží Bohemians 1:0 a definitivně získává mistrovský titul. Už osmadvacátý ve více než stoleté historii klubu a šestý v sedmi sezonách samostatné české ligy. Oslavy tedy mohou začít. Ze střechy nad stadiónem tryská ohňostroj a visí obrovský transparent Mistři ligy. Hráči mají stejný nápis na bílých tričkách a čestným kolečkem a společnou děkovačkou zdraví svoje fanoušky. Český fotbal má nového krále. Vlastně staronového, protože Sparta popáté v řadě stvrdila, že je u nás nejlepší. Hráči společnou děkovačkou zdraví svoje fanoušky a trenér Sparty Ivan Hašek prochází sprchou šampaňského...

Uznání Spartě vyslovil i trenér poražených Bohemians Vlastimil Petržela. Podle něj je pro český fotbal dobré, že má takové silné mužstvo, protože z toho mohou těžit i další fotbalové kluby.

Sobotní vítězný gól dal nejmladší Sparťan - 18-ti letý Tomáš Jun. Jeho trefa se navíc zapíše zlatým písmem do sparťanských statistik, neboť to byl jubilejní 500. gól mužstva v samostatné české lize. "To jsem fakt ani netušil, ale o to je to hezčí. A taky za něj asi něco zaplatím," usmívá se. "Všichni jsme strašně rádi, že se nám to povedlo v našem posledním zápase na Letné," řekl Tomáš Jun. Lepší rozloučení s Letnou, kde nyní proběhne rekonstrukce trávníku - bude totiž vyhřívaný - si Sparťané ani nemohli přát. Pohár pro mistra ligy 27. května - po posledním kole převezmou v dočasném azylu, tedy na Strahově.

Ale nepředbíhejme, fotbalovou veřejnost určitě zajímá, kdo Spartu doprovodí do Ligy mistrů, tedy boj o druhé místo. O to soupeřily tři týmy - Olomouc, Slavia a Žižkov. Druhá Olomouc porazila Synot Staré město 3:2 a před třetí Příbramí má tříbodový náskok. Příbram Hanákům ale roli značně ulehčila sama: páteční zápas s Drnovicemi měla téměř vyhraný, ale čtyři minuty před koncem si nechala dát branku na 1:1. Čtvrtý Žižkov doma zdolal neškodné České Budějovice 2:0, pátá Slavia poprazila Brno rovněž 2:0. Sedmý Liberec triumfoval díky vítězství v Ostravě 1:0 a šesté Teplice smetly potápějící se Plzeň 5:1. Pokud Západočeši neporazí v příštím kole Olomouc a Ostrava s Brnem vyhrají, spadne Plzeň po roce opět do druhé ligy. Zápas Jablonec - Blšany skončil 0:2.


A z ligových trávníků zamíříme na mezinárodní zápas. Ve středu čeká českou fotbalovou reprezentaci přípravné utkání s Belgií. Před dvěma lety český tým mužstvo Belgie v Bruselu porazil, kvalita soupeře je nyní ale na vyšší úrovni. Potvrdil to i trenér české reprezntace Jozef Chovanec, který uvedl: "Měli jsme svého pozorovatele na kvalifikačním utkání Belgie ve Skotsku, kde reference o Belgii byly skvělé a hraje útočný fotbal. Myslím si, že se máme na co těšit a že to bude dobrá prověrka pro náš tým."

Zatím se ale v rukou Jozefa Chovance rozmnožily omluvenky a z původní nominace scházelo v pondělí odpoledne už šest hráčů. Bude to například vůbec poprvé za více než tři roky, co sedí na reprezentační lavičce, kdy nebude mít k dispozici ani jednoho z dvoumetrových dlouhánů. V 36 zápasech pod jeho taktovkou se ještě nestalo, aby nemohl hrát ani jeden z dvojice Koller - Lokvenc, ale trenéra to zřejmě nevyvedlo z míry. "Naše hra není založena na centrech na vysoké hráče. Máme teď tady jiné typy hráčů, pohyblivější a dynamičtější, třeba využijí šanci," hledal Chovanec na situaci něco pozitivního.


Další minuty budou věnovány hokeji. Remíza a prohra. Tak skončila poslední dvě měření sil s Ruskem před světovým šampionátem v Německu a českým hokejistům mnoho sebevědomí do žil nevlila. Zápasy odkryly největší slabinu týmu úřadujících mistrů světa - defenzívní činnost. Trenér hokejové reprezentace Josef Augusta po víkendových generálkách zúžil kádr pro šampionát na třiadvacet hráčů. Obhajovat zlato z Petrohradu bude devatenáct mistrů světa a čtyři nováčci světového šampionátu. Augusta ještě není definitivně rozhodnutý, zda na soupisku pro MS hned zapíše všech 23 vybraných hráčů. "Určitě se všichni sejdou v úterý večer v Praze. Dál uvidíme podle vývoje Stanleyova poháru, zajímá nás, jak si povede Pittsburgh. Máme čas do pátku do 16 hodin, kdy v Norimberku musíme pro první zápas šampionátu nahlásit minimálně 2 brankáře a 15 hráčů do pole," doplnil kouč.

Český tým jako úřadující mistr světa, bude na šampionátu prezentován jako jeden z největších favoritů. Pokud by Češi po Lillehammeru 1999 a Petrohradu 2000 slavili světový titul i v Německu, stali by se teprve třetím týmem, kterému se to v dosavadní historii podařilo. Podobným úspěchem se zatím mohou pyšnit jen mužstva Kanady a Sovětského svazu, která svého času dominovala světovému hokeji. Ale nechme se překvapit. Do Mistrovství světa vstoupí česká reprezentace v sobotu zápasem proti Bělorusku.