Sport

Ohlédnutí za prvním vystoupením české fotbalové reprezentace v tomto roce, nejvyšší česká fotbalová liga a předposlední kolo hokejové extraligy, po kterém už je jasno, kterých sedm celků postupuje do play off - to jsou témata sportovní rubiky, kterou připravila Kateřina Brezovská.

Přátelské zápasy nejsou nic pro české fotbalisty. Ukázalo se to i před několika dny v Makedonii, kde čeští reprezentanti v prvním vystoupení národního týmu v tomto roce, poničili renomé pátého mužstva světového žebříčku. V souboji s průměrnou Makedonii podali nepřesvědčivý výkon a jen jednou za celý zápas dokázali zamířit mezi tyče. Nakonec uhráli remízu 1:1. Duelem ve Skopje mělo vyvrcholit setkání kádru. Fotbalisté se dlouho neviděli, k zápasu společně nenastoupili celé čtyři měsíce. Proto měla Makedonie sloužit jako odrazový můstek před pokračováním kvalifikace o světový šampionát. Potvrdil to i obránce Milan Fukal: Slova Milana Fukala potvrdil i záložník národního týmu Vladimír Šmicer. Trenér Jozef Chovanec přiznal, že nebyl s výkonem příliš spokojen. Přiznal, že ač chtěl vyzkoušet především obranu, tak paradoxně zaostala za výkonem ofenzíva. Hráči s koučem souhlasili, ale slibovali, že v kvalifikaci to už bude lepší.

A nyní k ligovému fotbalu: Dvě velká vítězství se urodila v 19. kole první fotbalové ligy. Fotbalisté Viktorie Plzeň poznali po více než půlroční přestávce radost z vítězství, když v souboji nováčků porazili Synot 1:0 a alespoň trochu oživili naději na záchranu. Ostrava zase ukončila sérii devíti zápasů, v nichž ani jednou nezvítězila. Nad Českými Budějovicemi vyhrála 2:0. Přívlastek mužstva jara by zatím mohl patřit Drnovicím, neboť přivezli už podruhé tři body ze hřiště soupeře. Tentokrát vyhráli na půdě Bohemians 3:0. Také Příbram vyhrála nad Chmelem Blšany 3:0 a do třetice stejným výsledkem, tedy 3:0 skončil zápas Olomouce s Brnem. Zato Teplicím se pohárová Evropa po domácí prohře se Žižkovem 1:2 začíná vzdalovat a ředitel klubu František Hrdlička měl s trenérem s i s hráči ostrý pohovor. Středeční dohrávka se Slavií bude podle něj poslední šancí. Slavia v tomto kole remizovala s Libercem 1:1. Pražané hráli větší část utkání v deseti a vyrovnávací gól přitom vstřelili severočeši až v 94 minutě. Jeho autorem byl Petr Johana. A ještě hodnocení utkání kapitánem Slavie Janem Suchopárkem. Tabulku první fotbalové ligy vede Sparta před Olomoucí, třetí je Příbram. Předposlední je Ostrava a poslední Blšany.

A nyní k hokeji. Na pěti stadionech se v neděli slavilo. Přesně tolik týmů si totiž po 51. kole hokejové extraligy definitivně zajistilo účast v play off. Jde o Pardubice, Litvínov, Zlín, Slavii a Vítkovicíe. Před nimi už měly jisté místo v elitní osmičce Vsetín a Znojmo. V tajence extraligového play-off tedy zbývá vyplnit jediné políčko. O tom, kdo bude osmý účastník v bojích o titul se rozhodne v úterý mezi Spartou a Třincem. Spartu do play-off posune jakýkoliv bodový zisk z domácího zápasu s Pardubicemi, Třinec musí porazit domácí Plzeň, šanci na postup má ale pouze v případě prohry Sparty. Daleko zamotanější je situace kolem složení dvojic pro play-off. O všem se rozhodne až v posledním kole. Co se stane budou-li mít dva nebo více týmů stejný počet bodů, to přiblížil ředitel extraligy Stanislav Šulc: Extraliga přistoupila i letos ke kroku, který by měl pomoci regulérnosti - zápasy posledního kola začnou ve stejný čas. A jak Stanislav Šulc hodnotí závěr dlouhodobé části extraligy. Poslední kolo základní části extraligy se hraje na všch stadionech od půl šesté v úterý.