Sport

Jubilejní 250. fotbalové derby pražských "S", čtvrtfinále extraligy ledního hokeje a další zajímavosti - to jsou témata dnešní sportovní rubriky, kterou připravil Josef Kubeczka.

Slavnostní atmosféru měla páteční předehrávka 21. kola první fotbalové ligy. Šlo totiž o jubilejní 250. derby pražských celků Sparty a Slavie. Navíc byl před výkopem oceněn Andrej Kvašňák titulem "Sparťan století". Bývalý hráč "letenských" a reprezentance neskrýval dojetí: A pak to propuklo. Před šestnácti a půl tisícovou návštěvou se hrál vynikající fotbal. V první polovině měla Sparta navrch. Slavisté jakoby chtěli pokračovat v nevýrazných ligových výkonech, tak odlišných od fotbalových koncertů v poháru UEFA. Branky Jiřího Jarošíka a Marka Kincla stanovily pločasový výsledek 2:0 pro Spartu. Po změně stran nastoupila na hřiště úplně jiná Slavia. Hra se přelévala od jedné branky ke druhé, krásné akce se střídaly na obou stranách a padaly i góly. Prostě radost pohledět. Dvěma pohlednými brankami srovnal skóre Pavel Kuka, třetí branku Sparty přidal Josef Obajdin, Kuka hattrikem vyrovnal, osm minut před koncem dostal opět Spartu do vedení Radim Holub a v poslední minutě vyrovnal na konečných 4:4 krásnou střelou z dálky Tomáš Kuchař. Zkrátka znamenitý fotbal se spoustou branek. Trenéři obou mužstev však přílišnou spokojeností neoplývali. Nejdříve Karel Jarolím ze Slavie: Trenérovi Sparty Ivanu Haškovi moc do řeči nebylo: 21. kolo první ligy mělo před pondělní dohrávkou Liberce se Starým Městem v sobotu na programu duel Ostravy s Drnovicemi, v němž severomoravané zvítězili 2:0. V neděli se hrálo pět zápasů s těmito výsledky: Příbram - Žižkov 2:1, Brno - Blšany 0:0, Olomouc - Jablonec 1:0, Teplice - České Budějovice 4:1 a Bohemians - Plzeň 3:1. V tabulce vede Sparta před Olomoucí a Príbrami. Slavia je sedmá. Na poslední příčce zůstává Plzeň.

Pojďme k lednímu hokeji. V neděli byly završeny čtvrté zápasy čtvrtfinále play off extraligy. Jedině suverén její základní části Vsetín vede v souboji se Zlínem na zápasy 3:1. Ostatní souboje: Slavia - Znojmo, Vítkovice - Pardubice a Sparta - Litvínov zatím vyznívají nerozhodně 2:2. Obhájci loňského titulu Sparťané podlehli v neděli Litvínovu až po samostatných nájezdech 2:3. Navíc to byl velmi tvrdý zápas se sedmi zraněnými hráči. Patrik Martinec ze Sparty má dokonce zlomenou ruku. Trenérovi Pražanů Pavlu Hynkovi přibyly vrásky na čele: Trenér Litvínova Václav Sýkora má tři zraněné hráče: Připomenu, že čtvrtfinále play off extraligy ledního hokeje se hraje na čtyři vítězství. Semifinále začíná příští úterý 27. března.

Minulé úterý se na můstu K-90 v Harrachově konalo Mistrovství České republiky ve skocích na lyžích. Mistrovský závod na velkém můstku K-120 organizátoři kvůli oteplení a dešti již dříve odvolali. Závod na devadesátce probíhal v tajícím sněhu. Titul nakonec obhájil Michal Doležal, druhé místo získal díky nejdelšímu skoku soutěže Jaroslav Sakala a na bronzový stupínek vystoupil další z reprezentantů Jakub Hlava. Trenér reprezentace David Jiroutek zhodnotil domácí šampionát takto: Závodu se paradoxně nezúčastnil nejlepší v sezóně a všemi favorizovaný Jakub Janda, protože se mu cestou ze Světového poháru v Oslu do Čech zatoulaly lyže.

Česká běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová předčasně ukončila kvůli zdravotním problémům letošní sezónu Světového poháru: Kateřina Neumannová onemocněla na mistrovství světa v Lahti, ze kterého odcestovala domů a deset dnů se léčila. Podle ní je to spojeno i s psychikou. "Pro normální život jsem zdravá, akorát na lyžích to nejde," uvedla smutná běžkyně.