Sport

Hokejová extraliga, vyvrcholení oslav sto let založení hokejového klubu Slavie v podobě vítězství nad Spartou v pražském derby a obrovský úspěch českého cyklokrosu na mistrovství světa v Táboře - to jsou témata dnešní rubriky, kterou připravila Kateřina Brezovská.

Lepší vyvrcholení oslav sto let založení klubu si hokejisté Slavie stěží mohli přát. V pražském derby porazili svého odvěkého městského rivala - Spartu vysoko 7:2. Příznivci Slavie, kterých tentokrát do Edenu přišlo požehnané množství, v závěrečné minutě povstali a dlouhotrvajícím potleskem ocenili úsilí i výkon hráčů. Utkání přitom začalo lépe pro Spartu - zpočátku vedla 1:0. Slavie však po 12-ti minutách otočila a zápas se proměnil v nejtěžší porážku Sparty v derby ze Slavii. Trenér poražených Miloš Říha zhodnotil zápas takto. "V předchozích zápasech jsem se na střídačce často skoro nudil, ale tahle část hry mě dostala do transu," přiznal po utkání domácí trenér Vladimír Růžička. Hlavní údernou silou domácí Slavie byli útočníci Martin Rousek a Viktor Ujčík, který Spartě vstřelil první gól. Ujčík po zápase uvedl V neděli pokračovali hokejisté pražské Slavie v sérii vítězství. Ve 42. kole extraligy porazili Havířov 4:2 a dostali se již na osmé místo tabulky extraligy, což by jim po skončení základní části zaručilo účast v play off. Další zápasy skončily takto: Třinec - České Budějovice, 4:2 Vítkovice - Karlovy Vary 4:0, Zlín - Pardubice 3:2, Znojmo - Vsetín 2:7, Kladno - Litvínov 0:5 a Sparta - Plzeň 4:2. Tabulku vede Vsetín před Zlínem a Pardubicemi. Poslední jsou Karlovy Vary.

Po letech stagnace a pádu se český cyklokros rozzářil opět tím nejasnějším světlem. Na 52. světovém šampionátu, který se uskutečnil o víkendu v Táboře, vybojovali čeští reprezentanti šest medailí, tedy plnou polovinu ze všech možných, a to ještě Česká republika vůbec neobsadila závod žen. Svěřenci státního trenéra Petra Petra Kloučka vystoupili na stupně vítězů o víkendu vícekrát, než tomu bylo za předcházejících sedm let dohromady. V sobotu se na zmrzlém terénu jela kategorie do 23 let. Tato kategorie měla být podle předpovědí pro český celek jasně nejslabší - reprezentační trenér počítal s umístěním okolo 10-tého místa, ale nakonec udělala výsledek, který vyrazil ostatním soupeřům dech. Čeští reprezentatnti odstartovali výborně a drželi kontakt s ostatními. Nakonec Tomáš Trunschka vybojoval stříbrnou a David Kášek bronzovou medaili. Tomáš Trunschka si splnil svůj sen... V neděli se nejdříve jela kategorie juniorů. Nejmladší proměnili světový šampionát ve svoji exhibici. Dramatický závod nakonec završili čeští junioři sbírkou všech tří medailí. Zlato - Martin Bína, stříbro Radomír Šimůnek mladší a bronz Jan Kunta. Po závodě se Martín Bina neubránil dojetí. Společně s druhým Radomírem Šimůnkem mladším ale zářili štěstím. Nejvíce sledovaná byla samozřejmě nedělní kategorie Elite. Zatímco v sobotu se závodilo na zcela zmrzlé trati, pokryté zbytky sněhu, nedělní oteplení znamenalo, že led sice na trati zůstal, ale skryl se pod slabou vrstvou bláta. Tím ztratili čeští závodníci svou velkou výhodu, ale dokázali se se situací výborně vyrovnat a po dlouhých letech patřili k hlavním postavám závodu. Především momentální česká cyklokrosová jednička mladoboleslavský Petr Dlask toužící završit vynikající sezónu ziskem nejcennější medaile před domácím publikem, po celou hodinu přiváděl diváky podél tratě k euforii. Sice nakonec neuhájil vedení a podlehl belgickému závodníkovi Erwinu Verveckenovi, nicméně stříbrná medaile je pro čtyřiadvacetiletého reprezentanta skvělým úspěchem. Všemi medailisty z kategorie elite po náročném závodě otřásala zimnice. Déšť a stříkající voda způsobily obrovské prochlazení cyklistů a závodníci se s ním jen těžko vyrovnávali. Český reprezentant Petr Dlask sice získal medaili, ale jeho gesto v cíli i slova na tiskové konferenci potvrdily, že spokojen není. Bývalý stříbrný medailista z juniorského mistrovství světa Jiří Pospíšil se umístil na pátém místě. Elitní desítku uzavřel Václav Ježek, Radomír Šimůnek dojel patnáctý a Ondřej Lukeš devatenáctý. Takový výsledek český profesionální cyklokros ještě nikdy nezaznamenal. "To, že tentokrát uspějeme výrazně lépe než v minulých letech, jsem předpokládal. Nahlas jsem mluvil o dvou možných medailích, tajně doufal, že by jich mohlo být i více, ale že ve třech kategoriích mužů a juniorů získáme šest z devíti možných, to mě ani ve snu nenapadlo," zářil štěstím reprezentační trenér Petr Klouček.