Sport

Pražská fotbalová Slavia v osmifinále poháru UEFA uhrála bod, první fotbalová liga zahájila jarní část, v hokejové extralize bodovaly domácí týmy, česká běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová onemocněla na světovém šampionátu v Lahti virózou. To jsou témata sportovní rubriky, kterou připravila Kateřina Brezovská.


Začneme na fotbalových trávnicích: Jediný český zástupce v evropských pohárech - fotbalisté pražské Slavie sehráli ve čtvrtek první zápas osmifinále Poháru UEFA proti německému Kaiserslauternu. Slávisté podali na Strahově velmi dobrý výkon. Proti přednímu celku bundesligy hráli před vyprodaným strahovským stadionem maximálně soustředěně, důrazně v osobních soubojích, výborně napadali, kombinovali a vytvářeli si příležitosti. Jen zakončení jim chybělo. Zápas nakonec skončil bezbrankovým výsledkem. Trenér Slavie Karel Jarolím byl s výkonem svého mužstva spokojen. Slávistického trenéra velmi mile překvapili diváci, kteří podle něj vytvořili výbornou atmosféru a možná i proto předvedla Slavie v úvodu sezóny tak dobrý výkon. Na otázku, jak vidí odvetu, která se hraje ve čtvrtek v Německu, Karel Jarolím odpověděl A u fotbalu ještě zůstaneme. 67 dní trvala zimní přestávka fotbalové gambrinus ligy a skončila v pátek, kdy Teplice hostily tým usilující o evropské poháry - Příbram. V tomto utkání šlo dokonce o aktuální druhou příčku tabulky zaručující účast v předkole Ligy mistrů. Příbram nakonec připravila překvapení 17. kola a zvítězila v Teplicích 1:2. I když závěr, jak potvrzuje trenér Příbrami Jiří Kotrba, byl velmi dramatický. I v dalších odehraných zápasech 17. kola první ligy padaly góly. Největší kolonádu zažil stadion Boheminas, kde domácí zvítězili nad Českými Budějovicemi 4:3. Na nedostatek gólů si nemohli stěžovat ani diváci v Ostravě - duel s žižkovskou Viktorii skončil 2:2. Olomouc ukázala, že to s druhým postupovým místem do Ligy mistrů myslí vážně a smetla Blšany 3:0. Smutek zaplavil Slovácko: Synot nestačil na Drnovice a prohrál 1:2. V severočeském derby Liberec - Jablonec se z vítězství 3:1 radovali domácí.

Z fotbalových trávníků se nyní přesuneme na zimní stadiony. Ve znamení úspěchu a těžby bodů v domácím prostředí se neslo 46. kolo hokejové extraligy. Nejvetší letošní vítězství si zapsali hokejisté Plzně, když doma porazili Kladno 8:0. Nejtěžší porážku od svého vstupu do extraligy, tedy od roku 1994 utrpěl lídr extraligy Vsetín. Z Havířova si odnesl porážku 8:1. Na toto utkání bude havířovský klub vzpomínat jako na rekord, protože dosáhl nejvyššího vítěztsví za pět let svého působení v nejvyšší hokejové soutěži. Kouč Vsetína Zdislav Tabara k debaklu svého týmu uvedl. Dalším domácím mužstvem, které bodovalo byla Slavia. Už šest kol neporaženému Litvínovu nastřílela šest branek a inkasovala jen jednu. Beznadějně poslední Karlovy Vary se nezmohly ani na jeden gól v Českých Budějovicích a prohrály už podeváté v řadě, tentokrát 3:0. Duel Zlín - Vítkovice skončil remízou 3:3 a pouze hokejisté Třince prohráli v tomto kole na domácím ledě, když podlehli Pardubicím 3:5. Východočeši tímto vítězstvím v tabulce vystřídaly na druhé příčce Zlín. První je stále Vsetín. Tabulka po 46. kole: 1. Vsetín, 2. Pardubice, 3. Zlín, 4. Litvínov, 5. Znojmo, 6. Sparta Praha, 7. Vítkovice, 8. Slavia Praha, 9. České Budějovice, 10. Třinec, 11. Plzeň, 12. Havířov, 13. Kladno, 14. Karlovy Vary.

Hokejová extraliga se rychlým tempem, třemi koly v týdnu, blíží k závěru základní části. Již pouze šest kol mají celky na to, aby si zajistily postup do osmičlenného play off o titul. Na druhé straně tabulky je již téměř jasno, pouze velké zlepšení výkonů a nezdary soupeřů mohou zachránit Karlovy Vary od účasti v baráži. Západočeši totiž ztrácejí na třinácté Kladno deset bodů.

A na závěr dnešní rubriky zamíříme do finského Lahti, kde probíhá mistrovství světa v klasickém lyžování. České želízko v ohni - dvojnásobná vítězka z olympiády v Naganu běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová však namísto startu v kombinačním závodu, ulehla s virózou do postele. Trenér Katky Neumannové Stanislav Frühauf ale na devadesát procent odhaduje, že jeho svěřenkyně už v Lahti startovat nebude.