Sport

37. kolo hokejové extraligy a přestup sparťana Tomáše Rosického za rekordní sumu do německé bundesligy - to jsou témata sportovní rubriky, kterou připravila Kateřina Brezovská.

Začneme na zimních stadionech, kde bylo o víkendu odehráno 37. kolo hokejové extraligy. Karlovy Vary porazily vedoucí Vsetín 1:0 a odpoutaly se z poslední pozice v tabulce. Poslední, čtrnáctý je nyní Havířov, který neudržel v Pardubicích vedení a prohrál 2:3. Mužstvo Vsetína zůstalo v čele tabulky, i když před druhými Pardubicemi má náskok pouze jednoho bodu. Třetí pozice patří Zlínu, který remizoval s Plzní 0:0. Byl to druhý zápas sezóny, v němž nepadla branka ani po pětiminutovém prodloužení. Další zápasy dopadly takto: Litvínov prohrál s Českými Budějovicemi 3:5, Vítkovice se Znojmem 1:4, naopak prvního vítězství v tomto kalendářním roce se dočkali hráči pražské Slavie, kteří porazili Třinec 2:1. Také mužstvo Kladna se po víkednu těší z první výhry ve třetím tisíciletí a to dokonce nad úřadujícím mistrem - pražskou Spartou, kterou porazilo 2:1. Trenér Sparty Miloš Říha zhodnotil zápas takto. Spokojený nejenom s výsledkem, ale také s výkonem svého týmu byl kladenský trenér Eduard Novák.


A nyní se vrátíme k přestupu jednoho z největších talentů současného českého fotbalu - dvacetiletého Tomáše Rosického z pražské Sparty do slavného německho klubu - Borussie Dortmund. Nejsledovanější přestup posledních let se táhl dlouhou dobu. Ve hře byl nejeden evropský velkoklub včetně Realu Madrid, Liverpoolu či Arsenalu. Do poslední chvíle však vydržely jen dva německé giganty - Bayern Mnichov a Borussia Dortmund. Nakonec zvítězila Borussia, která za dvactiletého záložníka zaplatila neuvěřitelných 25 milonů marek, tedy téměř 450 milonů korun. Jde přitom o sumu jakou ještě německá bundesliga za žádného cizince nezpalatila a na druhé straně se Tomáš Rosický stal také nejdražším českým fotbalistou všech dob. Pro představu uvedu, že z přestupové sumy by se uživil celý český fotbal na půl roku dopředu. Každopádně však částka, která mimochodem zcela oddluží Spartu, odpovídá podle odborníků velkému zájmu evropských velkoklubů. Rosický je totiž ve světě fotbalu ceněn jako obdivuhodný talent. Více k tomu řekl prezident Sparty Vlastimil Košťál... Hráčský agent FIFA a manažer některých českých a slovenských fotbalistů - Pavel Zíka - k tomu dodává. A co očekává od svého angažmá v Borusii Dortmund sám Tomáš Rosický? Už v sobotu si Tomáš Rosický odbyl premiéru ve svém novém klubu. Ve finálovém turnaji populární německé halové série patřil k nejlepším hráčům svého týmu.

A ještě pro zajímavost dovolte připomenout některé částky za přestupy českých fotbalistů. Dosud nejdražším českým fotbalistou na přestupovém trhu byl útočník Vladimír Šmicer za kterého v roce 1999 zaplatil Liverpool francouzskému Lensu 280 milonů korun, za Karla Poborského zaplatila Benfica Lisabon Manchesteru 167 milonů korun, za Tomáše Řepku dostala v roce 1998 Sparta od Fiorentiny 149 milonů korun a za Pavla Nedvěda zaplatilo Spartě Lazio Řím 138 milonů korun.