Sport

Exhibiční hokejové utkání extraligových hvězd Východ-Západ, vystoupení českých házenkářů na mistrovství světa a příprava českých cyklokrosařů na světový šampionát, který se koncem týdne uskuteční v jihočeském Táboře - to jsou témata dnešní sportovní rubriky, kterou připravila Kateřina Brezovská.

Na zimním stadionu v Karlových Varech se o víkendu představila elita české hokejové extraligy v exibičním hokejovém utkání Západ-Východ. Šlo v pořadí už o šestý ročník zápasů hvězd extraligy z Východu, tedy z moravských týmů proti výběru z klubů lokalizovaných v západní části České republiky. Hráče do týmů vybírali jak hokejoví fanoušci, tak trenéři a novináři. Utkání skončilo remízou 7:7 a tak se muselo poprvé v historii exhibičního utkání prodlužovat. Rozhodlo se vašk už ve třetí minutě nastaveného času. Výsledek 8:7 pro Východ tak poprvé v šestileté historii utkání hvězd znamenal, že zvítězilo mužstvo na ledě svého soupeře. Dosud totiž vždy zvítězil domácí tým. Východ se radoval z výhry počtvrté, dvakrát zvítězil Západ. Každopádně diváci mohli být s utkáním spokojeni - v zápase hraném uvolněně, protože hráči nebyli svázáni taktickými pokyny - viděli spoustu pohledných kombinačních akcí. Největší hvězdou večera byl plzeňský gólman Dušan Salfický, který svými kousky na ledě přiváděl diváky k vytržení. Příští utkání hvězd by se mělo konat ve Znojmě, rozhodnutí ale musí ještě schválit Asociace profesionálních klubů.

Víkend na mistrovství světa v házené mužů ve Francii rozhodl o tom, že čeští házenkáři po bojích v základní skupině odjíždějí zklamaní domů. Postup do osmifinále jim doslova proklouzl mezi prsty. Po sobotním vysokém vítězství nad Marokem 40:23 potřebovali čeští reprezentanti v neděli nutně porazit Island. V dramatickém utkání však nakonec remizovali 29:29, i když ještě dvě minuty před koncem vedli o dvě branky. Nakonec skončili Češi ve své skupině až pátí. Do osmifinále díky lepšímu výsledku ze vzájemného zápasu postoupili Portugalci. "Smůla se na nás definitivně přilepila v poslední minutě, kdy soupeř vyrovnal, čímž nás nasměroval domů, neboť v posledním útoku jsme zbrklostí přišli o míč", řekl po zápase trenér Vladimír Haber.

Tento týden bude Česká republika hostit - potřetí v historii - mistrovství světa v cyklokrosu. Po Praze v roce 1972 a Mladé Boleslavi před 14-ti lety se bude na kole tentokrát bojovat v jihočeském Táboře. Nejsledovanější bude - jako vždy kategorie Elite - a po několika letech si čeští příznivci cyklokrosu mohou dělat naděje, že by v tomto závodě mohl český jezdec vystoupit na stupně vítězů. Největší důvěru má přitom 24-letý Petr Dlask, který se svými výsledky v této sezoně zařadil mezi největší favority blížicího se světového šampionátu. O Petru Dlaskovi odborníci říkají, že umí zajet na každé trati. Na otázku jak je spokojený s tratí, kterou připravili organizátoři světového šampionátu v Táboře odpověděl. O vedoucí místa nebude za Česko pravděpodobně bojovat Patr Dlask sám. Velmi dobré výkony podávali v této sezoně i Jiří Pospíšil a Václav Ježek. Podle odborníků má ale šance i cyklokrosař Radomír Šimůnek, i když neměl moc vydařenou sezonu. Každopádně Patr Dlask by přítomnost krajanů v bojích o medaile uvítal: Ještě připomeňme, že Mistrovství světa v cyklokrosu proběhne v jihočeském Táboře o tomto víkendu 3. a 4. února.