Sport

Sedmnáctiletá česká tenistka Markéta Vondroušová dotáhla senzační tažení halovým turnajem v Bielu z kvalifikace až k premiérovému triumfu na okruhu WTA. Ve finále porazila za necelou hodinu a tři čtvrtě o čtyři roky starší Estonku Anett Kontaveitovou 6:4, 7:6. Díky tomu se v novém vydání světového žebříčku posune z 233. pozice na 117. místo. Bývalá juniorská světová jednička přitom absolvovala teprve druhý turnaj WTA v kariéře.

Golfistka Klára Spilková vyhrála turnaj Ladies European Tour v marockém Rabatu a dosáhla hned na úvod sezony životního úspěchu. Dosavadním nejlepším umístěním dvaadvacetileté české profesionálky na LET bylo čtvrté místo z předloňského Scottish Open. Za vítězství získala z celkové dotace 450.000 eur šek na 67.500 a dostala se do čela letošního finančního žebříčku LET. Za celý minulý rok přitom vydělala Spilková na prize money 27.147 eur a hrací kartu uhájila až na posledním turnaji sezony.

Hokejisté Jihlavy a Pardubic mají nejlepší výchozí pozici pro zbývající čtvrtinu baráže o extraligu. Oběma celkům pomohla důležitá vítězství v 9. kole. Dukla porazila vysoko 5:1 České Budějovice, Dynamo v souboji dvou týmů, jež dosud hrály nejvyšší soutěž, předčilo Karlovy Vary na jejich ledě 5:3.

Český cyklista Tomáš Bábek si na mistrovství světa dráhařů v Hongkongu vyjel druhou medaili. Po bronzu z keirinu dosáhl na stříbro ze závodu na kilometr s pevným startem. Vyhrál Francois Pervis z Francie, který získal v této disciplíně již čtvrté zlato. Díky Bábkově stříbru a bronzu obsadili Češi v medailovém pořadí zemí čtrnácté místo.

Martin Šonka skončil ve druhém závodu seriálu Red Bull Air Race v akrobatickém létání v San Diegu na pátém místě a celkově dál vede. Další český pilot Petr Kopfstein byl šestý. Vítězství v Kalifornii vybojoval Japonec Jošihide Muroja, s kterým Šonka prohrál čtvrtfinálový souboj o dvě desetiny sekundy. Další závod se koná 3. a 4. června v japonské Čibě.