Sport

Rychlobruslařka Martina Sáblíková ovládla ve finále Světového poháru ve Stavangeru závod na 3000 metrů a připsala si 47. individuální triumf v seriálu. Trojnásobná olympijská vítězka pojedenácté v řadě ovládla hodnocení dlouhých tratích, celkový triumf si však zajistila už na konci ledna v Berlíně. Devětadvacetiletá česká reprezentantka v Norsku zajela čas 4:04,21 a druhou Antoinette de Jongovou z Nizozemska porazila o 1,14 sekundy. Třetí skončila další Nizozemka Melissa Wijfjeová.

Rychlobruslařka Karolína Erbanová vybojovala dvě umístění na stupních vítězů ve finále Světového poháru ve Stavangeru. Na pětistovce byla čtyřiadvacetiletá česká reprezentantka druhá, na kilometru třetí. Na nejkratší trati ji stejně jako na předešlém podniku seriálu v Berlíně porazila jen Japonka Nao Kodairaová, která suverénně ovládla klasifikaci disciplíny. Na kilometru byla nejrychlejší Heather Bergsmaová z USA, jež stejně jako Kodairová proměnila ve vítězství všechny své starty a vyhrála SP. Erbanová na poslední akci sezony potvrdila výbornou formu posledních měsíců.

Čeští skokané na lyžích obsadili v soutěži družstev na Holmenkollenu stejně jako před týdnem na MS sedmé místo. Vyhráli Rakušané před Poláky a Němci.

Mistryně světa Gabriela Koukalová byla třináctá ve sprintu Světového poháru biatlonistek v Kontiolahti. Vyhrála Norka Tirill Eckhoffová, na kterou Koukalová vinou pomalejšího běhu a jedné chyby na střelnici ztratila 52,6 sekundy. Jedna chyba byla příliš také vzhledem k její aktuální běžecké formě. "Už to není tak slavné, jako to bývalo pár týdnů zpátky," poznamenala Koukalová. Podepisuje se na ní únava z dlouhé sezony.

Biatlonista Ondřej Moravec doběhl čtvrtý ve stíhacím závodu Světového poháru v Kontiolahti a oproti sprintu si o dvě místa pohoršil. V dramatickém závěru vyhrál Němec Arnd Peiffer, který jako jediný ze špičky dokázal odstřílet všechny položky čistě.

Tenistka Karolína Plíšková otočila na turnaji v Indian Wells zápas proti Portoričance Mónice Puigové ze stavu 0:3 ve třetím setu a po výhře 1:6, 6:4, 6:4 postoupila do třetího kola. Dál jdou také dvojče světové trojky Kristýna Plíšková a nasazená sedmnáctka Barbora Strýcová.

Vladimír Růžička se stal prvním trenérem, který nasbíral tisíc zápasů v hokejové extralize. Třiapadesátiletý kouč dovedl ve čtvrtém utkání předkola play off Chomutov k důležité výhře v Mladé Boleslavi. "Docela mě překvapilo, že je to už tisíc zápasů. To je dost. Přitom je ale trochu zvláštní, že to dosud nikdo nemá. Asi už jsem starej," řekl po utkání s úsměvem Růžička. Bývalý vynikající útočník, jenž se ve své aktivní kariéře stal mistrem světa i olympijským vítězem, se trénování věnuje od roku 2000.