Sport

Rychlobruslařka Martina Sáblíková potvrdila v Salt Lake City dominanci v závodech na pět kilometrů a po druhém vítězství v sezoně si upevnila vedení ve Světovém poháru. Časem 6:47,42 minuty porazila druhou Rusku Natalju Voroninovou o téměř šest sekund. Rychlobruslařka Karolína Erbanová obsadila ve sprintu na 500 metrů na Světovém poháru v Salt Lake City 11. místo, čas 37,75 je její nejlepší v sezoně.

Trojnásobný medailista z mistrovství světa juniorů v dráhové cyklistice Jiří Janošek byl vyhlášen nejlepším mladým sportovcem Evropy za letošní rok. Osmnáctiletý cyklista Dukly Brno převzal ocenění v pátek na Pražském hradě v rámci zasedání Evropských olympijských výborů z rukou předsedy MOV Thomase Bacha. Společně s touto cenou získal Janošek stipendium v hodnotě 325.000 korun.

Čeští skokani na lyžích Jakub Janda, Lukáš Hlava, Jan Matura a Roman Koudelka vstoupili pátým místem do nové sezony Světového poháru. Úvodní závod v Klingenthalu vyhrálo stejně jako vloni domácí Německo, které ve druhém kole předčilo po prvních pokusech vedoucí Slovinsko. Třetí skončili s velkým odstupem Rakušané. Z českých reprezentantů se závod nejvíce vydařil Koudelkovi, který skočil 128,5 a 130 metrů. Nejdelší skok dne předvedl Slovinec Peter Prevc, který v úvodním kole doletěl na 139 metrů.