Sport

Čeští sportovci se můžou těšit do Ria de Janeiro. V Míčovně Pražského hradu prezident republiky Miloš Zeman a předseda Českého olympijského výboru (ČOV) Jiří Kejval splnili 303 dnů před zahájením letních her základní podmínky - hlava státu podepsala průvodní dopis a šéf ČOV přihlášku. Oba dokumenty musí být doručeny do sídla Mezinárodního olympijského výboru (MOV) v Lausanne do 5. listopadu. Letní olympijské hry se v Riu de Janeiro v příštím roce uskuteční od 5. do 21. srpna 2016 a Češi se pokusí navázat na úspěšné vystoupení z Londýna, kde před třemi lety získali deset cenných kovů, z toho tři zlaté medaile.

Hokejisté Litvínova postoupili do osmifinále hokejové Ligy mistrů, přestože si s Vídní v základní hrací době připsali první porážku v soutěži. O úspěšnějším z dvojice za stavu 1:2 v součtu s prvním duelem rozhodlo prodloužení, v němž se v čase 64:45 prosadil útočník František Lukeš.

Hokejisté Třince jsou po prohře 1:3 na ledě švédského celku HV 71 Jönköping vyřazeni z play off Ligy mistrů. Český vicemistr po domácí remíze 2:2 dokonce vedl gólem Jakuba Klepiše a naději na postupové vítězství držel až do 52. minuty, ale pak v oslabení inkasoval rozhodující branku z hokejky Chrise Abbotta. Švédové pak postup stvrdili třetí trefou při třinecké power play.

Hokejisté Vítkovic prohráli v odvetném utkání 1. kola play off na ledě Tappary Tampere 1:2 a se soutěží se loučí. Zápas rozhodl ve 37. minutě útočník Jan-Mikael Järvinen. V úvodním domácím duelu podlehli Ostravané finskému soupeři 0:2.

Hokejisté Liberce vyhráli v odvetném utkání 1. kola play off hokejové Ligy mistrů na ledě švédského Linköpingu 6:3 a jasně potvrdili postup po domácím vítězství 4:1. Svěřenci trenéra Filipa Pešána vedli v Linköpingu v deváté minutě už 4:0. V osmifinále se Bílí Tygři utkají s Davosem.

Hokejisté Sparty vyhráli i odvetný zápas 1. kola play off Ligy mistrů na ledě Curychu 3:0. Pražané tak přesvědčivě potvrdili domácí vítězství 3:2 a narazí na finský Kärpät Oulu, který vyřadil jednoznačně německý Düsseldorf. Porazil ho rovněž v obou zápasech s celkovým skóre 5:0. Sparta uspěla, přestože cestovala do Švýcarska s nepříjemnou bilancí tří extraligových porážek v řadě.

Tenista Jiří Veselý vypadl na turnaji v Tokiu ve druhém kole. Česká dvojka nestačila na třetího nasazeného Francouze Gillese Simona, kterému v prvním vzájemném utkání podlehla 4:6 a 2:6.

Český tenista Tomáš Berdych dva dny po zisku prvního titulu v sezoně v Šen-čenu vypadl na dalším čínském turnaji v Pekingu v prvním kole. Pátý hráč světa nasazený jako číslo dvě překvapivě prohrál s Pablem Cuevasem z Uruguaye dvakrát 4:6.

České házenkářky vstoupily do kvalifikace o mistrovství Evropy výhrou 33:15 nad Itálií. V druhém duelu skupiny se představí v neděli na Ukrajině.