Sport

Oštěpařce Barboře Špotákové stačily dva pokusy, aby se kvalifikovala do finále mistrovství světa v Pekingu. Její výkon z druhé série měřil 65,02 metru. Finále si v neděli zaskáče i výškař Jaroslav Bába, který v kvalifikaci zdolal na třetí pokus limit 231, čímž si o centimetr překonal letošní maximum.

Petra Kvitová prošla na tenisovém turnaji v New Havenu do semifinále a v generálce na US Open dál jde za obhajobou titulu. Druhá nasazená česká reprezentantka porazila ve čtvrtfinále Agnieszku Radwaňskou 7:5, 6:4. Její další soupeřkou bude Caroline Wozniacká.

Lucie Šafářová prošla do semifinále turnaje v New Havenu po velkém boji se slovenskou tenistkou Dominikou Cibulkovou, kterou zdolala 6:7, 6:4, 7:5. O účast ve finále se čtvrtá nasazená česká hráčka utká s Ukrajinkou Lesjou Curenkovou, na kterou narazí příští týden v prvním kole US Open. Curenková ve čtvrtek v New Havenu porazila Karolínu Plíškovou hladce dvakrát 6:2. Osmá tenistka světa Karolína Plíšková prohrála ve čtvrtfinále v New Havenu s Ukrajinkou Lesjou Curenkovou hladce dvakrát 2:6.

Česká chodkyně Anežka Drahotová obsadila ve finále závodu na 20 kilometrů na mistrovství světa v Pekingu osmé místo a oproti šampionátu v Moskvě před dvěma lety si o jednu pozici pohoršila. Cílem prošla v času 1:30:32. Závod ovládly domácí reprezentantky, první zlato pro Čínu vybojovala Liou Chung (1:27:45), druhá skončila ve stejném času Lu Siou-č'. Třetí místo obsadila Ludmila Oljanovská z Ukrajiny (1:28:13).

Judista Alexandr Jurečka obsadil na mistrovství světa v Astaně dělené deváté místo a vyrovnal tak dosavadní české maximum na turnaji v podání Jaromíra Ježka. Zároveň si vytvořil i osobní rekord na MS. V boji o čtvrtfinále Jurečka nestačil na světovou jedničku a obhájce stříbra Krisztián Tótha z Maďarska, který vyhrál těsně na juko.

Fotbalisté Plzně postoupili do základní skupiny Evropské ligy. Český šampion v odvetě play off zvítězil v Srbsku nad Vojvodinou Novi Sad 2:0 a potvrdil úvodní domácí triumf 3:0. Utkání rozhodli v 19. minutě vlastním gólem Igor Djurič a ve druhém poločase Slovák Michal Ďuriš. Trenér Karel Krejčí vyhrál i třetí soutěžní zápas na lavičce Viktorie, která se po roční pauze vrací do pohárů. Jména soupeřů se dozví při pátečním losu.

Fotbalisté Liberce si potřetí v historii zahrají skupinu evropských pohárů. V odvetě 4. předkola Evropské ligy zvítězili na horké půdě Hajduku Split brankou Josefa Šurala z 23. minuty 1:0, zopakovali výsledek z úvodního domácího duelu a slaví postup. Slovan se představí v základní skupině soutěže po roční odmlce, soupeře pozná při pátečním losu. Zároveň se může těšit na prémii 65 milionů korun.

Fotbalisté Sparty remizovali v odvetě 4. předkola Evropské ligy v Thunu 3:3 a po vítězství 3:1 z prvního zápasu postoupili do základní skupiny. Za hosty se prosadili Bořek Dočkal s Josefem Hušbauerem, za domácí vyrovnali Nelson Ferreira s Ridgem Munsym. Třetí branku Pražanů dal poté Costa, ale Thun opět vyrovnal zásluhou Ferreiry. Soupeře letenského celku ve skupině určí páteční los.

Fotbalisté Jablonce remizovali v domácí odvetě 4. předkola Evropské ligy s Ajaxem Amsterodam 0:0 a po porážce 0:1 z prvního utkání na půdě slavného soupeře si v hlavní soutěži nezahrají. Před vyprodaným hledištěm s více než šesti tisíci diváky neproměnil v 58. minutě Ján Greguš penaltu, trefil pouze tyč. Krátce nato byl vyloučen hostující Riechedly Bazoer, ale Jablonec nevyužil ani početní výhodu.

Arsenal s Petrem Čechem a Tomášem Rosickým nastoupí v základní skupině fotbalové Ligy mistrů proti Bayernu Mnichov, Olympiakosu Pireus a Dinamu Záhřeb. Rozhodl o tom los v Monaku, který rozdělil 32 klubů do osmi skupin.

Fotbalová Sparta znovu dostala od disciplinární komise FAČR pokutu za chování svých fanoušků. Tentokrát musí zaplatit 50 tisíc korun za výtržnosti v duelu na hřišti Mladé Boleslavi. Domácí klub byl potrestán pokutou 25 tisíc za nedostatečnou pořadatelskou službu.

Golfista Filip Mrůzek může jako druhý český hráč projít cutem na European Tour. Dnes zahrál výborně 1. kolo turnaje D+D REAL Czech Masters, na hřišti Albatross Golf Resort se dostal na skóre -3 a je na děleném 20. místě. V čele jsou díky 65 ranám (-7) Španěl Eduardo De la Riva a Ital Renato Paratore.

Hana Matelová prošla jako jediná z českých stolních tenistek kvalifikací turnaje Czech Open 2015. V hlavní soutěži podniku ITTF World Tour, která se hraje od pátku do neděle, doplnila Ivetu Vacenovskou a Renátu Štrbíkovou. Mezi muži žádný český hráč neuspěl. V hlavní soutěži se ve sportovní hale Univerzity Palackého představí jen Dmitrij Prokopcov a Tomáš Konečný.

Trenér Vrba dodatečně nominoval na zápasy kvalifikace ME jabloneckého obránce Filipa Nováka a vůbec poprvé univerzála Martina Frýdka ze Sparty.