Sport

České basketbalistky do 16 let jsou mistryněmi Evropy. Svěřenkyně trenéra Richarda Fouska zvítězily ve finále šampionátu v Portugalsku nad domácím týmem jednoznačně 79:55. Postaraly se tak o první titul v této věkové kategorii od roku 1989, kdy vyhrál ještě společný československý výběr. České kadetky hrály o evropské zlato potřetí za sebou, loni ve finále podlehly Rusku a předloni Španělsku. Tentokrát si ale už v úvodu utkání vypracovaly dvanáctibodový náskok a prakticky jedinému nebezpečí musely čelit na začátku druhé půle, kdy soupeřky osmibodovou šňůrou snížily na 39:29. Přesto ještě Češky dokázaly i třetí čtvrtinu vyhrát.

Obhájkyně titulu v běhu na 400 metrů překážek Zuzana Hejnová s přehledem postoupila do finále mistrovství světa v Pekingu. Uspěl i další zlatý medailista z předloňské Moskvy oštěpař Vítězslav Veselý a ve finále bude také dálkař Radek Juška, který se zachránil posledním pokusem do vzdálenosti 798 centimetrů a obsadil poslední postupové dvanácté místo. Tyčkařka Jiřina Ptáčníková neskočila v kvalifikaci základní výšku 430 centimetrů, překážkářka Denisa Rosolová vypadla v semifinále. Z trojice oštěpařů neuspěli Petr Frydrych ani Jakub Vadlejch, který marně protestoval proti přešlapu v třetí sérii.

Tyčkař Michal Balner obsadil ve finále mistrovství světa v Pekingu sedmé místo, skočil 565 centimetrů. Jan Kudlička byl s 550 cm třináctý. Zlato z MS opět nezískal světový rekordman Renaud Lavillenie z Francie, který překonal 580 cm a podělil se s dvěma polskými soupeři o bronz. Překvapivě vyhrál jednadvacetiletý Kanaďan Shawnacy Barber, druhý byl rovněž s výkonem 590 cm německý obhájce titulu Raphael Holzdeppe.

Judista Pavel Petřikov skončil na světovém šampionátu v Astaně ve 2. kole. Ve váze do 60 kilogramů nestačil na juniorského vicemistra světa Tsogtbaatara Tsendochira z Mongolska. Do světového žebříčku a kvalifikace o olympijské hry si tak připsal 72 bodů. Zlatou medaili získal domácí favorit Jeldos Smetov.

Biker Jaroslav Kulhavý zakončil Světový pohár v cross country čtvrtým místem ve Val di Sole a udržel celkovou třetí příčku. Olympijský vítěz z Londýna tím vyrovnal svůj druhý nejlepší konečný výsledek v seriálu - třetí byl i v letech 2010 a 2012. V roce 2011 Světový pohár ovládl. Letos byl Kulhavý dvakrát v čele průběžného pořadí SP, do kterého vstoupil vítězstvím v Novém Městě na Moravě, nakonec ale skončil za Švýcarem Ninem Schurterem a Francouzem Julienem Absalonem. Sezona horských kol vyvrcholí začátkem září světovým šampionátem v Andoře.

Tenistka Barbora Strýcová postoupila na turnaji v New Havenu do druhého kola. V úvodním utkání porazila Italku Camilu Giorgiovou za hodinu a 33 minut 6:2, 7:5. Její další soupeřkou bude první nasazená Simona Halepová z Rumunska.

Česká tenistka Petra Kvitová klesla ve světovém žebříčku WTA na páté místo, Karolína Plíšková na osmé. Lucie Šafářová zůstala šestá, na stejné pozici je v mužském pořadí Tomáš Berdych. Dál bezpečně vedou Novak Djokovič a Serena Williamsová. Na druhé místo se po triumfu na turnaji v Cincinnati vrátil čtyřiatřicetiletý Švýcar Roger Federer, mezi ženami je nově světovou dvojkou Rumunka Simona Halepová, poražená finalistka z Cincinnati. Kvitovou, která v Cincinnati prohrála hned první zápas, přeskočila Dánka Caroline Wozniacká.

Vedení Ruské hokejové federace dostalo pokutu 80.000 švýcarských franků (asi dva miliony korun) od Mezinárodní hokejové federace (IIHF) za chování reprezentantů po skončení květnového finále mistrovství světa v Praze. Hráči po porážce s Kanadou odešli z ledu v průběhu slavnostního ceremoniálu. Sborná prohrála s Kanadou vysoko 1:6, načež se hráči i realizační tým rozhodli opustit led ještě před hymnou vítězů.