Sport

Tomáš Jeřábek vybojoval na Světovém poháru v Gabale bronzovou medaili ve střelbě z libovolné malorážky vleže. Získal zároveň pro Českou republiku čtvrté účastnické místo na olympijských hrách v Riu de Janeiro. Dvaačtyřicetiletému Jeřábkovi se v Ázerbájdžánu povedla už kvalifikace, z níž postoupil jako třetí. V osmičlenném finále se probil až do posledního vyřazovacího kola, po němž měl jen o osm desetin bodu horší součet než Američan Matthew Emmons. Olympijského vítěze a manžela bývalé české střelecké hvězdy Kateřiny Emmons porazil jen finálový debutant Kirill Grigorjan z Ruska. Na olympijské hry do Ria nyní pojedou minimálně čtyři čeští střelci. Účastnická místa dříve vybojovali David Kostelecký v trapu a Nikola Mazurová s Lucií Švecovou ve sportovní malorážce na 3x20 ran.

Lukáš Rosol vyřadil v úvodním kole tenisového turnaje v Montrealu dvanáctého nasazeného Kevina Andersona. Jihoafrického soupeře v prvním vzájemném utkání porazil dvakrát 7:6. Dvoumetrový Anderson sice nastřílel 20 es, ale jinak za českým hráčem zaostával.

Karolína Plíšková nezvládla první zápas v nové roli osmé tenistky světového žebříčku. Na prestižním turnaji Rogers Cup v Torontu v 1. kole prohrála bitvu s Chorvatkou Mirjanou Lučičovou, přestože měla dlouho navrch. Na druhé kolo se naopak může těšit Barbora Strýcová po výhře nad Varvarou Lepchenkovou z USA.

Tenistka Nicole Vaidišová při prvním startu v Česku po loňském návratu na dvorce porazila v 1. kole v Praze Bulharku Elicu Kostovovou dvakrát 6:4.

Česká fotbalová reprezentace bude v zářijové části kvalifikace o postup na mistrovství Evropy postrádat Tomáše Rosického. Kapitán národního týmu je po artroskopické operaci kolena, kvůli jehož zranění vynechal i celou přípravu s Arsenalem. Serveru iDnes.cz to řekl hráčův manažer Pavel Paska, rekonvalescence si podle něj vyžádá pauzu na další čtyři až osm týdnů. Čtyřiatřicetiletý Rosický se zranil při posledním kvalifikačním utkání na Islandu.

Nejlepší závodníci Velké ceny České republiky silničních motocyklů v Brně se mohou těšit na speciální trofeje. Navíc dostanou i vavřínové věnce, které se už běžně nepředávají. Organizátoři z Masarykova okruhu si tímto způsobem připomenou 50. výročí pořádání prvního závodu světového šampionátu v moravské metropoli. Výkonná ředitelka Automotodromu Brno Ivana Ulmanová ocenila i výrobu speciálních trofejí s historickou patinou, které odkazují na minulost.