Tenistka Karolína Plíšková je světovou jedničkou

Karolína Plíšková, foto: ČTK

Karolína Plíšková se jako první Češka stala světovou tenisovou jedničkou. Na přední příčku žebříčku WTA vystřídala Němku Angelique Kerberovou.

Karolína Plíšková,  foto: ČTK
Karolína Plíšková je první českou světovou jedničkou v ženské dvouhře. Na první místo se posunula v pondělí díky porážce Rumunky Simony Halepové ve čtvrtfinále Wimbledonu. V novém vydání žebříčku dvouhry má Plíšková 6855 bodů, o 185 více než druhá Rumunka Simona Halepová. Světovou jedničkou se mohla stát už nedávno v Paříži. Tehdy se to ale ještě nepovedlo a ona si ověřila, jak těžké je zvítězit v zápase, ve kterém se rozhoduje přímo:

"Když přesně víte, že když vyhrajete tenhle zápas, tak budete světová jednička, je těžké s tím hrát. Nejlepší to je, když to přijde nějak nečekaně."

Vyrovnané výkony, kariéra před sebou

Karolína Plíšková přitom ve své kariéře zatím nevyhrála žádný grandslam. Podle bývalého kapitána davicupového týmu Vladislava Šavrdy má ale ve 25 letech velkou část kariéry ještě před sebou a její výkony jsou vyrovnané:

Oficiální stránky Ženské tenisové asociace  (WTA) oznámily,  že se Karolína Plíšková stává 17. července 2017 světovou tenisovou jedničkou
"Pozice světové jedničky nevyplývá z toho, jestli vyhrála grandslam - jeden, dva nebo více, ale záleží na výkonu za poslední rok. Myslím, že systém žebříčku je spravedlivý. Karolína vyhrála čtyři velké turnaje v průběhu roku a měla řadu dalších vynikajících výsledků a umístění na turnajích, právě to způsobilo, že se v pondělí stane světovou jedničkou."

Světovými jedničkami byli z českých tenistů dosud jen Ivan Lendl a Martina Navrátilová, která už ale v té době hrála za Spojené státy.

klíčové slovo:
spustit audio