Sport

Denisa Rosolová vyhrála na atletickém mítinku ve Štětíně běh na 400 metrů překážek. Česká reprezentantka dosáhla času 55,82 sekundy. Její letošní maximum má hodnotu 55,15 a Rosolová s ním je ve světových tabulkách šestnáctá.

Tenistka Karolína Plíšková na titul ve Stanfordu nedosáhla. Turnajová čtyřka prohrála v nedělním finále s Němkou Angelique Kerberovou ve třech setech 3:6, 7:5 a 4:6 za dvě hodiny a sedm minut. Plíšková se v novém vydání žebříčku dvouhry WTA poprvé posune do světové desítky, ve které budou premiérově tři hráčky reprezentující Česko. Plíšková je díky účasti ve finále osmá za sedmou Lucií Šafářovou, Petra Kvitová figuruje na čtvrtém místě. "Dokázala jsem, že do desítky patřím," řekla třiadvacetiletá Plíšková. V tomto roce hrála již páté finále, ale titul získala jen v Praze.

Biker Ondřej Cink skončil v závodu Světového poháru ve Windhamu desátý, Jaroslav Kulhavý dojel až na 32. místě. Vyhrál lídr SP Švýcar Nino Schurter.

Motocyklový jezdec Karel Hanika skončil ve Velké ceně Indianapolisu na bodované 12. pozici, Jakub Kornfeil byl dvaadvacátý. Závod Moto3 překvapivě vyhrál osmnáctiletý Belgičan Livio Loi, třebaže startoval až z deváté řady za oběma českými jezdci. Dokázal ale vytěžit maximum z pneumatikové loterie, kterou před startem vyvolal hrozící déšť. Kategorii MotoGP ovládl v Indianapolisu španělský jezdec Marc Márquez, jenž si po startu z pole position připsal třetí vítězství v sezoně a po letní pauze navázal na triumf ve Velké ceně Německa z poloviny července. Lídr šampionátu Valentino Rossi dojel na třetím místě a jeho náskok v průběžném pořadí před nyní druhým Jorgem Lorenzem se ztenčil na devět bodů. Karel Abraham v MotoGP v Indianapolisu opět nestartoval a dál se zotavuje po zranění z pádu v závěrečném tréninku červnové Velké ceny Katalánska.

Česká bikerka Kateřina Nash skončila na Světovém poháru cross country ve Windhamu v USA patnáctá, mistryně republiky Karla Štěpánová dojela do cíle na 28. místě. Vyhrála světová šampionka na silnici Pauline Ferrandová-Prévotová z Francie. Sedmatřicetiletá Nash, dlouholetá česká jednička, plánovaně vynechala úvodní tři díly SP v Evropě a do seriálu se zapojila až nyní v zámoří, kde žije. Před týdnem v kanadském Mont-Sainte-Anne byla sedmá, nyní však ztratila na vítězku téměř šest minut a dojela až v polovině druhé desítky.

Motocyklové legendy Angličan Phil Read a Australan Wayne Gardner budou hlavními osobnostmi čtvrteční vzpomínkové jízdy ulicemi Brna. Akce připomene 50 let od prvního závodu mistrovství světa na Masarykově okruhu. Ze zahraničních závodníků se představí ještě Španěl Aleix Espargaró, Ital Danilo Petrucci, Němec Stefan Bradl a Švýcar Tom Lüthi. Z českých jezdců na ní nebudou chybět bývalé motocyklové hvězdy Peter Baláž, Bohumil Staša ani současní závodníci Karel Abraham, Karel Hanika a Jakub Kornfeil. "Po dohodě s promotérem pojede Abraham tuto jízdu na ostrém závodním motocyklu MotoGP Honda RC213V-RS. V Brně to bude v novodobých dějinách poprvé, co fanoušci mohou vidět ostrou závodní motorku jet mimo závodní okruh," uvedl mluvčí Automotodromu Jiří Smetana.