Sport

Beachvolejbalisté Přemysl Kubala a Jan Hadrava vybojovali na mistrovství Evropy v Klagenfurtu postup do vyřazovací fáze. V rozhodujícím zápase základní skupiny porazili tureckou dvojici Murat Giginoglu, Volkan Gögtepe po odvráceném mečbolu 16:14 ve třetím setu.

České fotbalisty do 20 let bude trénovat Martin Svědík. Bývalý kouč Baníku Ostrava na lavičce nahradí Michala Petrouše. Svědíkovým asistentem u mladých reprezentantů bude Aleš Čvančara.

Novým generálním partnerem fotbalového Poháru FAČR se stala ropná a plynárenská společnost MOL, která v ČR provozuje síť čerpacích stanic. Soutěž se tak bude nově jmenovat MOL Cup. Smlouva je podepsaná na tři roky s dvouletou opcí. Jelikož stejná společnost sponzoruje i pohár na Slovensku, nyní probíhají jednání o tom, že by od příští sezony mohl vzniknout Československý Superpohár, ve kterém se utkají vítězové pohárových soutěží z obou zemí.

Několik stovek pražských policistů bude v sobotu v pohotovosti kvůli utkání nejvyšší fotbalové soutěže mezi Spartou a ostravským Baníkem. ČTK o tom informoval mluvčí pražské policie Jan Daněk. Zápas začne v 15:00. Na situaci v metropoli bude dohlížet i policejní vrtulník.

Hokejový útočník Jakub Voráček uzavřel v NHL novou osmiletou smlouvu s Philadelphií. Kontrakt vstoupí v platnost po nadcházející sezoně. "Letci" si tak pojistili kapitána českého týmu na letošním domácím mistrovství světa až do roku 2024. Finanční podmínky klub oficiálně nezveřejnil, podle informací společnosti TSN si však Voráček vydělá za dané období celkem 66 milionů dolarů (téměř 1,65 miliardy korun).

Jakub Holuša vytvořil na mítinku Diamantové ligy ve Stockholmu český rekord v běhu na 1500 metrů. Časem 3:34,26 překonal o 61 setin skoro 32 let starý nejlepší čas Jana Kubisty. Osobní rekord si sedmadvacetiletý Holuša zlepšil přesně o sekundu. V závodě doběhl po silném finiši druhý, prohrál jen s Ayanlehem Souleimanem z Džibuti (3:33,33).

Barbora Špotáková vyhrála na mítinku Diamantové ligy ve Stockholmu hod oštěpem ve svém letošním maximu 65,66 metru. Po triumfu v Paříži zvítězila podruhé v sezoně, upevnila si vedení v hodnocení disciplíny a zlepšením o 66 centimetrů se posunula ve světových tabulkách z osmého na šesté místo.

Zuzana Hejnová vyhrála třetí závod Diamantové ligy na 400 metrů překážek za sebou. Po triumfech v Paříži a Londýně zvítězila i na mítinku ve Stockholmu, byť tentokrát nepokořila hranici 54 sekund a dosáhla času 54,37. Ujala se zároveň vedení v hodnocení disciplíny.

Radek Štěpánek dovedl zápas druhého kola v Atlantě s nasazenou jedničkou Johnem Isnerem dvakrát do tie-breaku, ale postup do čtvrtfinále nevybojoval. Domácí Američan a dvojnásobný vítěz turnaje předvedl 33 es a šestatřicetiletého českého tenistu porazil 7:3 a 9:7.

Český tenista Jiří Veselý ve druhém kole turnaje v Hamburku potrápil antukového krále Rafaela Nadala, ale nakonec s hvězdným Španělem a nejvýše nasazeným hráčem prohrál 4:6 a 6:7. Veselý vzdoroval v prvním vzájemném duelu v kariéře devítinásobnému šampionovi Roland Garros dvě a čtvrt hodiny.

Fotbalisté Liberce vstoupili do kvalifikace Evropské ligy domácím vítězstvím 2:1 nad Hapoelem Kirjat Šmona. Úvodní duel 3. předkola soutěže rozhodli zahraniční hráči Slovanu, ve 43. minutě otevřel skóre konžský útočník Dzon Delarge a v 84. minutě se trefila čerstvá albánská posila Herolind Shala. Minutu před koncem snížil Ahmed Abed. Odveta se hraje za týden v Izraeli.

Golfistka Klára Spilková rozehrála výborně British Open a při své třetí účasti útočí poprvé na cut. Češka v prvním dnu majoru ve skotském Turnberry dosáhla i díky eaglu na skóre -3 a je na děleném 14. místě. V čele je Korejka Kim Hjo-ču, která potřebovala ještě o čtyři rány méně.

Dvacetiletá česká tenistka Tereza Martincová si nezahraje ve Florianópolis poprvé semifinále na okruhu WTA. Američance Bethanii Mattekové-Sandsové podlehla po třísetové bitvě 6:7, 6:4 a 1:6. I tak zaznamenala na antuce v Brazílii největší úspěch v kariéře.

Protikorupční policie navrhla obžalovat 22 lidí kvůli sázkařské aféře ve fotbalových soutěžích. Od listopadu 2012 do září 2013 se údajně pokusili ovlivnit 31 zápasů. Kriminalisté je viní z podplacení a přijetí úplatku, jednoho člověka navíc také z legalizace výnosů z trestné činnosti. Podle kriminalistů v uvedeném období někteří lidé kontaktovali hráče nebo rozhodčí. Měli jim nabízet částky od desítek tisíc po milion korun za to, že ovlivní průběh zápasů podle jejich instrukcí.