Sport

Jan Doležal se stal juniorským mistrem Evropy v desetiboji. Devatenáctiletý český atlet zvítězil na šampionátu ve Švédsku výkonem 7929 bodů, druhý Karsten Warholm z Norska za ním zaostal o 165 bodů. Doležal, bronzový vícebojař z předloňského MS do 17 let, si v pěti sobotních disciplínách vylepšil dva osobní rekordy a v polovině soutěže mu patřilo třetí místo. V neděli dopoledne svěřenec trenéra Vítězslava Peruna šokoval soupeře v disku, kterým hodil 54,75 a zvítězil téměř o sedm a půl metru. Rázem měl český atlet v čele průběžného pořadí dvousetbodový náskok.

Olympijský vítěz Jaroslav Kulhavý český titul v cross country na horských kolech neobhájil, v Kutné Hoře skončil druhý za Ondřejem Cinkem. Závod žen vyhrála Karla Štěpánová. Čtyřiadvacetiletý Cink se vrátil na mistrovský trůn po roční pauze. Čtyřnásobného českého šampiona Kulhavého porazil o 46 sekund, třetí s odstupem 1:11 minuty skončil Jan Škarnitzl.

Ostravská plavkyně Barbora Závadová vyhrála dlouhou polohovku a završila mistrovství republiky v Praze pátým individuálním zlatem. Dvě další přidala ve štafetách, během tří dnů ji dokázala porazit pouze Tereza Grusová na znakařské stovce. Mezi muži kraloval šampionátu s čtyřmi tituly Jan Šefl.