Letos nedostižitelný biker

Jaroslav Kulhavý, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Dosáhnout na mistrovský titul v jakékoliv sportovní disciplíně není nikdy jednoduché. Všichni, kterým se to povedlo, však unisono tvrdí, že mnohem náročnější je titul obhájit. Český biker Jaroslav Kulhavý to před týdnem dokázal, když se ve slovenských Dohňanech stal podruhé za sebou mistrem Evropy v cross country. Tuto neděli svou sbírku ještě obohatil vítězstvím v letošním ročníku Světového poháru. Nejdříve se však vypravíme na evropský šampionát.

Jaroslav Kulhavý,  foto: ČTK
Šestadvacetiletý Jaroslav Kulhavý rozhodl o obhajobě loňského zlata z Haify v posledním z osmi okruhů. V prudkém stoupání nastoupil dvojnásobnému olympijskému vítězi Julienu Absalonovi z Francie a setřásl ho. S náskokem 23 sekund si pak mohl dovolit projít cílem s kolem nad hlavou. V cíli Jaroslav Kulhavý neskrýval pocity nadšení. "Mám opravdu velkou radost, protože jsem s tím nijak extra nepočítal. Jelo tady skutečně hodně kvalitních lidí,"řekl český reprezentant. Druhý nejlepší Čech Matouš Ulman obsadil na evropském šampionátu v Dohňanech sedmnáctou pozici, dvě místa za ním skončil Jiří Friedl. Mistr republiky Jan Škarnitzl byl osmadvacátý, Milan Spěšný těsně před cyklokrosovou legendou Svenem Nijsem z Belgie dvaatřicátý.

Bezprostředně po závodě se s Jaroslavem Kulhavým telefonicky spojil sportovní redaktor Českého rozhlasu Vojtěch Bidrman:

Jaroslave, vážíte si víc obhajoby titulu nebo toho, že jste právě Juliena Absalona dokázal porazit?

"Vážím si asi obou věcí, protože Julien Absalon loni, když jsem vyhrál první mistrovství Evropy na startu chyběl, takže je to pro mne určitě velký úspěch a vážím si toho, že jsem ho mohl porazit a samozřejmě vyhrát."

Letošní priority, jak jste sám několikrát řekl, jsou ale přece jen někde trošku jinde. Jde o mistrovství světa a celkové vítězství ve Světovém poháru. Nesnižuje to nějak dnešní úspěch?

"Samozřejmě nesnižuje. Kdybych byl pátý, tak se nic neděje, ale ta priorita je určitě až příští víkend, kdy bych to mohl završit vítězstvím v celkovém pořadí Světového poháru. Je to přece jen celoroční soutěž a považuje se to za takový největší úspěch v mountainbikingu."

Z kusých informací, které máme k dnešnímu závodu, plyne, že jste vyhrál o 23 sekund a cíl jste proběhl s kolem nad hlavou, tedy ve velké pohodě. Skutečně to bylo tak jednoznačné?

Jaroslav Kulhavý,  foto: ČTK
"Samozřejmě jednoznačné to nebylo, hlavně první polovina závodu, kdy jsem se teprve rozjížděl a byl jsem trošku unavený z předchozího tréninku. Dá se říct, že celý závod jsme absolvovali ve třech se Švýcarem Florianem Vogelem a právě Julienem Absalonem, a já jsem závod rozhodl až v posledním okruhu, když jsem Julienovi nastoupil a získal jsem tam ten náskok."

Dá se říct, že právě vy dva momentálně kralujete disciplíně cross country. Je mezi vámi rivalita, nebo spíš přátelství?

"My spolu nemáme problém. Samozřejmě při závodě jsme rivalové, ale jinak si dokážeme říct cokoliv. Takže já bych řekl, že jsme spíš přátelé."

Dokážu vám diváci pomoct během jednotlivých jízd?

"Samozřejmě mi pomoct dokážou. Už tady bylo strašně moc českých diváků, také Slováků, takže atmosféra byla perfektní. Myslím si, že diváci si ten závod užili."

Pouze slova uznání má bývalý přední cyklista Ján Svorada pro současné výkony Jaroslava Kulhavého. "Věděli jsme, že Jarda patří k favoritům. Že to ale dokázal obhájit a porazil v přímém souboji Juliena Absalona, za to určitě klobouk dolů,"řekl Ján Svorada. Jaroslav Kulhavý má podle něj navíc pro závody horských kol ty nejlepší předpoklady. "Má ideální bikerskou postavu, je vytrénovaný, nemá na sobě gram tuku navíc. A je také skvělý technik, což je samozřejmě velké plus," popsal Ján Svorada Kulhavého hlavní přednosti. "Myslím si, že dospěl jak fyzicky, tak i psychicky po tom období, které měl při přechodu z kategorie do 23 let a kdy se mu až tak dobře nevedlo. Dokázal se zorientovat v elitní kategorii a už v posledních dvou až třech letech jsme byli svědky toho, jak jeho výkonnost stoupala," dodal Ján Svorada.

Jaroslav Kulhavý,  foto: ČTK
Jaroslav Kulhavý to potvrdil tuto neděli v Novém Městě na Moravě, kde suverénně vyhrál letošní předposlední závod Světového poháru. Druhý dojel Švýcar Nino Schurter, třetí Francouz Julien Absalon. Jelikož už bodově nemůže být předstižen, stal se Jaroslav Kulhavý historicky prvním Čechem, který celkově Světový pohár vyhrál. K nedělnímu vítězství položil základy hned od startu, kdy nasadil vražedné tempo:

"Byla to taktika, ale dnes musím říct, že to bylo hodně těžké a hodně mě to bolelo. Vzpamatovával jsem se z toho dvě kola, ale naštěstí mi to vyšlo. Po druhém kole jsem se uklidnil, protože za mnou nejel Nino Schurter, ale Španěl José Antonio Hermida, který mi do celkového pořadí nevadil. To mě uklidnilo, a pak už jsem chytil svůj rytmus. Docela to šlo, i když jsem byl unavený, ale diváci mě neuvěřitelně hnali, takže jsem vyhrál hlavně díky nim. Technika mi problémy nedělala, snažil jsem se jet na jistotu, zbytečně jsem neriskoval, techniku jsem si hlídal. Kopce mě strašně bolely, byl jsem hodně unavený, protože jsem to trošku přehnal s tréninkem. Tam mě fakt tlačili diváci svými hlasivkami. Bez nich bych asi byl mrtvý Homolka."

Jaroslav Kulhavý, který je také juniorským mistrem Evropy a světa z roku 2003, bronzovým medailistou z Mistrovství světa 2007 v kategorii do 23 let, mistrem Evropy z roku 2010 a 2011 a vicemistrem světa z loňského roku, si hodně pochvaloval už zimní přípravu. Po loňských úspěších ho sice čekalo i hodně sponzorských a společenských povinností i změna týmu, ale příprava na letošní sezónu byla nejpřednější. Po loňské sezóně se stal jezdcem amerického továrního týmu Specialized Racing, a tudíž musí mnohé věci řešit prostřednictvím komunikace na dálku, protože nejraději zůstává doma. Na mistrovství republiky v cyklokrosu dojel Jaroslav Kulhavý na třetím místě a při zahájení domácí sezóny silničářů byl v závodě Brno - Velká Bíteš - Brno na skvělém čtvrtém místě.

"Na to, že jsem tam je sám, tak si myslím, že jsme tam s klukama s týmu udělali trošku závod. V každém kopci jsme tam několikrát nastupovali, vypadalo to hodně dobře a já jsem z toho měl perfektní pocit."

Po zimní přípravě se Jaroslav Kulhavý už nemohl dočkat začátku letošní bikerské sezóny. Jako by cítil, že nebude z nejhorších. Neskrýval, že by letos rád pravidelně stál na stupních vítězů:

"Samozřejmě bylo by to hezké. Já doufám, že nějak dodržím podia z loňska, což je hodně důležité, ale samozřejmě špička je hodně velká. Když se člověk podívá n výsledky, tak snad každý závodník z 'bedny' občas vypadl, lidé se tam točili. Pro mne i tým je to podium důležité, abychom se tam ukázali. Všechno bude směřovat k tomu, aby to dopadlo jako loni."

A zatím to tak dopadá. Před bikery je ještě poslední letošní závod Světového poháru v italském Val di Sole. Jaroslav Kulhavý prozradil taktiku pro tento závod:

"Mně teď zajímá hlavně mistrovství světa za tři týdny. Ve Val di Sole pojedu z plného tréninku a asi nepojedu takovým stylem jako teď. Pojedu to jako před týdnem mistrovství Evropy. Zkusím tam chytit první skupinku, být v ní a třeba něco vymyslet na konci."

Pokud se to podaří, tak se máme na co těšit, protože, jak známo, evropský šampionát Jaroslav Kulhavý vyhrál. No a pak za tři týdny už zbývá jen mistrovství světa ve švýcarském Champéry, na němž bude Jaroslav Kulhavý určitě pomýšlet i na vylepšení stříbra z loňského roku.

klíčové slovo:
spustit audio