Čeští cyklokrosaři míří na MS v Táboře s medailovými ambicemi

Zdeněk Štybar (vpravo), foto: ČTK

Rekordní česká výprava má na MS v cyklokrosu velké plány. Jednak má výhodu domácího prostředí, když už podruhé v historii míří šampionát do někdejší husitské bašty - jihočeského Tábora, ale hlavně Zdeněk Štybar a Kateřina Hanušová-Nashová před týdnem triumfovali ve francouzském Roubaix v závodě SP. I proto je reprezentační trenér Petr Klouček velmi optimistický.

Zdeněk Štybar  (vpravo),  foto: ČTK
Na MS míří nejpočetnější česká výprava v historii. Měl jste v nominaci nad někým otazník?

"Neměl, ve všech kategoriích nominace vyplynula z celkového průběhu sezóny i momentální formy. Bylo to naprosto jednoznačné."

Kdyby byl šampionát mimo ČR, jela by také tak početná výprava?

"Možná bychom měli o jednoho závodníka méně ve "23", ale ostatní kategorie by byly plně obsazené."

Uvažovalo se i o specialistovi na horská kola Jaroslavu Kulhavém. Byla nějaká šance, že by MS odjel?

"Šance byla, já o něj zájem rozhodně měl. Jarda ale od začátku nic nesliboval a nakonec se rozhodl nestartovat."

V roce 2001 jste měli obrovskou medailovou žeň, kterou však zajistili především junioři. Nyní jste naopak silní především v seniorech. To je asi pro vás příjemné? Tyto kategorie jsou totiž daleko prestižnější.

Kateřina Hanušová-Nashová,  foto: ČTK
"Samozřejmě, dorostli právě ti, kteří v Táboře tenkrát vybojovali medaile v juniorech. Vždycky se šampionát hodnotí především podle kategorie Elite. Tam máme nejen Zdeňka Štybara, ale i další závodníky - Bínu, Zlámalíka, Šimůnka, kteří mohou bojovat o první desítku. Tenkrát jsme vůbec neměli ženy, nyní máme skvělou Kateřinu Hanušovou-Nashovou a myslím, že i Pavla Havlíková bude bojovat hodně vysoko. V juniorech jsme měli letos na stupních vítězů ve SP jenom Matěje Lasáka. Trochu mám obavy i o "23", kde sice máme Lubomíra Petruše, do nějž se vkládaly velké naděje, který trénuje s Albertem a na silnici ho dokonce porážel. Mluvilo se o něm, jako o nové hvězdě, ale bohužel uprostřed sezóny marodil a teď už jeho výsledky nejsou tak skvělé. Je fakt, že v roce 2001 nám úplně všechno vyšlo - počasí, trať, problémy soupeřů. To už se nemůže opakovat, ale přesto věřím, že nějaké medaile budou."

Takže reálně by se vyrovnání úctyhodné sbírky šesti cenných kovů rovnalo zázraku?

"Neříkám, že je to nereálné, ale může se i stát, že budeme úplně bez medaile. Máme daleko lepší vyhlídky mezi Elite i ženami, tak proč bychom nemohli být ještě lepší..."

Sledujete dlouhodobé předpovědi počasí a modlíte se, aby svatý Petr opět seslal sníh, který českým borcům vyhovuje a Belgičané i Nizozemci na něm jezdit neumí?

"Určitě bych přivítal, kdyby bylo umrzlo, nevlídně, zima, sychravo, protože přece jenom Belgičané na to nejsou tak adaptabilní. Tehdy to tady zabalil Wellens, Nijs doslova zmrzl. Co se týče předpovědi počasí, tak tu samozřejmě sleduji, ale nemodlím se. Stejně to dopadne tak, jak to má dopadnout. Já se toho počasí nebojím a Zdeněk Štybar je navíc schopný závodit úplně na všem. Spíše jde o ty ostatní."

Ve SP se jezdí podle příslušnosti k jedn stájím. Na MS může platit národní týmová taktika. Vymyslíte nějakou strategii nebo to necháte na jezdcích?

"Určitě se o tom budeme bavit. Kluci si rozhodně nebudou škodit a pokud to půjde, tak Zdeňkovi i pomůžou. Spoléhám také na to, že mu může pomoci i někdo z Belgičanů, protože tým Fidea bude chtít za každou cenu vyhrát."

Co se týče českých diváků, předpokládáte, že jejich povzbuzování vašim svěřencům spíše pomůže nebo je naopak může psychicky svázat?

"Doma se jede vždycky dobře. Speciálně v Táboře byli na bedně vždy jeden - dva lidi: Ausbuher, Šimůnek, Dlask, Bína - zdaleka to nebyl jen Štybar, který se výrazně prosazuje v poslední době. Já věřím, že naši fanoušci klukům hodně pomohou a to nejen v elitní kategorii, ale i v těch ostatních."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio