Naši cyklokrosaři ovládli MS v Táboře

Foto: ČTK

ČR zažila druhé nejúspěšnější cyklokrosové MS v historii. Ziskem dvou zlatých medailí navíc vyhrála celkové hodnocení národů. Tituly světových šampionů vybojovali na domácí trati v Táboře junior Tomáš Paprstka a především v nejprestižnější kategorii Elite Zdeněk Štybar.

Tomáš Paprstka,  foto: ČTK
Česká reprezentace měla tentokrát největší esa v kategorii dospělých a tak se od úvodního sobotního dne táborského MS, kdy jeli junioři a "23", mnoho nečekalo. O to větší měli domácí fanoušci radost ze senzační zlaté medaile Tomáše Paprstky, který dokonce nebyl ani českou juniorskou jedničkou, když nejstabilnější výsledky v letošní sezóně předváděl v Táboře celkově čtvrtý Matěj Lasák. Čerstvý světový šampion Paprstka začal svůj životní mistrovský závod opatrně.

"To 1. kolo se mi nejelo dobře, protože mi byla zima na ruky, ale potom jsem se rozjel, cul jim a jelo se mi super a docela jsem si věřil."

Tomáš Paprstka,  foto: ČTK
Tomáš zaútočil v závěru třetího z celkového počtu pěti okruhů a zbytek startovního pole překvapivě nereagoval. Do úspěšné stíhací jízdy se v posledním kole pustili Francouz Julian Alaphilippe a Holanďan Emiel Dolfsma. Zatímco druhému jmenovanému v závěrečném stoupání tzv. došlo a spokojil se s bronzem, borec ze země galského kohouta podlehl Paprstkovi až na pásce v cílovém spurtu. Potvrdilo se tak, že Tomáš Paprstka měl v předvečer šampionátu doslova prorocký sen.

"Zdálo se mi o závodě, že jsem byl na bedně. Určitě jsem chtěl být mezi nejlepší pětkou, ale vítězství jsem nečekal. To bylo příjemné překvapení."

Vítěz Pawel Szczepaniak z Polska,  vlevo druhý Kacper Szczepaniak z Polska a vpravo třetí Arnaud Jouffroy z Francie,  foto: ČTK
Ve "23" už čeští reprezentanti cyklokrosový svět nezaskočili. Nejlepší byl až 15. Jiří Polnický. Titul vybojoval Polák Pawel Szczepaniak před svým bratrem Kacperem. Kompletnímu polskému obsazení stupňů vítězů zabránil fantastickým finišem bronzový Francouz Arnaud Jouffroy. V neděli dopoledne vyrazily do terénu ženy, mezi kterými měli Češi poprvé v historii žhavé medailové želízko, díky někdejší běžkyni na lyžích Kateřině Hanušové, provdané Nashové. Ta byla skvěle fyzicky připravena, ovšem technicky za největšími soupeřkami výrazně zaostávala, když celkem čtyřikrát na náročné zledovatělé trati upadla. Nakonec z toho bylo mezi sportovci krajně nepopulární 4. místo a Katka v cíli jen těžce skrývala své zklamání.

Kateřina Nashová,  foto: ČTK
"Je to zážitek závodit doma, ale bohužel jsem se skvělým divákům neodvděčila medailí, což mě hrozně mrzí."

Z duhového trikotu mistryně světa se po suverénním výkonu radovala Marianne Vosová z Nizozemska, která je fantastickou univerzálkou, když vlastní i zlaté olympijské medaile z dráhy a silnice. Stříbro vybojovala německá veteránka Hanka Kupfernagelová a bronz Vosové krajanka Daphny van den Brandová. Poté už přišel na řadu dlouho očekávaný vrchol - kategorie Elite, ve které letos Zdeněk Štybar vyhrál SP. Téměř 30 tisíc fanoušků u trati hnalo českého reprezentanta dopředu. Jenomže brzy po startu přišel děsivý moment, když 24letý rodák ze Stříbra píchl přední kolo a zdálo se, že medailové naděje jsou rázem v trapu. Právě v těchto zlomových okamžicích zúročil Štybar precizní psychologický trénink.

Zdeněk Štybar,  foto: ČTK
"Snažil jsem se zachovat chladnou hlavu. Byl jsem na to připravený, od léta jsem spolupracoval s psychologem, aby mě taková věc vůbec nerozhodila. Když jsem viděl, že jsem 15 vteřin za špicí, tak jsem se nechal vyvézt za Francouzem Moureym a čekal jsem na vhodnou chvíli, kdy se trochu oklepnu. Nehnal jsem se dopředu za každou cenu, abych je hned dojel."

Štybar si krátce orazil a vydal se na fantastickou stíhací jízdu, když tempově doslova explodoval. Už ve čtvrtém okruhu se v závratné rychlosti přehnal kolem největších favoritů a začal jim nekompromisně ujíždět. Poté měnil v depu ještě několikrát svůj bicykl, neboť nechtěl zbytečně riskovat technické obtíže.

"Měnil jsem častěji, protože mi kolo přestávalo řadit. Snažil jsem se jet vždy na čistém kole, protože jsem si říkal, raději vyměň jednou navíc, než jednou méně."

Zdeněk Štybar,  foto: ČTK
V závěrečném kole už bylo jasné, že českého cyklokrosaře může připravit o vysněné zlato jedině nehorázná smůla. S obrovským náskokem v zádech neriskoval a spíše si vychutnával svůj životní triumf.

"Za Dlaskyho schodama jsem se snažil jet na pohodu, protože tam jsem v 1. kole píchnul, takže jsem hodně koukal po zemi a kontroloval, kde je Klaas Vantornout."

A jelikož stříbrný Belgičan Klaas Vantornout i jeho bronzový krajan - legendární Sven Nys byli daleko, mohl po projetí cílem hlasatel oznámit...

"World champion and winner gold medal - Zdeněk Štybar."

Štybar je po Radomíru Šimůnkovi teprve druhým mistrem světa z ČR v nejprestižnější kategorii Elite. Jeho pocity bezprostředně po vyhlášení vítězů hovoří za vše.

"Už jsem to dvakrát zažil v "23", ale před českými diváky na českém území - to se nedá popsat. Bude to až do smrti jeden z nejkrásnějších zážitků."

Spokojený byl i trenér Petr Klouček, který po třinácti úspěšných letech u reprezentace končí.

"Já jsem věřil, že Zdeněk na této trati vyhraje, protože na ní dost trénoval, sedí mu povrch a hlavně po celou sezónu ukazoval, že je nejlepší."

Klouček vyhlásil před MS smělý cíl - zisk tří medailí. Dvě zlaté ovšem předčily jeho očekávání.

"Ukázalo se, že nemáme pouze Zdeňka Štybara, ale spoustu dalších výborných závodníků. Doufal jsem ve tři medaile, škoda ráno Katky, která k ní měla blízko, ale byl to smolný závod. Nakonec i v Elitě mohly být dvě medaile, ale lepší dvě zlaté medaile než čtyři jakékoliv jiné."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio