Sport

Česká běžkyně Denisa Rosolová vyhrála na mezinárodním mítinku Evropské atletické asociace v Lucernu závod na 400 metrů překážek v času 55,52 sekundy a za svým nejlepším výkonem sezony z Birminhgamu zaostala o 37 setin. O nejhodnotnější výkon večera se postaral ve stometrovém sprintu Jamajčan Asafa Powell, který prolétl cílovou rovinku v bezvětří v času 9,87. Další český překážkář Petr Svoboda nastoupil do běhu B na 110 metrů a vyhrál ho ve svém druhém nejlepším výkonu sezony 13,48. Celkově zaběhl pátý nejrychlejší výkon, v lepším běhu vyhrál bývalý mistr světa Jason Richardson z USA v čase 13,24.

Český tenista Jan Hernych se v Newportu poprvé po téměř dvou letech dostal na okruhu ATP World Tour do hlavní soutěže a vstup do turnaje zvládl. Po úspěšné kvalifikaci porazil v 1. kole domácího Tima Smyczka, který byl nasazen jako číslo osm, 6:3, 6:4. Hned na úvod naopak skončil Radek Štěpánek, který nestačil na dalšího Američana Jacka Socka. Český veterán, jenž v hlavní soutěži startoval na základě chráněného žebříčku po loňské dlouhé zdravotní pauze, prohrál se čtvrtým nasazeným 2:6, 0:6.

Na mistrovství Evropy v plážovém volejbalu na přelomu července a srpna nakonec budou startovat dvě české dvojice. S Kristýnou Kolocovou a Markétou Slukovou se na rakouském písku představí také Přemysl Kubala s Janem Hadravou, kteří dostali divokou kartu. Českému páru pomohla bronzová medaile z nedávných Evropských her v Baku.

Český svaz ledního hokeje vydělal na letošním mistrovství světa v Praze a Ostravě, výrazně více než původně předpokládal. Na konci květnového šampionátu šéf svazu Tomáš Král uvedl, že i díky rekordní návštěvnosti skončí akce v zisku v řádech desítek milionů korun. Podle předběžných neauditovaných údajů však dosáhl zisk 450 milionů korun před zdaněním. Na mistrovství vydělaly podle zástupců hokejového svazu i veřejné rozpočty, na daních a pojištěních získaly 1,3 miliardy korun.