Sport

Mistryně světa v běhu na 400 metrů překážek Zuzana Hejnová a oštěpařka Barbora Špotáková vyhrály závod Diamantové ligy v Paříži. Hejnová proběhla cílem v času 53,76 sekundy, kterým se zařadila na druhé místo aktuálních světových tabulek, Špotáková zaznamenala v páté sérii výkon 64,42 metru. O jeden z vrcholů mítinku se postaral domácí Jimmy Vicaut, který časem 9,86 vyrovnal evropský rekord v běhu na 100 metrů.

Obhájkyně titulu ve Wimbledonu Petra Kvitová vypadla na londýnské trávě ve 3. kole. Světová dvojka na centrkurtu v All England Clubu ztratila slibně rozehraný zápas se Srbkou Jelenou Jankovičovou a s bývalou první tenistkou světa prohrála 6:3, 5:7 a 4:6. Skončila i Kristýna Plíšková po prohře s Monicou Niculescuovou z Rumunska 3:6 a 5:7. Jedinou Češkou v osmifinále tak na londýnské trávě bude finalistka Roland Garros Lucie Šafářová, která bude hrát v pondělí s Coco Vandewegheovou z USA.

Poslední český zástupce v mužské dvouhře ve Wimbledonu Tomáš Berdych otočil duel se Španělem Pablem Andújarem a po výhře 4:6, 6:0, 6:3, 7:6 postoupil do osmifinále. Berdycha čeká Gilles Simon, který v pěti setech vyhrál francouzský duel a vyřadil Gaëla Monfilse.

Biker Jaroslav Kulhavý vyhrál v Lenzerheide závod Světového poháru a i potřetí letos stanul na pódiu. Po triumfu v Novém Městě na Moravě a třetím místě v Albstadtu se vrátil do čela hodnocení seriálu. Český úspěch korunoval na bronzové pozici Ondřej Cink.

Dotyk branky připravil posádku Ondřej Karlovský, Jakub Jáně o vítězství na Světovém poháru vodních slalomářů v Liptovském Mikuláši. Čeští deblkanoisté po vítězném semifinále chybovali při finálové jízdě už na druhé brance a skončili čtvrtí. Všechny tři lodě před nimi jely bez penalizace. Vítězové předchozího závodu v Krakově Jonáš Kašpar s Markem Šindlerem vypadli v semifinále.

Skifařka Miroslava Knapková ovládla popáté v kariéře královskou regatu v Henley. Olympijská vítězka z Londýna vyhrála suverénně všechny tři jízdy a v závodu na 2111 metrů na Temži triumfovala potřetí v řadě. Čtyřiatřicetiletá Knapková ve finále porazila Nizozenku Lisu Scheenaardovou a získala The Princess Royal Challenge Cup. Svěřenkyně trenéra Tomáše Kacovského se tak ideálně naladila na závěrečný závod Světového poháru, který se příští týden uskuteční v Lucernu.

Moderní pětibojaři Jan Kuf a Natálie Dianová se stali mistry světa v závodu smíšených štafet. V závěrečné disciplíně šampionátu v Berlíně za nimi o osm sekund skončila dvojice z Ruska, bronz získali Američané.

Česká výprava získala na světové univerziádě v Koreji další dvě stříbrné medaile. Ve střelbě ze vzduchové pušky skončila na druhém místě Gabriela Vognarová, v plaveckém bazénu navázala na úvodní stříbro Barbory Závadové stejným kovem Simona Baumrtová. Na znakařské dvoustovce navíc splnila limit pro účast na olympijských hrách v Riu.

Loučení se Světovou ligou vyšlo českým volejbalistům na výbornou. Před opavským publikem porazili Japonsko 3:0 a vrátili soupeři páteční porážku (rovněž 0:3). Už před zápasem nicméně bylo pořadí ve skupině D druhé výkonnostní kategorie jasné. Češi skončili za Japonci třetí a nenaplnili cíl, s nímž do elitní soutěže šli. Suverénní Francouzi si zahrají Final Four, poslední ve skupině skončila Korea.