Sport

Fotbalový brankář Petr Čech se podle BBC dnes podrobí lékařské prohlídce v Arsenalu, kam by měl v nejbližších dnech přestoupit z Chelsea. Oba kluby jsou už údajně domluveny na podmínkách, stejně jako český reprezentant s Arsenalem. Čech, jenž měl v Chelsea smlouvu ještě na jeden rok, se stane teprve čtvrtým hráčem, který mezi oběma londýnskými kluby přestoupí. Od svého příchodu na Stamford Bridge v roce 2004 pomohl Chelsea čtyřikrát vyhrát anglickou ligu i pohár, v roce 2012 s ní triumfoval v Lize mistrů a rok nato v Evropské lize. Na kontě má rekordních 162 zápasů s čistým kontem v Premier League za jediný klub.

Tenistka Petra Kvitová zahájí obhajobu loňského titulu ve Wimbledonu proti Kiki Bertensové z Nizozemska. České mužské jedničce Tomáši Berdychovi los přisoudil za soupeře v prvním kole travnatého grandslamu Francouze Jérémyho Chardyho. Celkově se v hlavní soutěži wimbledonské dvouhry představí čtyři čeští tenisté a 11 tenistek. Dvakrát dojde v prvním kole na souboj krajanek - Kateřina Siniaková se utká s Denisou Allertovou a Kristýna Plíšková s Terezou Smitkovou.

Cyklista Jan Bárta získal na společném mistrovství České republiky a Slovenska v Žilině čtvrtý titul v časovce za sebou. Trať dlouhou 39 kilometrů projel průměrnou rychlostí 49,41 km/h a zvítězil o pět sekund před domácí hvězdou Peterem Saganem. Stříbro v českém šampionátu získal Leopold König a bronz Petr Vakoč.

Badmintonista Petr Koukal na Evropských hrách v Baku medaili nezíská. V boji o postup do semifinále prohrál 1:2 na sety s Němcem Dieterem Domkem. Čtvrtfinále ještě čeká smíšený pár Alžběta Bášová, Jakub Bitman.

Motocyklový jezdec Karel Hanika poprvé v kariéře odstartuje do závodu mistrovství světa z první řady. V kvalifikaci na Velkou cenu Nizozemska v Assenu ve třídě Moto3 zajel třetí čas.

Více než dvě stovky členů, z toho 151 sportovců, má česká výprava pro letní univerziádu, kterou i přes hrozbu nákazou respiračním koronavirem MERS pořádá od 3. do 14. července jihokorejské město Kwangdžu. Akademická reprezentace bude startovat v patnácti sportovních odvětvích a má zhruba stejně členů jako předloni v Kazani. Organizátoři hlásí přihlášky rekordních 13.185 sportovců ze 141 zemí.

Tenista Tomáš Berdych porazil na tradiční předwimbledonské exhibici na trávě v Londýně Španěla Roberta Bautistu 6:3, 5:7, 10:8. V pátek se devětadvacetiletý Čech v soukromém klubu Hurlingham utká s Francouzem Gaëlem Monfilsem.

Motocyklová Velká cena se v Brně pojede, rozhodla promotérská společnost Dorna. Pořadatel závodu Automotodrom Brno ještě dnes znovu spustí předprodej vstupenek, který v úterý zastavil, řekl ČTK mluvčí Automotodromu Jiří Smetana.

Fotbalisté Viktorie Žižkov budou v následující sezoně hrát třetí nejvyšší soutěž. Pražský klub, který nedostal licenci pro druhou ligu, na svých internetových stránkách oznámil, že se přihlásil do ČFL. V té bude místo 18 startovat nově 20 celků včetně Čáslavi, která původně kvůli administrativní úpravě měla sestoupit do divize.

Cyklista Petr Vakoč má před sebou minimálně další dvě sezony v týmu Etixx-Quick-Step. Belgická stáj miliardáře Zdeňka Bakaly s dvaadvacetiletým českým jezdcem prodloužila smlouvu do roku 2017. Vakoč se minulý týden blýskl na Evropských hrách v Baku, kde dojel třetí v závodě s hromadným startem, v němž startovala řada hvězd profesionálního pelotonu. Na jaře v barvách Etixx-Quick-Step debutoval na Giru d'Italia.

Česká běžkyně Kristiina Mäki obsadila na mítinku ve finském Turku druhé místo v závodu na 1500 metrů. Na Hrách Paava Nurmiho ve své rodné zemi nestačila jen na Keňanku Nancy Chepkwemoiovou a časem 4:13,34 minuty zaostala pouze o 82 setin za svým osobním rekordem z květnové Zlaté tretry. Šestá doběhla další česká reprezentantka Diana Mezuliáníková.

Čeští hokejbalisté budou hrát ve čtvrtfinále mistrovství světa v Zugu s Finskem, které zdolalo v kvalifikaci Indii 2:1 po samostatných stříleních. Boj o semifinále čeká svěřence trenéra Drahomíra Kadlece v pátek od 17:45. V případě úspěchu by se obhájci stříbra v sobotu utkali s vítězem utkání mezi úřadujícími šampiony Slováky a Kanadou.