Sport

Olympijský šampion v judu Lukáš Krpálek se po třech letech znovu může radovat z medaile na mistrovství Evropy. V Lisabonu získal bronz, poté co v napínavé koncovce udolal Ora Sassona z Izraele. O šanci na ještě větší úspěch ho připravila semifinálová porážka s neoblíbeným soupeřem Henkem Grolem z Nizozemska. Pro Krpálka je to šestá evropská medaile, třetí z jeho současné kategorie nad sto kilogramů. Naposledy uspěl v roce 2018, kdy triumfoval v Tel Avivu. Pak zapsal dvě pátá místa včetně listopadového šampionátu v Praze.

Dvanáct fotbalových velkoklubů z Anglie, Španělska a Itálie oznámilo založení nezávislé superligy, jejíž členové budou mít k dispozici fond ve výši 3,5 miliardy eur (90,7 miliardy korun). Světová federace FIFA a evropská unie UEFA, jejíž Ligu mistrů tento krok ohrožuje, odtržení klubů odsoudily. Na stranu UEFA se také postavili francouzský prezident Emmanuel Macron a britský premiér Boris Johnson. Fotbalisté, kteří nastoupí do nově plánované superligy, budou mít podle šéfa evropských fotbalových asociací UEFA Aleksandera Čeferina zakázaný start v národních týmech. Nebudou tak smět reprezentovat své země na vrcholných šampionátech, jako je mistrovství světa nebo Evropy. Samotné kluby by pak měly být vyloučeny, co nejdříve to půjde.

Hokejisté Jihlavy vyhráli i druhý zápas finále play off první hokejové ligy na ledě Kladna, tentokrát 4:1. Dukla udělala další krok směrem k postupu mezi elitu především díky dobře zvládnuté první třetině, po níž vedla 2:0. Třemi body za gól a dvě nahrávky se blýskl Matěj Pekr. Série se nyní přesune do Jihlavy, kde se odehrají ve středu a ve čtvrtek další dvě utkání.