První bod mezi elitou

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Úterní a středeční večer už tradičně patří evropské fotbalové Lize mistrů. Letošní ročník se teprve rozjíždí, proběhlo první kolo utkání v základních skupinách. Pro českého fanouška je potěšitelné, že tentokrát máme i v této fázi soutěže svého zástupce - Viktorii Plzeň.

Foto: ČTK
Západočeši zúročili své přednosti - pohlednou, rychlou, kombinační a hlavně útočnou hru, která je v minulém ročníku domácí první ligy vynesla na mistrovský trůn a umožnila tak vstoupit do bojů o evropskou Ligu mistrů. Do bojů v jejích základních skupinách se prokousali po senzačním vyřazení FC Kodaň. Ve skupině H tak mohou změřit síly s takovými mistry, jako jsou hráči španělského FC Barcelona, italského AC Milán nebo běloruského BATE Borisov. A právě s těmito Východoevropany se plzeňští poměřili toto úterý na stadionu pražské Slavie v Edenu. Doma ve Štruncových sadech zatím hrát nemohou, protože jejich stadion nesplňuje beze zbytku podmínky Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) pro pořádání utkání Ligy mistrů. Avšak i v Praze se mohli viktoriáni cítit jako doma, protože jejich fanoušci neváhali zaplnit slavistický kotel bezezbytku.

Foto: ČTK
Plzeňští dobře věděli, do jak důležitého zápasu vstupují, protože právě s Borisovem by podle papírových předpokladů měli svést souboj o třetí místo ve skupině, které by zaručilo pokračování v jarní fázi druhé nejprestižnější soutěže - Evropské ligy. Západočechům tentokrát dlouho trvalo, než se dostali do potřebného rytmu. Domácí tým navíc kupil nezvyklé množství ztrát při rozehrávce a vypadával z tempa. Až v samém závěru první půle se mu povedla akce, kterou rozjel na levé straně Václav Pilař, Petr Jiráček se chytře obtočil kolem obránce a jeho skvělý pas napříč pokutovým územím lehce zakončil střelou do prázdné brány kanonýr Marek Bakoš. Po přestávce ale udeřilo na druhé straně. Filipp Rudik přesnou kolmicí za plzeňskými stopery našel Brazilce Renana Bressana, který dokonale trefil skulinu mezi nohama brankáře Marka Čecha. Bylo vyrovnáno. Podle stopera Mariána Čišovského šlo přitom o jedinou šanci hostů v utkání:

"Vlastně ze strany tam zaběhl hráč nám za záda a já jsem si ho v první chvíli nevšiml. Možná, že kdybych byl v lepším postavení, tak bych určitě do dráhy letu míče vběhl a soupeřův hráč by se tak volně nedostal do šestnáctky. Byla to zřejmě jediná chyba toho druhu z naší strany a byla potrestána. Určitě jsem zklamaný poté, co jsme v zápase vyhrávali. Neměli jsme super šance, ale určitě jsme mohli nějaký ten gól přidat. Myslím, že to byl zápas, který jsme měli dotáhnout do vítězného konce."

Foto: ČTK
Plzeňáci už pak nenašli sílu na zvrat v utkání. Záložník Milan Petržela je přesvědčen, že o vítězství Plzeň přišla neproměněním některé z šancí ve druhém poločase:

"Ono je těžké vydržet devadesát minut hrát tak, aby oni jen běhali. Taktika byla postavená tak, abychom se občas zatáhli, počkali si na soupeře a vyráželi do protiútoků. Myslím, že se nám to ve druhé půli párkrát podařilo, ale škoda, že jsme to nedotáhli až do gólu."

Podle kapitána týmu Pavla Horvátha je remízový bod v tuto chvíli ziskem, i když jej nijak nepřeceňuje:

"Uvidíme po tom, jak se bude ta skupina vyvíjet. Říkal jsem, že budu hrát za bod, jsem za něj rád a uvidíme, jak to bude dál. Samozřejmě AC Milán a FC Barcelona jsou určitě někde jinde a každý bod s nimi by byl obrovský úspěch. Uvidíme, až se to bude sčítat. Jde to stejné, jako v lize, těch zápasů je ještě pět. Samozřejmě budou ještě daleko těžší zápasy, ale je to fotbal, uvidíme."

Pavel Vrba,  foto: ČTK
Když plzeňský trenér Pavel Vrba zjistil, že ve druhém zápase skupiny "H" remizovala Barcelona s AC Milán 2:2, remíza jeho týmu ho zamrzela.

"Je škoda, že jsme nevyhráli 1:0, protože jsme mohli být v tabulce první. Ten zápas nebyl nejpřesnější, ale bylo jasně vidět, že naše mužstvo, ale i BATE, to bralo spíše jako první utkání, které je vždycky velice důležité proto, aby se neprohrálo, aby se ten zápas uhrál bodově. Obě mužstva možná hrála víc zodpovědně dozadu než dopředu. To ale prostě asi v těch prvních utkáních bývá. Beru bod, ale jsem zklamaný, že nejsou tři."

V dalším utkání se plzeňská Viktoria představí na milánském San Siru 28. září.

klíčové slovo:
spustit audio