Sport

Oštěpař Vítězslav Veselý přišel o vítězství na mítinku Diamantové ligy v Birminghamu. Keňanovi Juliusi Yegovi byl dodatečně uznán poslední pokus, který původně rozhodčí označili jako neplatný s tím, že oštěp dopadl mimo výseč. Yego se mohl díky zlepšení osobního maxima o téměř čtyři metry na 91,39 metru radovat z nového afrického rekordu a nejlepšího výkonu v historii Diamantové ligy. Veselý, který hodil v poslední sérii druhý nejlepší výkon kariéry 88,18, skončil na druhém místě. Zuzana Hejnová obsadila v běhu na 400 m překážek třetí místo.

Český tenis má poprvé po 26 letech dvě hráčky ve světové desítce žebříčku WTA ve dvouhře. Po grandslamovém Roland Garros se Petra Kvitová dostala na druhé místo a finalistka Lucie Šafářová je poprvé sedmá. Naopak si pohoršil Tomáš Berdych, který po antukovém turnaji klesl ze čtvrtého na šesté místo.

České tenistky se ve finále Fed Cupu utkají s Ruskami v pražské O2 areně. Zápas se uskuteční 14. a 15. listopadu a předprodej začne začátkem září. Proti českým hvězdám Petře Kvitové a Lucii Šafářové by mohla stát i Maria Šarapovová. Kapacita arény bude pro finále 15 tisíc míst. Hrát se bude na rychlém povrchu novacrylic ultracushion. České tenistky se naposledy utkaly s Ruskami před čtyřmi lety a výhrou ve finále v Moskvě nastartovaly úspěšnou éru.

Mezinárodní olympijský výbor schválil na zasedání výkonného výboru v Lausanne zavedení čtyř nových disciplín na olympijských hrách v roce 2018. V Pchjongčchangu se bude o medaile bojovat v big airu snowboardistů, závodu družstev ve sjezdovém lyžování, smíšené soutěži v curlingu a rychlobruslařském závodu s hromadným startem. Z programu naopak vypadne paralelní slalom snowboardistů, parádní disciplína úřadující mistryně světa Ester Ledecké.