Sport

Mistr světa v hodu oštěpem Vítězslav Veselý zvítězil na mítinku Diamantové ligy v Římě a druhým nejlepším výkonem kariéry 88,14 metru se zařadil na druhé místo letošních světových tabulek. Na lídra sezony Tera Pitkämäkiho z Finska mu scházelo 48 centimetrů, k osobnímu rekordu z kvalifikace olympijských her v Londýně mu chyběly dva decimetry. Veselý se přitom na začátku sezony trápil. Na úvod Diamantové ligy v Dauhá předvedl výkon 83,67 metru, v Ostravě na Zlaté tretře hodil ještě méně (82,37) a byl za Petrem Frydrychem a Jakubem Vadlejchem v tabulkách až třetím Čechem. Také v Římě mu první hod nevyšel, ale v druhém pokusu oštěp letěl daleko a Veselý po něm soutěž předčasně ukončil.

Koulař Tomáš Staněk se hned při své premiéře v Diamantové lize prosadil na stupně vítězů. Na mítinku v Římě skončil třetí ve svém letošním maximu 20,64 metru. Vyhrál dvojnásobný mistr světa Němec David Storl výkonem 21,46 m. Staněk, který zaostal o 29 centimetrů za svým osobním rekordem z loňska, nestačil ještě na Američana Jordana Clarkea (21,28).

Tenistka Lucie Šafářová si na Roland Garros zahraje vedle dvouhry také o titul ve čtyřhře. Účast ve finále debla si zajistila spolu s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou, s kterou v semifinále porazily pařížské šampionky z roku 2011 Andreu Hlaváčkovou a Lucii Hradeckou 6:2, 5:7 a 6:4.

Tenistka Lucie Hradecká druhý titul ve smíšené čtyřhře na Roland Garros do své sbírky nepřidala. Ve finále mixu prohrála ve dvojici s Polákem Marcinem Matkowským s americkým párem Bethanie Matteková-Sandsová a Mike Bryan po setech 6:7, 1:6.

Tenista Jiří Veselý na challengeru v Prostějově postoupil potřetí za sebou do finále. Obhájce loňského prvenství porazil v dnešním úvodním semifinále čtyřiadvacetiletého Bělorusa Vladzimira Ignatika 6:7, 6:2 a 6:2.

Nejlepší český freestylový motokrosař Libor Podmol vybojoval stříbrnou medaili za prestižních X-Games v americkém Austinu. Jedenatřicetiletý závodník obsadil na hrách extrémních sportů dělené druhé místo v disciplíně 'Moto X Step Up', tedy skoku do výšky. Podmol dokázal se svým motocyklem přeskočit laťku ve výšce 33 stop, což je 10,058 metru. Stejně úspěšní byli i Ital Massimo Bianconcini a Bryce Hudson z USA. Vítězem se stal Američan Ronnie Renner, který se jako jediný dokázal dostat přes 34 stop (10,363 metrů) a získal tak již sedmé zlato na X-Games v této disciplíně. Podmol ve skoku vysokém vyhrál zlato v roce 2013 na X-Games v Mnichově a stal se tehdy prvním neamerickým vítězem.

Kanoistka Radka Valíková se stala na dlouhé trati v Banja Luce mistryní Evropy ve sjezdu na divoké vodě. Druhou českou medaili na šampionátu na řece Vrbas získala v téže disciplíně teprve šestnáctiletá Anežka Paloudová, jež dojela třetí. Mezi obě Češky se vměstnala Švýcarka Sabine Eichenbergerová, jež na Valíkovou ztratila 14,23 sekundy.