Sport

Tenistka Lucie Šafářová se postarala o největší překvapení letošního Roland Garros. Třináctá nasazená česká hráčka v osmifinále vyřadila obhájkyni titulu Rusku Marii Šarapovovou po setech 7:6, 6:4 a poprvé si na pařížské antuce zahraje čtvrtfinále. Její soupeřkou bude Španělka Garbiňe Muguruzaová.

Tomáš Berdych skončil na Roland Garros v osmifinále. Český tenista v deštivém dnu v Paříži prohrál s domácím Jo-Wilfriedem Tsongou 3:6, 2:6, 7:6 a 3:6 a po turnaji přijde o čtvrté místo ve světovém žebříčku, na které se poprvé v kariéře dostal týden před druhým grandslamem sezony.

Zlatý míč ČR pro nejlepšího fotbalistu sezony poprvé v historii získal zástupce české nejvyšší soutěže, anketu Klubu sportovních novinářů ovládl David Lafata. Kanonýr Sparty porazil své klubové spoluhráče Pavla Kadeřábka a Bořka Dočkala a ukončil pětileté panování brankáře Petra Čecha, který v této sezoně vypadl ze základní sestavy Chelsea a obsadil až osmé místo. Všech 18 předchozích ročníků ovládli fotbalisté působící v zahraničí, z toho polovinu Čech, tentokrát však výrazně zabodovali hráči z české nejvyšší soutěže.

Akrobatický pilot Martin Šonka v chorvatské Rovinji vybojoval podruhé v kariéře stupně vítězů v seriálu Red Bull Air Race a díky druhému místu dosáhl životního maxima. Ve třetím závodu sezony poprvé bodoval. Jeho jediným přemožitelem byl Rakušan Hannes Arch, celkový vítěz z roku 2008 a v posledních třech ročnících vždy druhý muž konečného pořadí. Závodů mají před sebou piloti ještě pět, další bude 4. a 5. července hostit Budapešť.

Trenérem fotbalistů Plzně zůstává Miroslav Koubek, který dovedl Viktorii k mistrovskému titulu. Vedení klubu oznámilo, že s ním prodloužilo smlouvu o dva roky. Majitel klubu Tomáš Paclík nevyloučil ani dlouhodobější spolupráci.