Sport

Skifařka Miroslava Knapková se stala popáté v kariéře evropskou šampionkou ve veslování, Ondřej Synek obsadil na šampionátu v Poznani druhé místo. Olympijská vítězka z Londýna Knapková triumfovala na jezeře Malta díky skvělému finiši. V polovině trati byla ještě pátá, 500 metrů před cílem třetí. Nakonec však druhou Jeannine Gmelinovou ze Švýcarska porazila o téměř dvě sekundy. Čtyřiatřicetiletá česká reprezentantka ovládla skif na ME potřetí za sebou.

Kajakářka Kateřina Kudějová vybojovala bronzovou medaili na mistrovství Evropy ve vodním slalomu. Pětadvacetiletá reprezentantka zajela v Markkleebergu jako jediná z finalistek čistou jízdu a prohrála jen s vítěznou Španělkou Maialen Chourrautovou a Ricardou Funkovou z Německa. Štěpánka Hilgertová v 47 letech skončila osmá.

Čeští reprezentanti Lukáš Helešic a Jakub Podrazil obsadili na mistrovství Evropy ve veslování v Poznani čtvrté místo. Z vítězství ve dvojce bez kormidelníka se radovali favorizovaní Britové Matt Langridge a James Foad.

Fotbalisté Plzně zažili podruhé během dvou týdnů velké oslavy titulu, tentokrát po výhře 5:2 nad Příbramí v závěrečném 30. kole už i s pohárem pro mistra ligy. Za svůj třetí triumf v historii získali také zcela nové mistrovské medaile, které jsou netradičně skleněné. Medaile jsou na svém lemu potaženy zlatem, broušení a gravírování trvalo několik dnů. Průměr skleněné medaile je 8,1 centimetru a její váha se blíží patnácti dekům. Hráči navíc dostali i zvětšenou repliku této medaile. Oslavnou atmosféru povzbudil nádherný gól Holendy a závěrečné loučení kapitána Pavla Horvátha, který nastoupil na závěrečných deset minut své bohaté kariéry. Na druhém místě skončila Sparta Praha. Třetí je Baumit Jablonec.Fotbalisté Mladé Boleslavi porazili v posledním 30. kole první ligy Jihlavu 3:0 a uhájili čtvrté místo zaručující start ve druhém předkole Evropské ligy.

Novým trenérem teplických fotbalistů se stal David Vavruška, který nečekaně končí v Liberci. Na Stínadlech nahradí od nové sezony Petra Radu, jenž se s vedením nedohodl na prodloužení smlouvy. Klub o Vavruškově příchodu informoval po duelu s Hradcem Králové.

Oštěpařka Barbora Špotáková obsadila na mítinku Diamantové ligy v Eugene páté místo výkonem 59,84 metru. Světová rekordmanka se oproti úterní Zlaté tretře zlepšila o 127 centimetrů, i ve druhém startu v sezoně, na kterou se poprvé připravovala bez trenéra, ale zůstala daleko za svými možnostmi. Pavel Maslák jako jediný Evropan na startu běhu na 400 metrů skončil osmý v čase 45,66 sekundy, další halový mistr Evropy Jakub Holuša byl čtvrtý v běhu B na jednu míli v osobním rekordu 3:56,39.

Čeští volejbalisté vrátili Japoncům porážku ve Světové lize. Po sobotní prohře v Okajamě 1:3 zvítězili v neděli 3:2, i když prohrávali 0:2 na sety. Po úvodním víkendu ze šesti v elitní soutěži jsou Češi ve skupině D na třetím místě se dvěma body. Za týden čeká českou reprezentaci další konfrontace s asijským volejbalem, neboť nastoupí dvakrát v Jižní Koreji. Pak zamíří do Francie a následně odehrají všechny odvety doma. Do Final Four druhé divize Světové ligy postoupí jen vítěz skupiny, reálným cílem Čechů je obsadit za favority z Francie druhé místo. Francouzi dnes podruhé v Koreji vyhráli a mají plný počet šesti bodů.

Český biker Jaroslav Kulhavý dojel třetí v druhém dílu Světového poháru v cross country v Albstadtu. Vítěz úvodního závodu z Nového Města na Moravě nestačil v Německu na mistra světa Juliena Absalona z Francie a Švýcara Nina Schurtera, s nimiž byl na stupních vítězů i před týdnem na Vysočině.

Motocykloví jezdci Jakub Kornfeil a Karel Hanika byli až do posledního kola Velké ceny Itálie Moto3 ve hře o stupně vítězů. Možnost zabojovat o životní výsledek jim ale překazil Hanikův pád, po němž skončil na zemi i Španěl Efrén Vázquéz. Kornfeil po kolizi soupeřů ztratil kontakt s čelní skupinou a do cíle dorazil na prvním nebodovaném 16. místě. Hanika byl po návratu na trať hodnocen jako 28. Premiérové vítězství v kariéře vybojoval na okruhu v Mugellu Portugalec Miguel Oliveira o 71 tisícin před britským lídrem šampionátu Dannym Kentem.

Zápas tenistky Lucie Šafářové v osmifinále Roland Garros s obhájkyní titulu Marií Šarapovovou z Ruska byl kvůli počasí odložen z dneška na pondělí.

Tenistky Lucie Hradecká s Andreou Hlaváčkovou postoupily na Roland Garros do čtvrtfinále čtyřhry. Vítězky pařížského grandslamu z roku 2011 porazily Španělku Anabel Medinaovou a Hao-Ching Chan z Tchaj-wanu 7:6 a 6:2.