Sport

Krasobruslař Michal Březina na další medaili z evropského šampionátu nedosáhl. Ve volné jízdě upadl při obou čtverných salchowech a ze třetího místa po krátkém programu se propadl na pátou příčku. Mistrem Evropy se potřetí za sebou stal Španěl Javier Fernández, ve Stockholmu ho na stupně vítězů doprovodili Rusové Maxim Kovtun a Sergej Voronov. Další český reprezentant Petr Coufal byl dvanáctý a Pavel Kaška sedmnáctý. Březina volnou jízdu na hudbu z opery Figarova svatba zahájil tradičně famózním trojitým axelem, ale pak přišla velká zaváhání. Základním problémem v nevydařené jízdě podle Březiny bylo, že moc přemýšlel, co musí dělat. "Nepovedlo se mi přepnout na automat. Ani v průběhu jízdy jsem nebyl schopen přestat přemýšlet nad tím, co se vlastně na ledě děje. Vše jsem hrozně vnímal," vysvětloval. Pátým místem Březina ale potvrdil, že patří mezi elitu.

Ženám na mistrovství Evropy v krasobruslení podle očekávání dominovaly Rusky. Zvítězila ta nejzkušenější z nich, osmnáctiletá Jelizaveta Tuktamyševová. Díky lepší volné jízdě za sebou o 86 setin bodu nechala šestnáctiletou vítězku krátkého programu Jelenu Radionovovou. Bronz získala rovněž šestnáctiletá Anna Pogorilá. Česká reprezentantka Eliška Březinová si vydařenou volnou jízdou polepšila o šest míst a zopakovala patnáctou příčku z loňského roku.

Rychlobruslařka Martina Sáblíková obsadila na Světovém poháru v Hamaru šesté místo na trati 1500 metrů. Zvítězila Američanka Heather Richardsonová o vteřinu před krajankou Brittany Boweovou, na třetí Mariji Joligovou z Nizozemska ztratila česká reprezentantka 1,09 sekundy. Na patnáctistovce si sedmadvacetiletá Sáblíková připsala druhý nejlepší výsledek v sezoně, v předchozím závodu SP byla v Heerenveenu pátá. Celkově jí v pořadí této disciplíny patří šestá pozice.

Pět dnů po čtvrtém vítězství v sezoně v Sapporu obsadil skokan na lyžích Roman Koudelka v závodu Světového poháru ve Willingenu šesté místo. Suverénně vyhrál dvojnásobný olympijský vítěz Kamil Stoch z Polska. Koudelka bodoval jako jediný Čech. Do druhého kola nepostoupili 39. Jakub Janda ani 49. Jan Matura. Čeští skokané skončili šestí v závodu družstev. Vyhrálo Slovinsko před domácím Německem, které vedlo po 1. kole.

Snowboardistka Ester Ledecká vypadla v paralelním obřím slalomu Světového poháru v Rogle ve čtvrtfinále a stejně jako na nedávném mistrovství světa v Kreischbergu skončila pátá. Vítězství ve Slovinsku slavila Rakušanka Marion Kreinerová, která ovládla i úvodní obří slalom sezony, a pojistila si vedení v pořadí disciplíny.

Kateřina Nash vysněnou medaili na mistrovství světa v cyklokrosu v Táboře nezískala, po dvou pádech v posledním kole dojela pátá. Vyhrála Francouzka Pauline Ferrandová-Prévotová, úřadující světová šampionka na silnici. O jedinou vteřinu zpět zůstala Belgičanka Sanne Cantová. Sedmatřicetiletá Nash bojovala o cenný kov na rozbahněné trati do poloviny závěrečného kola, kdy sváděla souboje s nizozemskou hvězdou Marianne Vosovou. Před pravotočivou zatáčkou ji však postihl pád, kromě Vosové se před ní dostala ještě Britka Nikki Harrisová a rozhozená česká reprezentantka skončila na zemi poté ještě jednou krátce před nájezdem do cílové rovinky na silnici.

České biatlonistky ovládly na Světové zimní univerziádě na Slovensku závod s hromadným startem na 12,5 kilometru. Zvítězila Jitka Landová, pro stříbro si za ní s odstupem 55 sekund dojela Eva Puskarčíková. Česká výprava zatím získala šest medailí, před biatlonovým úspěchem byli vysokoškolští reprezentanti čtyřikrát bronzoví. Soutěže na Slovensku skončí v neděli, následně se univerziádní program přesune do Španělska.

Při otužileckých závodech se u Vltavy v pražském Braníku sešlo 192 domácích i zahraničních plavců, z toho 48 žen. Otužilci všech věkových kategorií při teplotě kolem nuly plavali tradičně několik různě dlouhých tratí. Absolutním vítězem 13. ročníku tradiční soutěže Branické ledy se stal Rostislav Vítek, který nejdelší, kilometrovou trať uplaval za devět minut a 15 vteřin. Z žen byla nejrychlejší Renata Nováková. Plavci se po poledni vrhli do Vltavy, jejíž teplota byla čtyři stupně Celsia.