Sport

Tenistka Lucie Šafářová vyhrála čtyřhru na Australian Open a získala první deblový grandslamový titul. Česká hráčka se radovala společně s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou, s níž ve finále v Melbourne porazily Číňanku Čeng Ťie a Chan Yung-Jan z Tchaj-wanu 6:4, 7:6. Sedmadvacetiletá Šafářová se stala první českou vítězkou čtyřhry na Australian Open po 20 letech. Před ní to naposledy dokázala Jana Novotná, která se v roce 1995 radovala z titulu spolu se Španělkou Arantxou Sanchezovou-Vicariovou. Ve finále česko-americký pár ovládl první set, jenže ve druhém musel řešit problémy. Matteková-Sandsová se nechala na kurtu ošetřovat, ale hrála dál. Po neúspěchu ve dvouhře, v které vypadla hned v 1. kole, si tak Šafářová spravila v Austrálii náladu. S devětadvacetiletou Mattekovou-Sandsovou přitom vytvořily deblový pár poprvé v kariéře, ale dobře se doplňovaly.

Další český titul na Australian Open získaly juniorky Miriam Kolodziejová a Markéta Vondroušová. Pár Hobgarská, Minnenová zdolaly 7:5, 6:4. Patnáctiletá Vondroušová, která v minulém roce hrála juniorské semifinále ve Wimbledonu i na French Open a v anketě Zlatý kanár byla podruhé za sebou vyhlášena talentem roku, vytvořila v Melbourne s o dva roky starší kolegyní Kolodziejovou silný pár.

Akrobatická lyžařka Nikola Sudová obsadila po nezdaru na nedávném mistrovství světa v Kreischbergu páté místo při pokračování Světového poháru v americkém Lake Placid. Závod vyhrála Kanaďanka Justine Dufourová-Lapointeová, která o 23 setin bodu porazila mistryni světa Hannah Kearneyovou z USA. Sudová přitom ještě v Kreischbergu hovořila o tom, že nejspíš do zámoří k dalším závodům SP kvůli financím nepojede. Nakonec si chtěla spravit chuť po šestnáctém místě v soutěži jednotlivkyň a osmnácté příčce v závodu dvojic z Kreischbergu a rozhodla se velmi pravděpodobně poslední sezonu v kariéře dokončit.

Štafeta běžců na lyžích ve složení Jacob Kordač, Adam Fellner, Jakub Gräf a Daniel Máka skončila na Světové zimní univerziádě třetí a na Slovensku vybojovala čtvrtou českou medaili, opět bronzovou. Máka porazil o jedinou desetinu sekundy finišmana Francie, závod na 4x7,5 kilometru vyhrálo Rusko před Kazachstánem.

Ruské krasobruslařky naplnily papírové předpoklady a ovládly krátký program na evropském šampionátu ve Stockholmu, od zbytku Evropy je dělí 5,5 bodu. Vede Jelena Radionovová před Jelizavetou Tuktamyševovou, třetí je Anna Pogorilá. Z 21. příčky postoupila do sobotních volných jízd česká reprezentantka Eliška Březinová. Březinová, mladší sestra adepta na medaili Michala Březiny, v kombinaci místo dvou trojitých toeloopů zařadila na druhé místo jen dvojitý. Všechny prvky sice zvládla poměrně solidně, mnohdy však byla znát nejistota.

Francouzský taneční pár Gabriella Papadakisová, Guillaume Cizeron triumfoval na krasobruslařském mistrovství Evropy. Ve Stockholmu předvedli v této kategorii nevídaný posun výsledkovou listinou, před rokem byli na kontinentálním šampionátu patnáctí. Stříbro získali obhájci titulu Anna Cappelliniová a Luca Lanotte z Itálie, bronz Rusové Alexandra Stěpanovová a Ivan Bukin. Čeští reprezentanti Cortney Mansourová a Michal Češka skončili sedmnáctí. Ve volném tanci na šachové téma si výrazně vylepšili osobní rekord a díky patnáctému výkonu večera se posunuli na sedmnáctou příčku. K vylepšení pozice o dvě místa jim pomohlo i odstoupení Britů, kteří byli po krátkém tanci desátí.

Překážkář Petr Svoboda a osmistovkařka Lenka Masná přibyli na mítinku v Düsseldorfu do týmu atletů pro halové mistrovství Evropy v Praze. Marně se naopak o splnění účastnického kritéria pokoušel v běhu na 3000 metrů Jakub Holuša.