Sport

České házenkářky postoupily z první fáze kvalifikace o postup na mistrovství světa 2015 do červnového play off. Po pátečním vítězství nad Ázerbájdžánem nyní v Olomouci porazily Litvu 33:27 a vyhrály tříčlennou skupinu. Soupeře pro play off o účast na šampionátu v Dánsku určí svěřenkyním trenéra Jana Bašného los 21. prosince.

Domácí Fin Iivo Niskanen a Norka Therese Johaugová vyhráli úvodní distanční závody Světového poháru běžců na lyžích ve středisku Ruka. Nejlepší z Čechů byl na osmnáctém místě na 15 km klasicky Martin Jakš. Na ženské desítce se na bodované pozice prosadily šestadvacátá Petra Nováková a Eva Vrabcová-Nývltová, jež uzavírala bodovanou třicítku. Nedařilo se Lukáši Bauerovi, který se před začátkem SP potýkal s nemocí a obsadil 36. místo.

Sdruženáři Miroslav Dvořák a Tomáš Portyk neudrželi druhé místo po skokanské části sprintu dvojic na Světovém poháru ve finské Ruce a obsadili nakonec osmou pozici. Závod jednoznačně vyhráli Norové Jörgen Graabak a Haavard Klemetsena, za kterými čeští reprezentanti zaostali o 1:12,4 minuty.

Česká smíšená štafeta zahájila biatlonový Světový pohár v Östersundu devátým místem, byť měla závod výborně rozjetý. Finišman Ondřej Moravec však na závěrečném úseku po problémech při střelbě vleže neudržel vedoucí příčku, kterou vybojoval Michal Šlesingr. Ženské úseky běžely Veronika Vítková a Eva Puskarčíková. Z vítězství se radovala Francie.

Žokej Filip Minařík vybojoval s německým koněm Ivanhowe dotované šesté místo v prestižním dostihu Japan Cup o 3,2 milionu eur (88 milionů korun). Čtyřletý hřebec zajistil svému majiteli prémii 125 tisíc eur (téměř 3,5 milionu korun).

Jachtařka Veronika Kozelská-Fenclová skončila pátá v olympijské třídě Laser Radial v premiérovém finále Světového poháru. Ve vlnách u Abú Zabí se z vítězství radovala Belgičanka Evi van Ackerová.