Sport

V pátek 9. května odstartuje v Minsku 78. hokejové mistrovství světa. Čeští reprezentanti vstoupí do turnaje v prvním hracím dnu od 19:45 SELČ utkáním proti Slovensku. Další zápas čeká svěřence trenéra Vladimíra Růžičky o dva dny později ve stejný čas proti Švédsku. Češi sehrají všechny zápasy základní skupiny A v Aréně Čižovka, která má kapacitu 9600 diváků. Nastoupí tam dále proti Kanadě (12. května), Itálii (14. května), Dánsku (17. května), Norsku (18. května) a Francii (20. května). Skupinu B tvoří Finsko, Rusko, Spojené státy americké, Švýcarsko, Německo, Lotyšsko, domácí Bělorusko a Kazachstán. Čtyři nejlepší z obou skupin postoupí do čtvrtfinále, poslední celky sestoupí do skupiny A divize I. Čtvrtfinálové duely jsou na programu ve čtvrtek 22. května, semifinále o dva dny později a turnaj vyvrcholí v neděli 25. května. Duel o bronz se hraje od 15:30 a finále od 20:00.

Fotbalisté Viktorie Plzeň se ve finále Poháru České pošty střetnou se Spartou Praha. V odvetě semifinále v Brně remizovali s domácí Zbrojovkou 0:0, což Viktorii po vítězství 2:0 v prvním zápase stačilo k postupu. Finále se uskuteční 17. května v Edenu.

Dlouholetý kapitán hokejové Slavie Petr Kadlec posílí Plzeň, které se upsal na dva roky. V týmu loňského mistra naopak končí útočník Radek Duda.

Fotbalisty Jablonce povede od nové sezony trenér Jaroslav Šilhavý. Dvaapadesátiletý kouč s klubem podepsal smlouvu na tři roky.

Za Mladou Boleslav budou i v příští sezoně hrát zkušení útočníci David Výborný a Michal Broš, kteří pomohli týmu k návratu do hokejové extraligy. Bývalí mistři světa byli nejproduktivnějšími hráči týmu v první lize i v baráži o účast v nejvyšší soutěži, kterou Středočeši ovládli.

Hokejový útočník Antonín Honejsek opouští Zlín, kterému pomohl vybojovat extraligový titul, a bude hrát za Blues Espoo. S finským klubem podepsal dvaadvacetiletý hráč roční smlouvu s opcí.

Hokejový útočník Libor Pivko se vrací do Pardubic. S vedením týmu, jehož barvy hájil naposledy v sezoně 2010/11, podepsal smlouvu, jejíž délku klub ale nezveřejnil. Právě v dresu Východočechů získal před čtyřmi lety čtyřiatřicetiletý hráč svůj jediný titul v extralize.

Český motocyklový závodník Jakub Kornfeil zajel v trénincích na Velkou cenu Španělska ve třídě Moto3 pátý čas. Na okruhu v Jerezu, kde se během dne vyšplhaly teploty přes 30 stupňů Celsia, byl se svým strojem KTM rychlejší v prvním ranním tréninku, v němž byl třetí.

Program 27. kola fotbalové ligy odstartuje v dnes v Praze dvěma předehrávkami a v obou se utkají sousedé v tabulce. Velmi důležitý bude duel dvanácté Slavie s jedenáctou Příbramí, která se může v případě úspěchu už výrazně přiblížit k záchraně. Na Julisce dojde k přímému souboji o šesté místo mezi Duklou a Slováckem.

Tovární jezdec Škody Jan Kopecký je hlavním favoritem Rallye Český Krumlov, která má dnes na programu úvodních sedm rychlostních zkoušek. Na vítězství v druhém dílu mezinárodního mistrovství republiky v automobilových soutěžích budou útočit také Kopeckého týmový kolega Esapekka Lappi či úřadující domácí šampion Václav Pech, který obhajuje loňské prvenství.

Na brněnské Kaskádě startuje o víkendu golfová profesionální Czech PGA Tour. Turnaje s dotací 400 tisíc korun se zúčastní ve své premiérové golfové sezoně jako amatér i bývalý desetibojař Roman Šebrle. K favoritům úvodního turnaje patří hráči české špičky. Mezi nimi nechybí Ondřej Lieser, loňský vítěz série Marek Nový, Filip Mrůzek a Lukáš Tintěra.

Plážové volejbalistky Kristýna Kolocová a Markéta Sluková postoupily při svém prvním letošním startu na Světovém okruhu v Šanghaji do druhého kola play off a skončí nejhůře na devátém místě. Nejlepší český pár ve skupině podlehl druhým nasazeným Němkám Lauře Ludwigové a Kiře Walkenhorstové 0:2 a do vyřazovací části prošel s jednou výhrou. Na úvod play off si Kolocová se Slukovou poradily s italskou dvojicí Daniela Gioriaová, Laura Giombiniová po setech 21:15 a 21:13. O účast mezi elitní osmičkou si české volejbalistky v sobotu zahrají s vicemistryněmi světa Karlou Borgerovou a Brittou Bütheovou z Německa.

Téměř dvě miliardy korun zatím rozdělilo českému sportu ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, další necelou miliardu korun investičních prostředků má ještě připravenou a rozdělit by ji mělo během měsíce. Největší část dotace získal fotbal, který dostal 288 milionů korun, což představuje 14 procent z dosud rozdělované částky. Informovaly o tom Hospodářské noviny.