Přehled tisku

François Hollande, foto: ČTK
0:00
/
0:00

"Král je mrtev, ať žije král", "Hollande: nový vládce Francie", "Francie zvolila levici", "Sarkozy končí, přichází levice. Otřese se euro?" - to jsou titulky, které nalezneme na úvodních stranách pondělních českých deníků. Většina z nich se zároveň ptá, co vlastně Hollandova výhra znamená.

François Hollande,  foto: ČTK
"Král je mrtev, ať žije král", "Hollande: nový vládce Francie", "Francie zvolila levici", "Sarkozy končí, přichází levice. Otřese se euro?" - to jsou titulky, které nalezneme na úvodních stranách pondělních českých deníků. Většina z nich se zároveň ptá, co vlastně Hollandova výhra znamená. Shodují se na tom, že výsledek francouzských prezidentských voleb změní poměr sil v eurozóně. Podle Mladé fronty Dnes se přinejmenším krátkodobě opět může otřást sdružení zemí platících eurem. François Hollande má totiž významně jiné představy o řešení dluhové krize než Nicolas Sarkozy a především než německá spolková kancléřka Angela Merkelová. Ta chce dluhovou krizi řešit úsporami, s tím však Hollande nesouhlasí. Bolestivé škrty podle něj dusí ekonomiku, která by spíš potřebovala "nakopnout", píše Mladá fronta Dnes.


Objem zásob břidlicového plynu v Česku by měl v následujících dvou letech zůstat tajemstvím. Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa chce průzkum zakázat, dokud se nepřijmou související zákony, píše autor 99 slov Hospodářských novin. Břidlicový plyn zatím mění energetickou mapu světa. USA se díky těžbě staly největším producentem plynu na světě před Ruskem a chystají se ho vyvážet. Těžbu chystá řada dalších zemí, nadbytek plynu zatlačí na ceny tradičních producentů a stane se v následujících desetiletích klíčovou energetickou surovinou. Posílení naší energetické nezávislosti na Rusku bude zajištěno, ať už k tomu Česko samo přispěje či nikoliv, uzavírá autor 99 slov Hospodářských novin.


Jediná funkční část zkrachovalého prostějovského Oděvního podniku (OP), kterou je výroba na míru, takzvaných měřenek, po dvou letech od prohlášení konkurzu na OP změní majitele. Do výběrového řízení vyhlášeného insolvenční správkyní Miloslavou Horskou letos v únoru sice přišla jediná finální závazná nabídka, zajištěný věřitel, kterým je Česká spořitelna, ji ale přijal. Informuje o tom deník E15. "Česká spořitelna nabídku akceptovala, vítěz byl řádně vyrozuměn a nyní běží lhůta pro složení ceny. Do ukončení procesu nebudu zveřejňovat jeho jméno,"řekla deníku insolvenční správkyně. Již dříve uvedla, že jedinou nabídku podala tuzemská firma s regionální působností a z oděvního oboru. Zatím také není známa cena, za kterou měřenky změní majitele. Podle posledního znaleckého posudku z předloňského roku činila hodnota měřenek zhruba 180 milionů korun. Cena byla podle pravidel výběrového řízení na prodej výroby na míru OP jediným kritériem pro koupi této části podniku. Bývalá největší oděvní firma v Česku, která v době největší slávy zaměstnávala až 10.000 lidí a nyní jich má jen několik stovek, se v konkurzu ocitla v květnu 2010. Kvůli sporům o platnost jeho prohlášení byl ale prodej majetku včetně měřenek odkládán. Aktuální výběrové řízení je již třetím pokusem měřenky prodat, uvádí deník E15.


Lidové noviny píší o tom, že zdravotní sestry v Česku kvůli šetření do dvou let nahradí v některých případech lékaře. Ministerstvo zdravotnictví je totiž přesvědčeno, že přítomnost doktora není u některých zákroků nutná. Jde například o rutinní kontroly diabetiků, nebo zdravých těhotných žen, či při kontrole krevní skupiny pacientů na jednotkách intenzivní péče před podáním transfuze. "Není důvod, aby tyto testy dělali výhradně lékaři," soudí náměstek ministra zdravotnictví Ferdinand Polák. Sestry na "jipkách" musí na to být podle něj dostatečně vzdělané. V nemocnicích by také sestry mohly samy bez rozhodnutí lékaře podat volně prodejné léky. I když se ale kompetence zdravotních sester rozšíří, určování diagnózy zůstane i nadále na lékaři. Mnozí z nich se však proti plánům ministerstva bouří. "Jestli se na ministerstvu zhlédli v somálském zdravotnictví nebo válečné medicíně, je to správná cesta," reagoval pro Lidové noviny ironicky Zorjan Jojko, předseda Sdružení ambulantních specialistů.


Foto: Jiří Němec,  Radio Prague International
"Vlastnit byt se stalo snem Čechů" - oznamuje titulek na úvodní straně deníku Právo. Tak jako dříve bylo touhou mnoha Čechů vlastnit chatu či chalupu, nyní mají zase obrovský zájem mít svůj byt, píše list. Lidé v Česku mají v osobním vlastnictví už přes 1 milion 600 tisíc bytů, tedy jednotek, které jsou v katastru nemovitostí evidovány jako byt. Před dvaceti lety naopak u nás nevlastnil byt téměř nikdo, protože to bylo právně velmi složité. "Touha mít své vlastní bydlení je teď opravdu obrovská. Bohužel, mnozí kvůli ní i zapomínají, že získáním bytu nekončí jejich starosti a výdaje," upozornil prezident Asociace realitních kanceláří České republiky Jaroslav Novotný. Touha Čechů by ale sama od sebe nestačila. Odborníci soudí, že se k tomu přidala i řada příznivých okolností. Šlo především o masovou a rychlou privatizaci obecních, dříve státních bytů, které byly v minulosti prodávány mnohdy za hubičku a i nyní jsou jejich ceny stále většinou velmi příznivé. I lidé, kteří o privatizaci neměli zájem, se často do ní zapojili jen proto, aby se vyhnuli v budoucnu nejistotě, co se stane s jejich bytem. Také stát v uplynulých letech velmi podporoval koupi bytů do vlastnictví, píše deník Právo.


"NE párkům ze sóji, říká průzkum". Tak nazvala svůj článek na titulní straně Mladá fronta Dnes. List píše, že přinejmenším mezi částí lidí v Česku se prosazuje názor, že důležitější než cena je kvalita potravin. Do některých uzenin se totiž u nás kvůli ceně dává sója a rozemleté zbytky kuřecího masa s kostmi. Do mléčných výrobků se často místo živočišného přidává méně kvalitní rostlinný tuk. Dost možná však už část českých zákazníků takové levné a méně kvalitní potraviny kupovat nechce. V průzkumu společnosti Median pro Mladou frontu Dnes něco málo přes 58 procent dotazovaných uvedlo, že vždy nebo většinou dávají přednost kvalitě potravin před cenou. Patrně jde o důsledek populárních televizní pořadů, které kvalitnější jídlo hodně propagují, píše Mladá fronta Dnes.


Ze zápasu Slovanu Liberec s 1. FC Slovácko,  foto: ČTK
Tři body rozdílu, dvě kola do konce ligy. Drama ve finiši se stupňuje, titul dál mohou získat tři kluby, píše na titulní straně deník Sport k situaci v jdou do finále první fotbalové lize po jejím 28. kole. Vedoucí Liberec jen remizoval, jeho pronásledovatelé - pražská Sparta a Plzeň - vyhráli a náskok v tabulce snížili, byť se štěstím. "Přesně tohle jsme chtěli. Jet v posledním kole do Liberce a mít šanci na titul,"řekl deníku plzeňský Milan Petržela. "Když to zvládneme ve středu v Jablonci, uspějeme i s Plzní," oponoval liberecký Gebre Selassie. A co si o triumfu myslí sparťanský kouč Martin Hašek? "Máme na to, naše šance jsou reálné." Pořádně dusno je i u dna tabulky, stále není jasné, kdo sestoupí se Žižkovem, uzavírá deník Sport.