Sport

Částečně uvolnění a zároveň vzrušení cítil tenista Tomáš Berdych poté, co se kvalifikoval na Turnaj mistrů v Londýně. Místo mezi elitní osmičkou na vrcholu sezony získal v Paříži po zaváhání svých rivalů. "Jsem strašně rád, že se mi to povedlo, že můžu do Londýna jet," řekl Berdych Radiožurnálu po prohře v třetím kole s Nikolajem Davyděnkem, která už ale neměla vliv na jeho postup na Turnaj mistrů. Osmička pro finále sezony ATP už je kompletní. Již dříve měli účast jistou Rafael Nadal ze Španělska, Švýcar Roger Federer, Srb Novak Djokovič, Brit Andy Murray a Švéd Robin Söderling. Nyní k nim přibyli Berdych, Ferrer a Američan Andy Roddick. Pětadvacetiletý Čech bude jediným debutantem. Berdych se objeví na Turnaji mistrů podruhé v životě. Atmosféru okusil před třemi lety, kdy jel do Šanghaje jako náhradník, ale nehrál.

Dlouho si čeští hokejisté mohli užívat zápas se Švédy v úvodu nového ročníku série Euro Hockey Tour. Ve vyprodané českobudějovické Budvar Aréně vedli ještě na začátku 48. minuty 3:1 a zdálo se, že navážou na úspěšný závěr minulé reprezentační sezony, kterou zakončili ziskem titulu mistrů světa. Opak byl však pravdou, z tříbodového zisku se po obratu na 4:3 radovali Švédové.

Běžec na lyžích Lukáš Bauer vynechá jako loni úvodní díl Světového poháru. Kvůli zánětu nosohltanu nepojede za týden do švédského Gällivare, bude trénovat a do sezony naskočí 26. listopadu ve finském Kuusamu. Bauer před olympijskou sezonu vynechal začátek SP v norském Beitostölenu a začal rovněž až v Kuusamu. V sezoně pak jasně vyhrál Tour de Ski, získal dva bronzy na olympiádě ve Vancouveru a celkově skončil v hodnocení SP druhý. Letošní odklad začátku sezony způsobil zánět nosohltanu a nezbytná antibiotika, která bral deset dnů.