Lukáš Bauer vymění medailové vlny za mořské

Lukáš Bauer, foto: ČTK

Zaslouženého odpočinku si po náročné sezóně užívá lyžař Lukáš Bauer. Přes zdravotní prolémy získal na domácím MS stříbrnou medaili a navázal tak na cenný kov stejné hodnoty z olympijského Turína. Také za necelý rok na olympiádě v kanadském Vancouveru by současná největší hvězda českého běžeckého lyžování ráda stála na stupních vítězů, což potvrzuje v sledujícím rozhovoru.

Lukáš Bauer,  foto: ČTK
Lukáši, jak hodnotíte letošní sezónu, která byla zvláštní tím, že jste startoval na MS v domácím prostředí?

"Hodnotím jí jednoznačně jako výbornou. Přes dlouhodobé zravotní problémy, které mě velmi omezovaly v tréninku, se mi podařilo na MS vybojovat stříbrnou medaili. Navíc jsem vyhrál závod SP."

Zmíněné zdravotní problémy vás srážely dolů spíše fyzicky nebo psychicky?

"Začaly v polovině prosince po závodech ve francouzském La Clusaz. Nevyšel kvůli nim ani hlavní test sezóny - Tour de Ski a s blížícím se MS to na mě psychicky doléhalo. Na základě loňských výsledků jsem byl pod enormním tlakem, takže mi nebylo psychicky nejlépe a postupem času, jak zdravotní prolémy začaly negativně ovlivňovat přípravu, tak m docházelo i po fyzické stránce."

Věřil jste si těsně před startem MS i díky triumfu v estonském Ötepaa na medaili nebo ve vás byla kvůli zmíněným zdravotním problémům spíše malá dušička?

"Šel jsem do toho s tím, že hlavním cílem je medaile, i když jsem si uvědomoval, že trénink byl dost často improvizovaný, takže malá dušička ve mně jednoznačně byla. Adeptů na medaili bylo kolem deseti, takže i když jsem hodně věřil, že mě vybičuje domácí prostředí, tak žádnou jistotu jsem neměl."

Liberecký šampionát provázela poměrně ostrá kritika v českých médiích. Vy jste zažil už hodně MS, můžete to z organizačnío hlediska srovnat, jak o vás bylo jako o závodníka postaráno?

"Bylo to jedno z nejlépe zvládnutých MS. Po celých 14 dnů jsem ani já, ani další závodníci, se kterými jsem hovořil, nezaznamenali žádný vážnější problém. Organizační výbor skvěle doplňovali velmi zdatní dobrovolníci, bez kterých se neobejde žádná vrcholná akce."

Rozhodl jste se jít na operaci nosní přepážky, slibujete si od toho, že budete mít od neustálých zdravotních trápení konečně pokoj?

"Ano i ne. Letošní zdravotní problémy byly výraznějšího rázu podobně jako před dvěma lety s krčními mandlemi před MS v Sapporu. Po něm následovala životní sezóna, ve které jsem měl nejen skvělé výsledky, ale hlavně se obešla úplně bez zdravotních problémů. Lékaři se shodli, že příčinou letošních probémů je zdeformovaná nosní přepážka a doporučili mi operaci. Samozřejmě vám nikdo nezaručí, že se ty problémy nebudou opakovat. Já to ani neočekávám, jenom doufám, že budou minimalizovány."

Příští rok vás možná čeká další životní sezóna, kterou by mohl korunovat úspěch na ZOH ve Vancouveru. Máte před ní naplánován důkladný odpočinek a jak vlastně může být dlouhý, než se opět pustíte do přípravy?

"Je to zhruba měsíční období, ovšem přitěžuje mi, že musím dokončit 4. ročník VŠ. Začátkem kvěna chci vyrazit s rodinou k moři. V letošní sezóně jsem se rozhodl nastoupit tvrdou letní přípravu až v okamžiku, kdy budu cítit, že jsem opravdu odpočatý - ne jako loni."

Dáváte si konkrétní olympijské cíle?

"Jednoznačně. Chci bojovat s nejlepšími o olympijskou medaili a pokusit se jí přivézt domů do ČR."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio