Lukáš Bauer před začátkem letošní sezóny zažehnal zdravotní problémy

Lukáš Bauer, foto: ČTK

Lukáš Bauer vstupuje do nové sezóny se zpožděním. Na vině jsou zdravotní problémy - operaci krčních mandlí následovala operace kolene. Přesto by měl náš reprezentant v běžeckém lyžování znovu atakovat nejvyšší příčky v závodech SP.

Lukáš Bauer,  foto: ČTK
Úvodní slovo Lukáše Bauera nemohlo patřit ničemu jinému, než jeho aktuálnímu zdravotnímu stavu.

"Problémy jsou pryč. Všechno bylo způsobeno potížemi s krčními mandlemi, co se týče nastavení pohybového aparátu - bez problémů. Koleno se po operaci zahojilo, takže žádný problém."

Dlouhodobé zdravotní potíže pochopitelně nebyly nic příjemného pro jeho psychiku.

"Nebylo to jednoduchý, neboť problémy s mandlemi nastaly už v prosinci. Věděl jsem, že po sezóně bude následovat operace, pak to však sklouzlo i k operaci kolene, které začalo bolet a to mi vzalo vítr z plachet, protože s tím jsem nepočítal."

Na druhé straně však Lukášovi zdravotní patálie přinesly i některá pozitiva.

"Snažil jsem se dohnat resty ve 3. ročníku Technické univerzity v Ostravě a potom jsem se také věnoval rodině, protože když příprava probíhá jak má, tak na ní nemám moc času."

Jak už náš reprezentant prozradil, v tuto chvíli je po zdravotní stránce absolutně fit a tak mu nic nebrání zahájit svou další lyžařskou sezónu.

"První závody absolvuji poslední listopadový víkend v norském Beistostölenu, kde je na programu 15 km volnou technikou a závody štafet."

Letošní sezóna nemá klasický jednorázový vrchol v podobě MS či OH a tak se Bauer soustředí především na domácí závody.

"Proti jiným sezónám máme výrazně více závodů v ČR. Nejprve na přelomu roku úvodní tři díly seriálu Tour de Ski a poté samostatné závody SP v Liberci-Vesci, což bude generálka na MS. Všechny domácí podniky jsou pro mne v letošní sezóně jednoznačným vrcholem."

Několik skvělých výsledků ze závodů SP Lukáše Bauera samozřejmě naladilo na optimistickou notu i co se týká jeho letošních ambicí.

"Chtěl bych dosahovat vynikajících výsledků ve SP. Do 10. místa je to výborné, ale teprve umístění v elitní pětce je vynikající."

Český reprezentant se však hlavně pořádně těší na sezónu příští. V té by se totiž měl konat světový šampionát v Liberci a pro Lukáše je možnost závodit před domácím publikem obrovskou motivací.

"Jsem strašně rád, když můžu závodit doma, neboť těch příležitostí doposud mnoho nebylo. Každoroční závody v Novém Městě na Moravě mají vynikající diváckou kulisu. I proto se hodně zaměřuji na MS v Liberci, popravdě řečeno mnoho závodníků možnost představit se při takové akci před domácím publikem nikdy nedostane. O problémech, které se kolem šampionátu probírají v médiích mám jen kusé informace, ale myslím, že nic nebrání tomu, aby MS u nás proběhlo a doufám, že proběhne dobře."

Běžkaři naleznou při MS své tratě ve Vesci. Tamní areál byl zhruba před měsícem slavnostně otevřen. Lukáš Bauer si ho tzv. osahal zatím jen bez lyži na nohou.

"Na lyžích jsem tu možnost neměl a byl jsem se ve Vesci podívat v létě a trať se mi líbila. Uvidíme během MS. Doufám, že my reprezentanti dokážeme ten šampionát okořenit nějakými super výsledky."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio