Sníh není, závody nebudou

Petr Honzl při prohlídce běžecký areál v Novém Městě na Moravě 20.12., foto: ČTK
0:00
/
0:00

Světový pohár v běhu na lyžích v Novém Městě na Moravě, který měl být prvním dílem premiérového ročníku seriálu Tour de Ski, se 29. a 30. prosince kvůli teplému počasí a nedostatku sněhu neuskuteční. Rozmary počasí tak zhatily českým fandům bílé stopy možnost vidět domácí běžecké hvězdy Kateřinu Neumannovou a Lukáše Bauera přímo "v akci" na závodech nejvyšší světové třídy.

Petr Honzl při prohlídce běžecký areál v Novém Městě na Moravě 20.12.,  foto: ČTK
Původně si organizátoři nechávali čas až do pátku, nakonec ale rozhodli s předstihem dvou dnů, což vysvětlil marketingový manažer závodů Jiří Hamza takto:

"Prvním důvodem je to, že poprvé v historii se jede tzv. Ski Cross Country Tour, což je mítink čtyř závodů. Má to být obdoba skokanského Intersportturné, a je tlak z mezinárodní federace, aby byly známy všechny podmínky ve všech čtyřech střediscích. Druhá věc je, že ty podmínky jsou tak beznadějné, že nedávaly vůbec žádnou záruku zlepšení ani za ty dva dny."

K rozhodnutí zrušit závody Světového poháru v Nové Městě na Moravě došel ředitel běžeckého úseku mezinárodní lyžařské federace FIS Jörg Capol, který se ještě ve středu snažil zachránit závody přeložením na Mísečky v Krkonoších. "Tato varianta také definitivně padla, neboť předpověď počasí neslibuje ani na horách v nejbližších dnech ochlazení. Naší maximální snahou bylo, abychom případně uspořádali Světový pohár i na náhradních tratích. Buď na Mísečkách, nebo i v Mnichově,"řekla ředitelka závodu v Novém Městě na Moravě Zora Honzlová. Na Mísečkách však jsou velmi omezené možnosti pro závod rozsahu Světového poháru, navíc by vznikly problémy s ubytováním zhruba čtyř stovek účastníků. Varianta uspořádání alespoň jednoho závodu v Mnichově rovněž nevyšla, neboť německá televizní společnost ZDF nemůže závod z časových důvodů odvysílat. A bez televizního přenosu by ekonomické ztráty ještě více narostly.

Lukáš Bauer,  foto: Iso76,  Creative Commons 3.0
Zrušení závodů na Vysočině mrzí také českého reprezentanta Lukáše Bauera:

"To jsou tratě, na nichž se mi vždycky dařilo. Loni jsem tam skončil druhý. A není to tak ani o tom, že bych ty tratě měl rád, ale i o tom, že v Novém Městě na Moravě vždycky byli skvělí diváci. Myslím, že ze závodů Světového poháru to bylo místo s nejlepší diváckou atmosférou."

Právě závod v Novém Městě na Moravě měl být i jedním z vrcholů kariéry Kateřiny Neumannové, která chce po sezoně ukončit svou kariéru.

Za posledních deset let potkala lyžaře v Novém Městě na Moravě podobná situace na přelomu let 1997/98. Tehdy den před koncem roku museli odřeknout kvůli výraznému oteplení závod Světového poháru, který měli pořádat 7. ledna 1998. Od té doby se už každoročně závod Světového poháru v Novém Městě na Moravě uskutečnil.

klíčové slovo:
spustit audio