Zlatá lyže

Kateřina Neumannová (vpředu), foto: ČTK
0:00
/
0:00

Triumf i neúspěch, taková byla letošní Zlatá lyže v Novém městě na Moravě, z pohledu českých lyžařů. Ale například Lukáš Bauer se neúspěchem nemusel trápit dlouho. Tento víkend totiž zvítězil v závodě Světového poháru v italském Pragelatu na třicetikilometrové trati. Radost byla o to větší, že na vítězství před závodem ani nepomýšlel. V Pragelatu byla úspěšná i Kateřina Neumannová, která si na patnáctikilometrové trati doběhla pro stříbro. Vraťme se ale do Nového Města na Moravě. Tam na šedesátém sedmém ročníku závodů v běhu na lyžích natáčel Jaromír.

Kateřina Neumannová  (vpředu),  foto: ČTK
Úspěch i zklamání zažila na Novoměstském okruhu nejúspěšnější česká lyžařka, Kateřina Neumannová. Ve svých téměř 32 letech se česká reprezentantka poprvé dočkala vítězství v závodech Světového poháru ve své vlasti. Na Vysočině nejspíš naposledy, protože není vyloučené, že po olympiádě v Turínu zakončí kariéru. Závod přitom začala rozvážně, na prvním mezičasu byla ještě šestá, ale pak jí tisíce fandů lemujících trať pomohly k vítězství.

V neděli zkusila Neumannová štěstí ve sprintu, ale už před závodem tvrdila, že výraznější úspěch nepředpokládá. Z kvalifikace postoupila dvanáctým časem, přes čtvrtfinále se však už neprotáhla. Proč?

"Nemám dobré starty a místo vám ve sprintu nikdo neudělá. Potom zbývá už jen cílová rovinka, ale ta je moc krátká. Ještě tak 100 metrů a možná by to bylo jiné. Říkalo se, že to byl fotofinišm, ale já si byla vědomá toho, že jsem o botu pozadu."

Vy jste měla svůj velký den v sobotu, kdy jste vyhrála běh na 10 km....jaká to bylo prolomit to prokletí zdejší trati?

Kateřina Neumannová  (vlevo),  Kristin Steiraová  (uprostřed) a Claudia Künzelová,  foto: ČTK
"Je to příjemné, ale to, že jsem tady dosud nevyhrála nepovažuji za nějaké prokletí. Já nevyhrála víc závodů...doma je to příjemnější. Splnil se mi sen: vyhrát doma."

Vy jste po závodě přijala gratulace např. od prezidenta republiky......

"Musím říci, že na to, jak vysocí státní představitelé to jsou, bylo to docela příjemné a neformální. Jen předseda vlády Gross se omlouval, že přijel v obleku, protože jel z nějaké stranické konference. Byla jsem ale hrozně unavená, těšila jsem se, až se za mnou zavřou dveře pokoje."

Jaké to je, závodit před domácím publikem? Je to např. větší motivace?

"Já už jsem zde párkrát byla na stupních vítězů, i když ne jako první. Zdejší tratě nejsou moje nejoblíbenější, ale diváci zde byli vždycky skvělí."

Lukáš Bauer,  foto: ČTK
Na novoměstském okruhu se ovšem nedařilo mužům. Lukáš Bauer v závodě na 15 km dojel až na 40. místě. Úspěšnější nebyli ani mistr světa Martin Koukal a Jiří Magál. Šanci měl i mladík Dušan Kožíšek. Ve sprintu šokoval osmým nejrychlejším časem v kvalifikaci i odvážnou jízdou ve čtvrtfinále. Jenže i on nakonec neuspěl.

"Snažil jsem se být na druhém místě, nechtěl jsem závod táhnout, protože by mně to stálo hodně sil, které jsem si šetřil na cílovou rovinku. Nakonec jsme se dva do jednoho koridoru nevešli a já jsem se zamotal do ohrádky. Myslím, že jsem byl dost odpočatý a měl jsem dost sil, ale neměl jsem tolik zkušeností. Udělal to takticky. Chybami se člověk učí."

Ve sprintu nakonec zvítězili Norové, Björgenová a Kjölstad.

Letošní ročník Zlaté lyže byl sedumašedesátý, první závod se zde běžel v lednu roku 1934. V Novém Městě letos slaví 110 výročí založení prvního lyžařského klubu. Před pětadevadesáti lety se zde konaly vůbec první běžecké závody. Areál nyní projde rozsáhlou přestavbou tak, aby vedle klasických závodů v běhu na lyžích mohl hostit i závody v biatlonu.