Sport

Hokejový útočník Jaromír Jágr sice i s naraženou klíční kostí nastoupil ve středu v KHL na ledě Nižněkamsku, ale listopadový turnaj Karjala v dresu české reprezentace vynechá. Kouč Alois Hadamczik chtěl osmatřicetiletého olympijského vítěze z Nagana a dvojnásobného mistra světa pozvat na domácí zápas se Švédskem, který se hraje jako součást jinak helsinské akce 11. listopadu v Českých Budějovicích. "Nemyslím si, že se toho zúčastním a že by bylo rozumný se znova vracet v tak krátký době zpátky do Čech. Hlavně nejsem ještě stoprocentně zdravej. Věřím tomu, že by bylo lepší vyzkoušet mladší hráče než čtyřicetiletého hokejistu," řekl Jágr novinářům po příletu do Prahy, kde dnes podle informací médií převezme na Hradě od prezidenta Václava Klause medaili Za zásluhy. Jágr bere ocenění od prezidenta jako obrovskou čest a poctu. Podle něj by si ale vyznamenání zasloužila řada jiných lidí, ať už sportovců, nebo především osobností z jiných oborů.

Český reprezentant Radomír Šimůnek vyhrál cyklokrosový závod v Táboře, který se jel jako memoriál jeho otce, jenž letos v srpnu zemřel. O neporazitelnost v letošní sezoně přišel úřadující mistr světa Zdeněk Štybar, jenž po sérii sedmi vítězství skončil čtvrtý. Šimůnka na stupně vítězů doprovodili Němec Christoph Pfingsten a Francouz Steve Chainel. Přestože na startu stáli dva nejlepší současní cyklokrosaři Štybar a Belgičan Niels Albert, hlavní pozornost byla upřena na Šimůnka mladšího, který hned v prvním kole vyrazil jako střela dopředu a rychle získal malý náskok. "Ani otec by asi nebyl šťastný, že jsem vyrazil tak zbrkle. Ale byl jsem obrovsky namotivovaný a jel," řekl po závodu šťastný vítěz, který jinak spíše vyznává taktické závody, v nichž uplatňuje dobrý spurt.

Čeští házenkáři vstoupili do kvalifikace mistrovství Evropy vítězstvím 32:20 nad Řeckem. Přestože měli v utkání ve Zlíně ve své hře pár hluchých momentů, o jejich vítězství nebylo ani na chvíli pochyb. Druhý kvalifikační duel čeká český výběr v sobotu v Nizozemsku. Osm branek vstřelil Filip Jícha, o gól méně dal Tomáš Sklenák.

Čeští útočníci Tomáš Necid z CSKA Moskva a Václav Kadlec ze Sparty Praha patří podle španělského magazínu Don Balon k největším talentům světového fotbalu. Vedle české dvojice jsou na stočlenném seznamu také slovenští reprezentanti Miroslav Stoch z Fenerbahce a Vladimír Weiss mladší. Ten momentálně hraje za Glasgow Rangers, kde hostuje z Manchesteru City. Don Balon zveřejňuje stovku největších fotbalových talentů od roku 2007. Jediným pravidlem pro zařazení na aktuální seznam byl rok narození maximálně 1989.

Novým trenérem extraligových hokejistů Mladé Boleslavi se stal Miloš Holaň, který v úterý skončil na lavičce pražské Sparty. Informoval o tom klubový web. Holaň nahradil ve funkci Jana Tlačila.