Sparta vykročila do Ligy mistrů. Jágr team: Po Moskvě Kladno.

Souboj Sparty a Vardaru ve Skopje, foto: ČTK

Zatímco Slavia ve 3. předkole Ligy mistrů ve španělském Vigu vysoko prohrála a vidina nejprestižnější klubové soutěže se ji vzdaluje, Sparta ve Skopje proti domácímu Vardaru uspěla, stejně jako Viktorie Žižkov v předkole Poháru UEFA proti kazašskému Ženisu Astana. To čeští hokejisté hrající za mořem se na novou sezonu teprve připravují - už tradičně s Jágr teamem. Začíná sportovní rubrika Herberta Bryndy.

Fotbalisté pražské Slavie si zřejmě opět budou muset nechat zajít chuť na finančně lukrativní Ligu mistrů. Ve 3. předkole této soutěže nestačili na španělskou Celtu Vigo a jednoznačně prohráli 3:0, přičemž do odvety přijatelný výsledek 1:0 se slávistům dařilo držet jen v prvním poločase. Celta byla lepší ve všech herních činnostech, z individualit vynikal především střelec prvního gólu domácích, ruský reprezentant Mostovoj.

Souboj Sparty a Vardaru ve Skopje,  foto: ČTK
Sparta přijela do hlavního města Makedonie Skopje vyhrát, což se jí nakonec výsledkem 3:2 i podařilo. Ale na zápas s místním Vardarem, který ve 2. předkole vyřadil favorizovaný CSKA Moskva, asi sparťané dlouho nezapomenou, ať už kvůli velmi bouřlivému prostředí, které hraničilo s regulérností, nebo díky kuriózní Gluščevićově brance. Sparta začala sebevědomě a v 37. minutě se ujala vedení po přímém kopu Poborského. Za tři minuty měla Sparta kopat další přímý kop a zatímco si domácí rovnali zeď, Igor Gluščević levačkou kopl míč do branky. Brankář Vardaru jen bezmocně přihlížel a norský rozhodčí gól uznal. Poté hrací plochu zasypaly kameny, mince a další "pozornosti", kterými chtěli fanoušci vyjádřit svou nespokojenst; na hřiště vběhl i rozzuřený fanoušek - rozhodčího museli před jistou inzultací ochránit policisté. Ve druhém poločase dokázal Vardar nejdříve snížit a po vyloučení Poledici i vyrovnat. Když už se zdálo, že český mistr pojede z Makedonie s remízou, unikl po pravé straně Karel Poborský a zařídil Spartě velmi cenné vítězství. Cítí se proto hrdinou zápasu?

"To ne. My jsme hráli dobře do doby, kdy jsme udělali chybu, po níž jsme dostali gól. To samozřejmě domácí nastartovalo a začali být nepříjemní. Pak přišlo vyloučení a my jsme se museli stáhnout za půlku a víceméně bránit výsledek. Ale jejich obrana hrála velmi špatně a tak jsme vyhráli zaslouženě."

Poborský dva góly vstřelil a blízko byl i u kuriózního gólu Gluščeviće:

"Byl to faul, postavili jsme míč, přiběhl rozhodčí a ptal se, jestli chceme postavit zeď a rozehrát na píšťalu. Igor mu řekl, že ne a dal podle pravidel regulérní gól."

Trenér Sparty Jiří Kotrba s odpovědí na otázku, je-li s výsledkem a hrou spokojen, chvíli váhal:

"Nakonec asi ano, protože v prvním poločase jsme měli dost příležitostí, oproti jedné vyložené Skopje. A v druhém poločase jsme zase my byli - zvláště po vyloučení - pod velkým tlakem, nakonec se nám ale podařilo i v deseti dát vítěznou branku, takže jsme spokojeni."

Do odvety, která se hraje příští týden tak má Sparta podle svého trenéra vcelku výhodnou pozici, rozhodnuto však prý zdaleka není:

"Nikdy není rozhodnuto, dokud nemáte poslední minutu toho druhého zápasu za sebou, ale my to máme dobře rozehrané, dali jsme tři branky venku. Veřím, že se dobře připravíme, najdeme chyby, kterých jsme se dopouštěli a pokud možno je odstraníme, abychom všechny možnosti eliminovali na minimum a udělali maximum pro to, aby se na Spartě hrála Liga mistrů."

Viktorie Žižkov, jediný český zástupce v předkole Poháru UEFA, na domácím hřišti jednoznačně přehrál kazašský tým Ženis Astana 3:0 a do odvety ve střední Asii si tak vytvořil slibnou výchozí pozici.


Již šest let se v rámci Jágr teamu připravují čeští hokejisté hrající v zámoří na novou sezonu. Ve středu nastoupil Jágrův team proti extraligovému nováčkovi z Kladna, mateřskému klubu Jaromíra Jágra. Přestože Jágr team Kladno porazil 9:7, o výsledek tolik nešlo; hráči hokejovými dovednostmi bavili nejen více než tři tisíce diváků, ale i sami sebe. Exhibice měla i tradiční charitativní zaměření. Ještě před zápasem předal útočník Washingtonu Capitals dva šeky po 40 tisících korunách pro dětský domov v Kladně. V zápase nastoupilo za Jágr team pět olympijských vítězů a osm mistrů světa, zlato ze šampionátu měl i útočník domácích Robert Kysela. Jaromír Jágr se na konci první třetiny objevil na ledě i v dresu domácích, za jeho přítomnosti však paradoxně skórovali jeho spoluhráči z exhibičního výběru:

Jaromír Jágr,  foto: ČTK
"To byla naše taktika, prohrávali jsme 2:0. Takticky jsem tam pustil svého obránce."

Jágr oblékl kladenský dres po třech letech, tehdy šlo také o exhibici. Poslední soutěžní zápas je ovšem mnohem strašího data:

"Zápasy, ve kterých jde o hodně, jsem hrál za Kladno naposledy v roce 1995. To už je dávno. Je to jiné, myslel jsem si, že ta soutěž není tak kvalitní. Jsem překvapený, jak jsou ti hráči šikovní a rychlí a že česká liga musí mít hodně dobrou úroveň, když Kladno hrálo druhou ligu."

Za Kladno by Jágr mohl znovu nastoupit už za rok, kdy se v NHL kvůli uzavírání smluv mezi hráči a majiteli klubů nebude pravděpodobně hrát. Pro Jaromíra Jágra je to však hodně vzdálená představa:

"Nerad si dělám plány dopředu, nikdo nikdy neví, jak to bude vypadat. Ale určitě by to bylo zajímavé, protože ta soutěž se hodně zlepšila, hráči se zlepšili. Hrát tady a být hvězdou, být pro mužstvo platný, na to se musí hodně trénovat. To vůbec není jednoduché. Nikdo si nemůže myslet, že Jágr přijede a bude dávat góly. To vůbec ne."

Před kladenským zápasem absolvoval Jágr team dva zápasy v Moskvě. Během čtyř dnů v ruské metropoli sehráli čeští hokejisté dva zápasy, náročnější však podle Jágra byl spíš ten nehokejový program:

"Za všechno příjemné se platí a já se teď cítím jako před dvěma měsíci. Dva měsíce přípravy jsem nechal někde v Rusku, takže zase začínám od nuly."

Z fines a hokejového umění Jágr teamu se diváci a fanoušci mohou těšit už šesté prazdniny. Kapitána mužstva, které nese jeho jméno, i po letech exhibiční utkání baví:

"Baví, je to dobrá příprava, ale je to mnohem těžší. My stárneme a zhoršujeme se, zatímco ostatní se zlepšují. Takže abychom uhráli dobrý výsledek, musíme fakt máknout. Je zkrátka vidět, že treninky, které mají mužstva během léta, jsou oparvdu znát. Fakt to není jednoduché, i když se sejde parta dobrých kluků, tak máme problémy."