Trenérské změny ve fotbalové i hokejové Spartě

Jiří Kotrba, Foto: ČTK

V polovině sezóny odvolali fotbaloví i hokejoví funkcionáři pražské Sparty trenéry. Důvody? Ve fotbale neúspěchy v evropských pohárech, v hokeji pro mistra nedůstojné postavení v tabulce. Rozhovory s novými trenéry přináší sportovní rubrika a Herbert Brynda.

Jozef Jarabinský,  Foto: ČTK
Když letos na jaře nastupoval Jozef Jarabinský do fotbalové Sparty, byl považován bezmála za Spasitele, který klub vyvede z krize. Měl pro Spartu získat nejen mistrovský titul, ale také výrazně uspět v Lize mistrů, ve které výrazně bodoval jeho předchůdce Jaroslav Hřebík. Jarabinský přivedl do Sparty výrazné typy hráčů, jako Poborského či Baranka a vstup do nové sezóny s nimi byl obdivuhodný, přesto Sparta nejenže nepostoupila do vytoužené Ligy mistrů, ale nestačila dokonce ani na pohár UEFA. Řešení? Na Letné tradiční vyhazov. Jarabinský se pokusil odvolání odvrátit sebekritickou analýzou, ale marně. Prezident Sparty Košťál:

"Poté, co jsme seznámili s analýzou, která byla velmi kvalitní a do budoucna nám může velmi pomoci, jsme odvolali celý realizační tým. Nakonec jsme usoudili, že ze čtyř sportovních cílů nebyly tři splněny to byl hlavní důvod."

Dodejme, že tím jediným Jarabinského splněným cílem je podzimní titul. Novým trenérem Sparty se stal Jiří Kotrba, který sezónu začal v Příbrami, čtyři kola pobyl v Olomouci a skončil na Spartě. Jak se bude práce v~novém klubu lišit od Příbrami a Olomouce? Jiří Kotrba:

Jiří Kotrba,  Foto: ČTK
"Myslím, že příliš ne, protože všichni chtějí vyhrávat. Sparta jen o trochu více než ti ostatní. Práce je stejná. Neznám klub, funkcionáře, trenéry nebo hráče, kteří by nechtěli vyhrávat."

Podle klubového prezidenta Košťála nebyla hra Sparty atraktivní, došlo dokonce ke konfliktům mezi diváky a hráči. Nový trenér si je vědom toho, že nejvíce záleží na samotných fotbalistech:

"To musí samotní hráči. Samozřejmě, že se jim budeme snažit připravit předpoklady, ale hráči musí mít radost ze hry, musí svým výkonem a přístupem pozvat diváky do ochozů. Já za ně hrát nikdy nebudu. Udělám ale všechno proto, aby měli dobré podmínky, dobré tréninky, ale kopat, hrát, běhat a dát do hry srdce, to za ně nemohu."

Je změna uprostřed sezóny pro trenéra výhodná alespoň proto, že má čas se s týmem seznámit a vypracovat herní strategii? Jiří Kotrba:

"S mužstvem se ani nemusím příliš seznamovat, protože trenéři, kteří se pohybují v lize, mají mužstva poměrně dobře přečtená, sledují, kdo v jaké hraje formě či pohodě, kdo dává góly, jakým způsobem řeší Sparta obranné a útočné situace, jak se jim daří zakládat, vést nebo zakončovat útok. Tyto věci každý ligový trenér sleduje. Koneckonců, je to v popisu jeho práce. Takže si myslím, že v tom nebude problém."

Kotrba ani nechce budovat mužstvo znovu, naopak hodlá pokračovat v práci svého předchůdce, pro něhož má slova pochopení:

"Budeme určitě pokračovat. Chtěl bych zdůraznit, že pan Jarabinský prohrál jen jedno kolo. Bohužel to smolné se Zlínem a bohužel se Spartě nepodařilo projít do poháru, do Ligy mistrů to byl patrně ten největší problém. I to jedno prohrané kolo by dnes asi bylo odpuštěno, kdyby Sparta byla v Lize mistrů. To by si asi mohla dovolit větší luxus v lize."

Kádr podzimního mistr patrně opustí jedna z opor, záložník Jiří Jarošík. Jak by trenér Kotrba mužstvo doplnil?

"Já bych si přál, aby to nebyla pravda, aby Jarošík alespoň půl roku vydržel, ale bohužel realita je jiná. Já jsem ale na tento stav zvyklý, protože jsem pracoval v klubech, kde odchodů bylo mnohem více a vždy jsme si museli poradit. V tom problém nevidím. Problémem bude náhrada za Jarošíka i když v poslední době neprožíval nejlepší období, tak to byl hráč, který pozitivně ovlivňoval hru Sparty a především střílel důležité branky. Pokud vám odejde takový hráč, tak je vždy problematické ho nahradit. Řešení máme připravené a uvidíme, jak se podaří."

Valdemar Jiruš v zápase Sparty proti Plzni,  Foto: ČTK
Tradici častých změn trenérů dodržela i hokejová Sparta. Když byl úřadující mistr po polovině základní hrací části až sedmý, přišla očekávaná reakce: odvolání trenéra Václava Sýkory. Méně očekávaným bylo jméno jeho nástupce. Stal se jím kontroverzní Alois Hadamczik, který dříve vedl Třinec a Vítkovice v loňském finále play-off právě proti Spartě. Aloise Hadamczika jsme se zeptali, co pro něj bude v prvních dnech v novém působišti nejobtížnější:

"Sparta je velké mužstvo. Ale každý trenér v každém mužstvu je pod velkým tlakem, protože když nemá výsledky, nemůže být v týmu. Sparta je sledována ještě daleko více, ale jsem přesvědčen, že hráči pochopí, že jsem do Sparty přišel proto, abych vytvořil dobrý tým."

Hadamczik, který si do Prahy přivedl svého asistenta Kamila Konečného, zatím o změnách v kádru Sparty neuvažuje:

"To bych předbíhal. Mnoho hráčů znám, loni jsme hráli se Spartou finále. Je třeba počítat s tím, že Sparta má dobrý tým. O velkých změnách je za prvé předčasné mluvit a za druhé nejsem ani přesvědčený, že hráči, kteří by mohli Spartu posílit, jsou volní. Sparta má dostatek hráčů, aby se s tím vypořádala sama, aby do hry vrátila více agresivity a tím i více vítězství."