Sport

Fotbalový útočník Matěj Vydra přestoupil z Ostravy do Udine. V italském klubu dnes osmnáctiletý talent podepsal pětiletou smlouvu. ČTK to řekl hráčův manažer Ondřej Chovanec. Ostrava podle zákulisních informací obdrží za přestup sumu pohybující se kolem 100 milionů korun.

Český cyklista Roman Kreuziger dojel v královské etapě závodu Kolem Švýcarska ve skupince s nejlepšími vrchaři a obsadil deváté místo. Po ztrátě z pondělní etapy se posunul průběžně na patnáctou pozic

Všechny české lodě postoupily z pátečních kvalifikací do prvního závodu Světového poháru ve vodním slalomu v Praze-Troji. O nejlepší české umístění v kvalifikaci se postarala čtvrtým místem kajakářka Irena Pavelková, mezi postupující čtyřicítku se dostaly také devátá Štěpánka Hilgertová i sedmnáctá Marie Řihošková. Z kajakářů byl nejlepší pátý Vít Přindiš, Vavřinec Hradilek byl sedmý a Luboš Hilgert osmnáctý.

Tři české posádky postoupily ve druhém závodu Světového poháru ve veslování v Mnichově přímo do sobotního semifinále. Své první starty proměnily ve vítězství skifařka Miroslava Knapková, dvojskif David Jirka, Petr Vitásek a čtyřka bez kormidelníka lehkých vah Miroslav Vraštil, Jiří Kopáč, Jan Vetešník, Ondřej Vetešník. Svou úvodní rozjížďku vyhrál i skifař Ondřej Synek, jenž však kvůli vysokému počtu startujících ve své disciplíně postoupil jen do čtvrtfinále.

Tenista Tomáš Berdych si připsal před začátkem Wimbledonu na své konto na trávě cenný úspěch. Český hráč porazil v exhibici nazvané Tennis Classic v klubu Hurlingham bývalého prvního hráče světa Lleytona Hewitta z Austrálie 7:5 a 6:3. Výhra nad Hewittem je možná o to cennější, že vítěz Wimbleodnu z roku 2002 v neděli porazil na trávě ve finále turnaje v německém Halle Švýcara Rogera Federera.

Čeští plážoví volejbalisté Přemysl Kubala a Petr Beneš obsadili na turnaji Světového okruhu na pražské Štvanici 17. místo. V druhém kole oprav podlehli lotyšské dvojici Alexandrs Samoilovs a Ruslans Sorokins 16:21 a 18:21. Nejlepší český pár na domácí půdě nenavázal na výborné vystoupení z květnového turnaje v polských Myslowicích, kde vybojoval sedmou příčku.

V Novém Městě na Moravě se příští rok pojede závod Světového poháru v cross country horských kol. Předposlední šestý díl seriálu se uskuteční 13. a 14. srpna. Do České republiky se Světový pohár vrátí po čtrnácti letech, v roce 1997 byl dějištěm Špindlerův Mlýn.