Správní soud: V Praze 11 se budou opakovat senátní volby

V Praze 11 se budou opakovat senátní volby. Nejvyšší správní soud v pátek vyhověl volební stížnosti neúspěšného kandidáta Antonína Zápotockého (KDU-ČSL), kterému těsně unikl postup do druhého kola voleb. Předseda soudu Josef Baxa řekl, že volební kampaň v daném obvodu nebyla vedena čestně a poctivě, čímž byl porušen volební zákon. V Praze 11 byl v listopadu zvolen senátorem starosta Prahy 15 Jan Nádvorník z ODS. Té verdiktem soudu klesl počet senátorů na 35.

Zápotockému unikl postup do volebního finále o 325 hlasů. O tolik víc získal v prvním kole poražený finalista Petr Jirava ze SNK sdružení nezávislých. Zápotocký neúspěch přičítal údajným lžím a pomluvám, které o něm vyšly v místních radničních zpravodajích, a stěžoval si proto na porušení pravidel volební kampaně. Radniční zpravodaj vydává městská část za obecní peníze; navíc při sporném čísle zvýšila náklad z 2700 na asi 50.000 výtisků, upozornil správní soud. Nyní bude muset prezident Václav Klaus v Praze 11 vypsat nové volby.

"Je to pro mě radostná zpráva," komentoval verdikt soudu Zápotocký. Údajně už nedoufal, že v zemi vzhledem ke způsobu vedení kampaně v Praze 11 funguje demokracie. "Je vidět, že je to posouzené spravedlivě," dodal.

Verdikt soudu zaskočil předsedu pražské ODS Jana Bürgermeistera. "Jsem šokován ze snadnosti, s jakou může jeden správní orgán s neodvolatelnou platností zrušit výsledek demokratických voleb," řekl ČTK. Zápotockého námitka se netýkala techniky hlasování nebo pochybení v hlasování, ale byla opřena o běžná vyjádření v předvolební kampani, míní šéf pražské ODS.

Soudní rozhodnutí překvapilo také Petra Jiravu (SNK), který se ve druhém volebním kole střetl s Nádvorníkem. Jiravovi se prý zdálo, že stížnost nebyla takového rázu, aby kvůli tomu musely být výsledky voleb zrušeny. Jirava ČTK řekl, že patrně bude do Senátu kandidovat znovu. Musí si to prý ale ještě rozmyslet.